úterý 27. prosince 2011

Rituál zavřené Betynky


Když byl Jenda cca před půl rokem agresivní, mlátil nás, kousal a po celé dny naháněl Betynku s nějakým klackem, s plácačkou či hračkou, aby ji praštil, tak jsem ji před jeho útoky začala zavírat do koupelny.
Přece nenechám týrat psa od malého syna s autismem.
Jenda zpočátku ječel jak tur, když jsem ji nechtěla pustit a kopal vzteky do dveří.


Časem si na to zvykl tak, že sám vyžadoval a vyžaduje, aby byla zavřená.
Pouštím ji tehdy, když spí, když je Jenda s asistentkou venku, když ji krmí ráno granulemi nebo když je mám oba pod intenzívním dohledem....


Často se nám ale stává, že jde někdo do koupelny (holky, manžel.....) a Betku pustí.
Jenda má poruchu pozornosti s hyperaktivitou a i maličkost ho vyruší....


Jenda je třeba v ložnici...ale jak slyší Betku chodit po obýváku (ono to hezky klape po plovoucí podlaze), jde do afektu....


Utíká kolikrát za Betkou a chce ji zavřít do koupelny....
Jenže ta na něj občas zavrčí a Jenda pak hystericky ječí....


Jako na fotkách....
Nebyl k utišení....
Musela jsem  jít Betynku zavřít...a stejně mu dlouho trvalo, než se zklidnil....


Zpočátku odmítal i svá uklidňovadla - deku, dudlíky, pohádku na DVD..... a to je co říct - ty většinou zabírají vždy....


Ječel, jak kdyby ho brali na nože....
...a slzy jak hrachy se mu kutálely po tvářích....


Pak převrhl křesílko, zahodil hračky a plácl sebou na zem....


Ječel a kopal nohama.....


Nechala jsem ho být.
Jen jsem nechala běžet pohádku na přehrávači, nachystala jsem mu dudlíky a čekala jsem.... až ho to přejde....

Vím, že stačí si ho chvíli nevšímat a on se za chvíli uklidní....
Taková hloupost, jako že někdo pustí psa z koupelny, ho dovede pěkně vytočit....

33 komentářů:

  1. Já si myslela, že si s Betynkou krásně rozumí. Jak snáší Betynka tu koupelnu? To je tak hodný pejsek... A ta kukadla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ivo, 4 roky si rozuměli, měli se rádi..tedy oni se mají rádi i teď... Každé ráno ji půl hodinky krmí granulema, občas jí dává piškoty nebo psí dobroty, ale jak byl před půl rokem dost agresivní, tak jsem ji zavírala, on si zvykl na zavírací rituál a teď ječí, když je puštěná....

    OdpovědětVymazat
  3. Chudinka Betynka, protože vůbec nechápe, co se děje. Jenže Jeníček taky ne. Snad se situace za čas změní, Amelie, a ty nebudeš muset pejska zavírat.

    OdpovědětVymazat
  4. Chudák pes. Jen doufám, že Betynka má v koupelně aspoň denní světlo a není tam zavřená potmě.

    OdpovědětVymazat
  5. Samozřejmě, že tam má denní světlo, koupelna je velká, prostorná, má tam jídlo, pití, pelíšek, kousátka, hračky a hlavně KLID.... Myslím, že chudák není. Mnozí lidé nechávají psy zavřené v mnohem menších prostorách, když jsou celé dny v práci. Já Betynku pouštím, kdykoliv to jde... nebo si ji holky vezmou "tajně" k sobě....

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím proč by byla Betynka chudák,to asi nevíte jak vypadá pes který je chudák!!!Nesnáším tady ty soudy i kdyby tam potmě byla tak jí to pár hodin vůbec neuškodí...někteří psi jsou venku v mrazu nebo zavření celý život v kleci ,nebo doma sami od rána do večera bez vyvenčení,to jsou potom chudáci!

