úterý 27. srpna 2013

Jenda ochutnává nová jídla


Jeníček se naučil jíst kuřecí maso.


Zeleninku nechce, ale maso s rýží si občas dá. Pokud by záleželo jen na něm, tak by jedl maso samotné, ale někdy mu na talíř propašuji i trošku rýže.
Přílohy všeobecně nechce jíst - odmítá těstoviny, brambory, knedlíky, ale rýži si sem tam dá.


Naučil se jíst jogurty - nejraději má jahodové a borůvkové.


 
A po dlouhé době ochutnal vanilkové mléko.
Nesmím ho do jídla nutit.
Nejlepší je vystavit jídlo na linku či na stůl a buď si něco vezme nebo ne. Dělám to tak už několik let a spolehlivě to funguje.


V poslední době si Jeníček oblíbil houby a chtěl udělat polévku.


Odmítal jíst brambory a hrášek a vybíral si z polévky jen houby a vodu.


Na mě zbyla už jen bramboračka bez hub.



Když jsem byla nakoupit, vzala jsem mu jeho oblíbené potraviny: suché rohlíky, borůvky, rajčata a papriku.


Má rád jogurty a Kinder řez.


Občas ochutná nektarínku nebo jahody.
Přesnídávku si asi nedá, ale za pokus to stojí. Co kdyby si to rozmyslel...


Také má v oblibě kuřecí šunku, žampióny z plechovky a heřmánkový čaj s medem.







Jsem ráda, že si Jeníček v poslední době obohatil svůj skromný jídelníček.
Někdy mám pocit, že je na tom teď možná i lépe než Eliška.
Eliška se striktně drží tří čtyř jídel pořád dokola a trvá na stejné krabičce a stále stejných kombinacích . Třeba: tortilla, tři barvy papriky, kuřecí maso, to je teď Elišky nejoblíbenější jídlo a klidně ho konzumuje několikrát denně.... jak něco chybí, tak to nejí. Celozrnné rohlíky jí Eliška JEDINĚ z Kauflandu a jedině s pomazánkou, na rohlík jen Rama nabo paštika...


Poprvé jsem ve městě narazila na bramborová písmenka. Jendovi trvalo asi hodinu, než se odhodlal to zkusit, ale nakonec zjistil, že to není špatné.



Jsem zvědavá, co Jeníček ochutná příště.


21 komentářů:

  1. To znám, je supr že Jenda sem tam něco ochutná, to my pořád vyndáváme zeleninu z polévky, zvláštní také má Matěj hodně rád maso...ale nesmí být promíchané s rýží, vše musí být oddělené...vždy když mu nabídnu něco nového "nenene nechci" ...já na něj po dobrém alespoň zkus, včera takhle ochutnal švestku ze zahrádky ale pak zase nechtěl...v nejhorším to skončí vždycky tak, že my sedíme u stolu a Matěj trucuje v pokojíčku ...Manžel taky tvrdí že se sním moc "mazlíme" ale my mámy víme o co jde a jsme rádi za každé nové jídlo, které naše děti do zavedeného "chudého" jídelníčku zařadí...

    OdpovědětVymazat
  2. Jeníček má už celkem bohatý jídelníček a věř mi, že i " zdravé" děti můžou mít v 6 letech hooodně omezený jídelníček.
    Tvá snaha se vyplácí a Jenda jí docela velký výběr potravin.

    Lucka

    OdpovědětVymazat
  3. Jů, takových dobrot, mě se úplně sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat
  4. Nemusí toho být moc, ale hlavně že mu chutná. :)
    Já dnes tady poprvé dělal houskové knedlíky a docela se mi povedly. Tady mají jen hladkou mouku a v některých obchodech instantní, která je podobná polohrubé.
    Vanilku a borůvky mám taky rád.

    OdpovědětVymazat
  5. To se pekne cte..Jenik ma uz pekne bohaty jidelnicek!Je to sikovny kluk!Dela velke pokroky,ne jen s jidlem!Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pevně doufám, že mu to vydrží. Jednu dobu jedl přesnídávky, teď je nechce. Většinou mu nějaké jídlo vydrží jen pár dnů či týdnů, jen suché rohlíky vedou už několik let. Jsem ráda, že občas něco ochutná.

      Vymazat
  6. Ja niektore potraviny z obrazkov ani nepoznam, vacsinou chodim do obchodu a vezmem vzdy to iste. Ani neviem ci je toho viac druhov ako ma Jenda, ale Mathis ma rad co navarim doma, takze variant je viac.

    OdpovědětVymazat
  7. No vidíš, Jenda se naučí jíst pestřejší jídlo. U nás to je obráceně. Když byly děti malé, tak baštily vše co dostaly na talíř, ale poslední dobou si začínají vybírat. A to nejsou autíci, takže já si můžu dovolit tvrdší sankce.

    OdpovědětVymazat
  8. No... tak s těmi jídly za týden - já bych mohla jíst pořád dokola těstoviny, ale jsem donucena to obměňovat :D

    Hlavně že jí, to maso na pánvi vypadalo fakt dobře, mám hlad :D
    Hlavně že ochutnává, borůvkové jogurty jsou dobré, ty mám ráda taky:)
    Doufám, že brzy zjistí, že těstoviny, knedlíky i brambory se dají sníst a nic se mu nestane. Zaujalo mě, jak říkáš, že mu to jídlo postavíš na stůl nebo na linku a nenutíš ho. Kolik maminek by se od tebe mohlo učit :))

    OdpovědětVymazat
  9. My nemáme problém s jídly, ale s ovocem a zeleninou. Malý rád vybírá v krámě ovoce a zeleninu, nadiktuje si, co chce koupit a pak do toho ďoubne a nechá to s tím, že ho to pálí na jazyku. Příště chce ovšem koupit to samé a v obchodě se zásadně nejradši vyskytuje v zóně s prodejem zeleniny. Tak já tomu nerozumím. A z ovocného koláče vybírá taky ovoce a jí jen těsto.:-)))
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je problém Elišky...Občas papriku, ale jedině v tortille, občas jablko, ale jen nakrájené na kousky.

