úterý 20. srpna 2013

Hra Pojď si hrát


Když byly holky malé, měly v oblibě hru "Pojď si hrát".


Říkala jsem si, že by se Jeníčkovi mohla líbit.
Krtečka má přece rád. Je to jedna z jeho nejoblíbenějších pohádek.


Jendu hra naštvala hned v počátku.
Nevšimla jsem si, že deštník je jiný na kostce a jiný na hrací ploše.
Stejně tak houba - na kostce má bílou nohu, na hrací desce žlutou.


Zkoušela jsem mu vysvětlit zjednodušená pravidla hry, ale neuspěla jsem.


Jenda mě nevnímal nebo nechápal, ale o nápodobu toho, co jsem dělala já, se ani nepokusil.


Poskládal si figurky na hrací plochu podle JEHO pravidel...


Do každého domečku dal tři stejné barvy plus jednu jinou.




Moje figurky zahodil. Nechtěl, abych to hrála podle vlastních pravidel.





Učinila jsem ještě jeden pokus o vysvětlení pravidel, ale bez úspěchu.




A tak jsem ho nechala, ať si pohraje, jak chce...


Poskládal figurky na hrací desku a tím s hrou definitivně skončil.


Někdy by na člověka chtěla padat beznaděj. Další "zbytečně vyhozené" peníze.
Ale nebude. Nenechám ji.
Budu se snažit myslet na to, co Jenda umí, v čem se zlepšuje a nebudu po něm chtít, aby hrál "Člověče, nezlob se".

18 komentářů:

  1. Uf. Krtka máme taky a holky ho hrají rády. Teda - ta starší už ne, že prý je to pro mimina, ale dokud neuměla počítat, hrála ho ráda. A nebýt tebe a Jendy, VŮBEC bych si nevšimla rozdílů v deštníkách a houbách...
    Jak jednoduché to máme my matky, jejichž děti vnímají svět "normálně"...

    OdpovědětVymazat
  2. Jo někdy je umění rozeznat co nezvládnou a co nechtěj zvládnout..a někdy je lepší myslet si že nechtěj, pak na člověka tolik nepadá, že má doma Cardu retardu, kterej se miláček můj nikdy sám o sebe nepostará...

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně chápu...Matěj chvíli na "člověče" kouká, a pokud mu nedovolíme figurky posunovat jak by chtěl, tak odchází a je po hře...to samé pexeso, na stole ho hrát nechce, ale co se počítače týče, tam pexeso vyluští i ze 16kartičkama do minuty...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebýt iPadu, tak by člověk téměř ani nevěděl, co všechno jeho dítě zvládne:-) Kolikrát nechápu, co všechno tam umí a dokáže. Jen iPad nebude mít vždy a všude, takže pár minut v "realitě" mu neublíží:-)

      Vymazat
  4. Krtka máme taky a vůbec jsem si nevšimla,že by ty obrázky nebyly stejné.Je vidět,že to člověk bere tak nějak automaticky a neprohlíží si detaily.Jenda je opravdu všímavý, jen škoda, že ho ty zjištěné odlišností pak rozhodí.Ale třeba ještě krtkovo "člověče" vezme na milost.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja si porad rikam, ze je orece uplne jedno, ze jenicka nebavi stolni hry a nemyslim si, ze nerozumi, spis nechce. Ale zase pocita, jak mnoho deti v jeho veku ne...
    Jasne, urcite je nutne se jej alespon trochu snazit naucit pravidlum "naseho" sveta, ale zase stolni hry bych neresila. Pripomina mi to, kdyz jsem jako nactileta vubec nechtela chodit se svymi vrstevniky na ruzne akce... Ale radsi sla sportovat nebo do krouzku. Rodice to nechapali a obcas vylozene chteli, at nekde jdu, ale me to vzdycky akorat desilo (vadilo mi, kdyz pili, kourili, mluvili sproste a tak... Nebyla jsem na to zvykla, neumela na to reagovat). Zila jsem uplne jinak a tohle mi pripadalo jako ztrata casu. Nevyrostla jsem z toho... Ale chyba to podle me neni... Jen se moc neumim bavit, zabava me spis desi. Miluju prirodu, behani, kolo a bezky... Ale do kina, kavarny nebo jine "spolecenske" akceme jen ztezi nekdo dostane, navic z toho nikdy nemam radost nebo dobry pocit. Proto si myslim, ze jsou samozrejme hranice, ktere je nutne dodrzovat, aby clovek byl schopen fungovat mezi lidmi. Ale jsou veci, do kterych sve dite nutit, je jen marnou snahou... Byt to vubec nemusi byt mysleno spatne :) jen, ze dosazeny vysledek netesi ani jednu stranu :) vam to sebere moc energie a Jenickovi naladu :) nicmene drzim palce v dalsich pokrocich!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já nenutím děti tam, kam nechtějí. Sama společenské akce moc nevyhledávám, takže tomu rozumím. Ale sedět pár minut v klidu a bez počítače mu neublíží. Měl jít v září do školy a tam by musel vydržet chvíli "pracovat" - je to taková malá příptrava na školu. Učení hrou, žádné velké "násilí". I ve školce budou chtít, aby poslouchal a aspoň trošku spolupracoval:-)