    OdpovědětVymazat
  7. Marci jak to tady čtu,já už nevím jak ti složit poklonu.Jsem už babi a mám6 malých vnoučat,nejstarší chodí do druhé třídy,a mé čtyři dospělé děcka, manžela psa a kočku, jednu mamku o kterou se starám.Jsem někdy totálně hotová ,no ale vedle Tebe jsem nula....tak Tě moc zdravím a atˇ se vše aspoň zlepší to Ti přeji do Nového roku Daja

    OdpovědětVymazat
  8. Zpropadené rituály!
    Ona Betynka už taky bude starší dáma a to vrčení se asi bude ozývat častěji, protože už nebude tak trpělivá jako dřív na Jeníkovy nápady.
    A co proti klapání drápků po podlaze uháčkovat Bety bačkůrky :), nebo zastříhnout drápky.
    Snad si zase Jeník časem udělá s Betynkou nový rituál, že je u něj, třeba prodlužováním času po ranním granulování. Bety je hodný pejsek a Jeník by pak neměl ty veliké slzičky.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc přeji,aby tyhle nepříjemné afekty časem úplně vymizely. Pokud to je tedy vůbec reálné. Jinak si myslím,že se má Betynka u vás moc dobře. Chvilka klidu v koupelně jí určitě vyhovuje.Náš maltézáček měl taky rád klídek v pelíšku. A jinak souhlasím s Mutil, časem bude vrčení asi častěji. Jak pejsek stárne,je méně tolerantní. Náš maltézák to měl podobně.Taky v 10 letech už to byl pěkný dědek. :-)

    Krásný den
    A.

    OdpovědětVymazat
  10. Andy, Betynce bude v květnu 8 let...nějak to utíká...

    OdpovědětVymazat
  11. Betynka je velký chudák,protože maltéz jako rasa nesnáší být zavřený,pejsek trpí nedostatkem pozornosti a nenávidím lidi,co si pořídí psa jako hračku pro dítě a když už to nejde,tak psa odsunou na vedlejší kolej.
    Zavřela bych toho uječeného spratka,ale ne věrného pejsánka,který nemůže za to,že byl pořízen do rodiny retardů!!!
    Raděj pejsánka někomu dejte,než aby trpěl u vás v koupelně!!!

    OdpovědětVymazat
  12. A jé, zas někdo, kdo neví, ke kterému živočišnému druhu patří...Myslím, že pokud je Betynka v takovém velkém prostoru, nevadí jí to. Ona je koupelna a koupelna. Něco jiného je umakartové jádro v paneloši a něco úplně jiného velká koupelna s oknem...Milý anonyme, zkus obcházet na vsi baráky a nadávat lidem, co tam mají pejsky na řetězu, uvidíš, jak dopadneš...pa Hanka.

    OdpovědětVymazat
  13. Občas váhám, můj odporný anonyme, zda některé články uveřejnit, protože vím, že Tě tím "probudím k životu". Ale Tvoje zloba a Tvůj jed mne neodradí být upřímná, otevřená a poučit lidi o AUTISMU. Právě takoví lidé, jako jsi TY, to poučení nejvíc potřebují. I když Ty NIKDY nepochopíš, takže u TEBE, anonyme, se to vlastně míjí účinkem. Ale je vidět, že se Ti na mém blogu líbí, protože se od něj nemůžeš odtrhnout. :-P
    Nemáš o autismu ani páru. Být AUTISTA neznamená být retardovaný.

    OdpovědětVymazat
  14. P.S. Anonyme, jíš maso? Používáš výdobytky techniky? Ubližuješ zvířátkům a planetě... psi byli domestikováni, aby sloužili člověku, jsou to společníci, terapeuti a pokud je pes bohem, obvykle to dopadá dost blbě a i ten pes se nudí, dělat polštář na gauči časem omrzí každého! H.