      Vymazat
    2. My to máme podobně, papriku naopak jí jen nakrájenou syrovou, ale jen občas a jen tak si trochu zobne, aby se neřeklo, dřív jedl okurku, tu letos nechce, rajčata ho pálí, dokonce i meloun ho prý pálí, z ovoce jí jen jablíčka (taky nakrájená) a letos dokonce banány, ale taky nevím, kdy ho to zase přejde. Ještě jahody byl ochotný sníst v bublanině, jinak ani náhodou, syrový jsou prý hnusný:-). Ale nestěžuju si, vše ostatní jí líp jak já, naopak já mám omezenější jídelníček, akorát holt mu musím dávat vitamínový tablety.
      Lenka

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Střídají se různá období: období, kdy jí suché rohlíky a teď období, kdy zkouší novinky. Ale že něco jí dnes, to neznamená, že to bude jíst i za týden... Už kolikrát jsem koupila 10 přesnídávek nebo 10 ochucených mlék a on si to po pár dnech rozmyslel a pak už to nechtěl.

      Vymazat
  11. Prima, že rozšiřujete jídelníček. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Super, Jenik je sikulka!

    Uplne rozumim, jak to Eliska ted ma. Sama mam strasne uzky profil jidel. Co se teplych tyce, tak to urcite nejim vic, jak deset druhu.
    Uz jako dite jsem byla velmi "vybirava" a vzdycky jsem mela vetsi pomer jidel, ktere jsem nejedla, nez tech, ktere jsem jedla. Posledni dobou je to jen horsi. A odmitam zkouset cokoli noveho, uz predem vim, ze mi to nebude chutnat. Jiste, najdou se i vyjimky.
    A vsechno jidlo musi byt uplne stejne udelane, stejne, jako to chce Eliska.
    Ja jako bonus jeste vyzaduju, aby vsechno bylo na male (stejne velke) kousky.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to je potěšující, Amélko. Možná že mu chutnají tyhle věci (ovoce, jogurty) i proto, že jsou pestrých barev. (Navíc i chutné, žejo)...
    Je príma, že mu zachutnaly další potraviny, jako třeba houby nebo kousky kuřecího. I písmenkové brambory...
    Třeba jednou bude baštit brambory, knedlíky i těstoviny. Kdoví... :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den Marcelko,
    teď vůbec nechci komentovat Jeníčka, ale spíš Elišku. Nějak mám z Vašich příspěvků pocit, že Vás docela "trénuje". Já vím, že asi napíšete, že za to nemůže, že to je tou nemocí. Ale představila jsem si, jak letíte do Kaufu pro housky a pomazánku, pak zase jinam pro rohlík a "to správné k tomu"....... Nevím přesně, kolik jí je let, ale nezkoušela jste, aby si třeba tyto své specifické nákupy obstarávala sama???? Trochu mě připadá, jestli jí ten její život, díky nemoci, neusnadňujete moc. U zdravého dítěte by se to jednoznačně nazvalo rozmazleností a sobectvím vůči Vám. Za chvíli bude dospělá a bude si muset poradit nejvíc sama- viz. nákupy, jídlo, brýle!!! Doufám, že se nezlobíte za můj názor. S Jeníkem jste udělala obrovský kus práce a ještě je asi dost před Vámi, je ještě malý a tak byste si zasloužila taky trochu klidu a odpočinku. Mějte se fajn. I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že se nezlobím. Eliška (někdy) nakoupí v Bille cestou do školy nějaké maličkosti (rohlíky ap.), ale jinak nevyjde z domu, aby šla nakoupit. Cestou ze školy to zvládne (pokud nezapomene). Ano, bude dospělá..ale to neznamená, že se o sebe zvládne postarat sama. Někteří lidé s AS to zvládají, jiní ne. Mám 28 letou kamarádku, za kterou to obstarávají rodiče, sourozenec, musí s ní chodit k lékaři, telefonovat za ni...není schopná jít mezi lidi a pracovat... Nevím, JAK na tom bude Eliška. lepší se, ale Bůh ví... Neřeším budoucnost, žiju přítomností. Snažím se vést děti co nejlépe a pokroky dělají. Ano, ne takové jako zdravé děti, ale dělají a díky Bohu za to.
      Teď jsem ráda, že přes své deprese a úzkosti zvládne jít každý den do školy! I to se před rokem zdálo jako sen... a už to ji velmi vyčerpá...že pak nezvládne další "náročné sociální situace".

      Vymazat
    2. Marcelko, jste úžasná máma. Smekám klobouk před Vaší pokorou, obětavostí, trpělivostí a láskou k dětem. Můžu se zeptat, jako co jste pracovala předtím, než jste byla doma s dětmi? Přeji krásný den I.

      Vymazat
    3. Děkuju. Jsem porodní asistentka, dělala jsem ale na gynekologii a na kožním. Pěkný den.

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...