      Vymazat
  6. Jéééé tuhle krtečkovou hru máme doma také a nikdy jsem si nevšimla těch rozdílů co Jeník.Třeba časem té hře přijde na chut :o) Amélko měj se moc krásně :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli to není tím, že tyto hry vyžadují spolupráci a na tu Jeníček ještě asi nemá. On je takový individualista, zatím asi zkoušet jen to, co ho baví, klidně ho učit jen na tabletu a když získá motivaci, bude ho to bavit, bude se i na úkoly těšit. Dle mého názoru je lepší, když se to nějak naučí, než vůbec. U nás třeba místo slabikáře frčí komiks Garfield (nikdy by mě to nenapadlo), malý si taky vytvořil svůj styl učení, rozhodně nehraje podle něčích pravidel, naučil se z komiksu například číst a krásný slabikář, který koupila babička s dědou, prakticky ignoruje.:-) Tak snad to trochu povzbudí, Jenda není opravdu sám, kdo si dělá, co chce:-).
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak - spoustu věcí zvládne na iPadu - pexeso, spojovačky, počítání a v reálu ne. Jen ho chci na pár minut odvést od iPadu a učit i něco jiného:-) ASI NE všude v životě bude mít i Pad k dispozici. A i iPad je jen technika, jednou nepůjde a Jenda musí umět dělat i něco jiného a jinou formou:-) Je to jen hra, není to mučení.

      Vymazat
  8. Tak hru na nějaký čas založte a vrátíte se k ní později, já jí hraju i teď někdy s 18letou dcerou, někdy na to mají náladu i dospělí, ty obrázky se asi líbí každému a je jedno jestli počítat umí nebo ne :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jo a těch rozdílů jako Jeníček jsem si fakt nikdy nevšimla, postřeh má výborný :-))

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tuhle hru mají snad rády všechny děti.

    OdpovědětVymazat
  11. Fakticky obdivuju tvou trpělivost :)
    Ale máš pravdu, naučil se toho spoustu, a když má takovou "učitelku", jako jsi ty, tak to určitě bude ještě lepší.

    Jen se trošku bojím, jak mu to půjde ve škole, a jestli s ním učitelky budou mít taky takovou trpělivost, jako ty. Bylo by dobré, kdyby měly, ale co si pamatuju, tak některé byly hodně nepříjemné:D

    OdpovědětVymazat
  12. Krasna hra, ja som sa na nu divala v hrackarstve, aspon viem co ma v krabici caka, tiez som sa nevedela rozhodnut ci ano alebo nie ale ked sme kupili hru krtecku nevylej to tak sa skoro chytil. Nehrajeme este s kostkou ale uklada si valecky sam a verim ze sa jak Mathis tak aj Robin ku kocke dopracuju, Robin s nou totiz vobec nevie hodit. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  13. Inak som zabudla este pripisat ze keby bol Jenda s nasimi detmi tak hra presne podla ich pravidiel a ja by som sa tomu uz ani nedivila.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice nerozumím, co jsi tím myslela, ale v podstatě to nevadí. Jenda si s dětmi nehraje a k nikomu by nešel.

      Vymazat
    2. Vidis takto pisem ked mi skacu deti po hlave a chcem nieco napisat. Nase deti maju rovnake pravidla hry, a uz nad tym ani nesmutim. Spolu by sa hrali ale obaja su dost netrpezlivy, takze casto ked chceme aby sa hrali spolu nejaku hru, tak ja drzim jedneho a Marc druheho a vysvetlujeme kedy budu na rade.
      Zuzana

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...