    OdpovědětVymazat
  15. Milý anonyme:
    Psát jako anonym o "retardech" je víc než trapný a slabošský to jen vypovídá že "retard" budeš nejspíše ty,protože kdyby jsi byl normální tak nemůžeš psát takový hnusy tady!!!Za to,že je někdo retardovaný,autista nebo jinak nemocný nikdo nemůže,nikdo si tuhle cestu dobrovolně nevybírá a nikde není psáno,že takový nejsi nebo nemůžeš být i ty...stačí autonehoda a je to!!!Nechápu, že se najde pár jedinců,co dokáží něco takového napsat,myslela jsem, že žijeme ve 21. století a tudíž je v naší společnosti jasno,že je i pár lidí co jsou nemocní nebo postižení a okolí je (když už nic jiného)alespoň respektuje....
    Lidí co si pořídí psa a pak se o něj nestarají je hodně,taky to nesnáším,ale snad je ti jasné že tohle není ten případ!!!!A že je pes chvíli v koupeně mu neškodí,kdyby se měl každý pes tak ,jak se má u Amélie,tak by to bylo nádherný...nehledej problémy kde nejsou a lepší bude než vyvolávat problémy, když se nad sebou alespoň hodinku zamyslíš !!!

    OdpovědětVymazat
  16. Ten anonym z 27.12.2011 22:11 jsem psala já. Já si právě představila, jak píše Hanka, to umakartové jádro bez oken. Až později mi došlo, že bydlíte v domku. Takže jen přidávám dodatečně podpis, abych se nepletla s anonymem druhým. Sarielem

    OdpovědětVymazat
  17. Marci, máš můj obdiv, jak to všechno zvládáš, není to jednoduché.Pejsek u vás určitě netrpí a má se dobře, jen opatrně, jak bude stárnout bude mrzutější a mohl by Jeníčkovi ublížit. Já to pozoruju i u naší kočičky, když přijde neteř s malými dětmi, raději ji taky zavírám, už má svá léta, má ráda klid a po dětech hned seká drápky.

    OdpovědětVymazat
  18. Amelko, bude to lepší, až zase bude hezky a bude i lepší nálada. Jeníček je fajn kluk a nemůže za to, že ho vyruší malé ťapkání psích tlapek. Betynka určitě netrpí, jsou pejsci, kteří jsou zavření v kotci a nejsou nijak omezovaní. Třeba služební psi. Zdravím, objímám Tebe a mávám Jendovi a holkám na dálku. Pa Tina

    OdpovědětVymazat
  19. Já vždycky myslel, že autisté si dokáží vytvořit větší vztah k zvířatům než k lidem. I když na jednu stranu i u zdravých dětí je někdy pokušení zvířata potrápit. Snad se to časem spraví.

    OdpovědětVymazat
  20. To tedy zírám! Ty máš těžký život s Jeníčkem a ještě za to dostaneš vynadáno! To je síla! Nechápu, jestli ten anonym vůbec četl celý článek, ale jak vidím, tak asi ne, jinak by přece nemohl napsat takovou blbost! Nenech se, Marci, vytočit!

    OdpovědětVymazat
  21. Hani, myslím, že hodně lidí by toho psa z řetězu pustilo. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Marci nedej na anonymi,ty v tom prostředí žiješ a nejlíp víš co může jeden pro druhého udělat a jak je to nejlepší pro vás všechny.Já a mnoho ostatních nemá ani zdání co vše autismus obnáší a proto díky tobě jsem alespoň trochu v obraze i když je to jen zlomek toho co prožíváš.Drž se!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  23. Já opravdu nechápu tyhle anonymní lidi.........
    anonymní osoba ženského pohlaví má asi néjaký komplex a vybíjí si ho tady.Myslím že paní by se měla nad sebou zamyslet a vážit svá slova.
    Protože hodně vérných čtenářek tohoto blogu si bude o téhle opravdu "velmi inteligentní pani" myslet své...........

    Amélie,máte múj velký obdiv už jen tím jak vše zvládáte a ještě i veřejně o tom píšete.Źivot s autistickým dítětem není určitě jednoduchý a proto Vám přeji hodně sil.
    Krásný večer.Martina

    OdpovědětVymazat
  24. Ahojky,určitě není ideální Betynku zavírat,ale když to jinak nejde,není zbytí.Myslím,že chudák rozhodně není.Amélie určitě ví,jak se někdy chovají lidé ke psům na vesnici.Nechají je v kotci,v mrazu a někdy skoro nepouštějí.To jsou potom chudáci,Betynku bych mezi ně rozhodně nepočítala!

    OdpovědětVymazat
  25. Prosím, nereagujte na anonymy. Dělá jim to dobře, protože jsou konečně na chvilku středem pozornosti.
    Kdo čte a zná tento blog delší dobu, moc dobře ví, jak se věci mají. Betynka není žádný chudák a má se v této rodině dobře. Občasný klid od Jeníka jí určitě neuškodí....
    Amélko, neznepokojuj se nějakými přihlouplými "výkřiky", před námi tady se nemusíš obhajovat. My víme :-* Hodně síly ♥♥♥
    evice

    OdpovědětVymazat
  26. Amélko, já tu teda valím oči...Betynky mi přijde líto, ale ne kvůli tomu, že je zavřená, spíš kvůli tomu, co předcházelo tomu "zavíracímu" rituálu - určitě je pro ni složitější si v hlavičce porovnat a srovnat se s agresivním obdobím Jeníka, než s tím, že je v pohodlné, světlé místnosti, kde má jídlo, pití, hračky, pelíšek...pochybuju, že tohle by nějakýmu bafákovi vadilo:-D. Navíc na fotkách je i vidět, že je spokojená, dobře "udržovaná"...že ji prostě u vás nic nechybí. A Jeník to teda dokáže "parádně rozbalit"...Tyhle afekty musí být děsně náročný a vůbec si nedovedu představit, jak bych se s tím vyrovnávala u dítěte, obdivuju tě za tvou trpělivost, já cholerik bych asi řvala s ním (no nejspíš neřvala, protože to prostě nemůžeš, ale musí to být pro tebe neuvěřitelně náročný a já tě opravdu obdivuju, obdivuju a ještě jednou obdivuju za to, že si udržíš nadhled, dobrou náladu a že to zdárně zvládáte a dokonce situace výrazně a stále vylepšujete, takže těch stavů ubývá a stávají se řídčeji a řídčeji

    OdpovědětVymazat
  27. Taky máme doma pejska, žije s námi a s tříletým Robinkem si skvěle rozumí. Přál bych ti podobné souznění, ale ne vždy je vše možné a my se musíme vyrovnávat s tím, co dostáváme od života, i když tomu kolikrát nerozumíme. Ani jsem nepopřál hezké vánoční svátky, tak aspoň dodatečně a nechť máš Vánoce každý den ve svém srdci a ve své mysli. Po celý rok.

    OdpovědětVymazat
  28. Pavle, určitě mají autisté raději zvířata než lidi (možná proto, že zvířata nemluví, nic po nich nechtějí...), ale to neznamená, že je zvládají celý den... a když si s nimi vytvoří jeden rituál, pak třeba odmítají jiný....

    OdpovědětVymazat
  29. Petře, děkuji za krásné přání.

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den, můžu se zeptat?Navšťevuje Jeník nějaké předškolní zařízení?A jak to vidíte s nástupem do školy. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  31. Milý anonyme, ohledně školky a školy je to složitější. Jenda navštěvoval školku cca od 3,5 let... Místní školka ho nechtěla. Jedenkrát týdně jsem ho vozila do školky vzdálené 20 km...na jednu hodinu, v druhém pololetí na 2 hodiny (jednou týdně!). Chodil tak jeden školní rok (od září do června). Od půlky června ve školce nebyl. Byly prázdniny a od srpna marodím já. S 10-11 tabletkami na bolest nesmím řídit a JENDU nemá do školky kdo odvézt. Noha se nelepší, takže naděje zatím mizivá. Navíc si myslím, že 2 hodiny jednou týdně nadělají víc škody než užitku, Jenda to moc nezvládal.

    JAK TO vidím se školou??? Vůbec nevím. Nemyslím na to. ŽIJU ze dne na den.Záleží na tom, JAK NA TOM ZA ROK půl Jenda bude. Ideálně by mohl navštěvovat normální ZŠ s asistentem, ale ví Bůh, zda to zvládne.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...