úterý 10. dubna 2012

Jenda nechce plnit úkoly


Pro tento den byla k učení naplánována zvířátka a jejich mláďátka.



Jenda se mračil....


Na zvířátka neměl náladu....


...a strkal do nich....


Postavila jsem je a on do nich cvrnknul prstíkem, aby je porazil....


Nemluvil, jen fňukal...


Nechtěl je pojmenovat.....


...natož říkat jejich mláďátka.


A tak jsem mluvila jen já.
Řekla jsem, co to je za zvíře....


...a jaké má mláďátko.....


Spočítala jsem zvířátka a řekla jsem Jeníčkovi jakou mají barvu....


Byly to pouhé dvě minutky "učení", i když to vypadá jako hodina mučení.


Ale já už vím, že i když Jenda vypadá, že mě nevnímá nebo se nedívá, tak mě slyší ....


....a pak mě v nestřežené chvíli občas svými znalostmi překvapí.
Paměť má obdivuhodnou.


A tak pevně doufám, že Jeníček pochopil, že kočka má koťátko a pejsek štěňátko.


Tahle skládací zvířátka milovala Eliška, když byla malá.
Jendovi se nelíbí.


Ale stejně se nám hodí na učení....

Nevěřila bych, jak těžké je přimět autistu dělat něco, co on nechce.
A že nechce skoro nic...

25 komentářů:

  1. Marci, mažu dělat na té dece...
    Jsou tam 4 vagonky a vkaždém sedí rodina zvířátek - vždycky na dvou obrázcích - jak říká DOmiš TATÍ, MAMIKA A MIMIKO :-)) Dodělávala jsem ještě nějaké věci a pořád přemýšlím, jak ten vláček hezky našít a nezmršit to.
    A jinak s Velikonoci se netrapte, jsou jednou za rok, te´d je z nich Jenda hodně stresovaný, ale za pár let je prostě přijme, jako že jsou a hotovo.
    Hezký den
    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Amélko krásně jste to zvládli, už jsem se bála, že to bude mít horší vývoj, ale Jeník to nakonec docela rozdýchal :) a ty snad taky. Jsi šikula!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, hlídala naše Majda ona má chřipku a tak jsem hned vyběhla ven, protože se moc nestává abych měla volno, sama to znáš :-))

    Dnes mám volno za ten víkend pracovní, ale jsem tak mrtvá a mám tolik práce, že se mi vubec nic nechce delat.

    Ty zvířatečka jsou krásný, kde to berete? Náš Vlastík chtěl abych mu vyfotila jeho Bakugany takže se chystám taky hodit na web nejaky clánecek. U nás doma ale nejvíc frčí PSP - kapesní playstation, kouka tam na filmy hraje hry poslouchá tam hudbu a pohádky, s hraček miloval mašinku Toma, ma spoustu koleji atd, ale už ho to nebere, jinak večným favoritem u nás je film Toy Story panáček Woody, Bazz raketák, atd máme je doma a ty miluje.

    Krásný den tobě i Jeníkovi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toy Story panáček Woody, Bazz raketák? To doma ani nemáme. A PSP taky ne..asi nejsme moderní. :-P

      Vymazat
    2. Pokud by tě zajímal Woody,tak toho doma snad ještě máme.Adina

      Vymazat
  4. Dobrý den, Amélie,
    Opatrně jsem nakukuji už nějakou dobu, ale teď jsem se konečně odhodlala i komentovat. Jste úžasná, že to všechno takhle zvládáte, a že se Jeníčkovi zrovna nechtělo? Nemůže to být počasím? Včera jsem jela se skupinou dětí bez autismu, ale taky byly neklidné, roztěkané a nechtělo se jim nic dělat (až na blbnutí, samozřejmě :)). Držím palce, ať je zase lépe. Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, děkuji za komentář. Vážím si každého nového človíčka, který se odhodlá napsat.

      Vymazat
  5. Ani nám dospělákům, se často nechce plnit zadané úkoly, zvířátka Jeníčka nezaujala, ale třeba mu něco z tvého povídání, přece jen zůstalo v hlavičce. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Teď jsem začala číst knížku Oční kontakt...je to o autistickém chlapci, který se stal svědkem vraždy...ale to není podstatné. Autorka má sama syna,který trpí autismem, takže v popisu chlapce vychází z vlastní zkušenosti. V knize matka vypráví, jak chlapec témeř nemluvil, používal pár slov a pak jednoho dne, z ničeho nic seděl u stolu a plynule přeříkal souvislý monolog toho, co mu matka den před tím říkala na procházce ohledně bezpečnosti při přecházení -slovo od slova. Takže souhlasím s tebou, že ačkoli se může zdát, že Jeníček neposlouchá, časem se ukáže, že tomu tak nebylo...

    OdpovědětVymazat
  7. Marcelko, no, nejen pozitivni blogy jsou poreba...Ale ja verim, ze bude lip...Objimam a preju pohodovy v ramci moznosti novy tyden...Opatrujte se...Papa, P.

    OdpovědětVymazat
  8. Presne tak vypada aj Matisek ked po nom nieco chcem, potom sa podiva roztomilimi velikymi ocickami ze ide robit nieco ine, alebo ze chce cokoladku. Nastastie je ochotny aspon "pomahat" v domacnosti. To je pre mna najlahsia cesta ako ho prinutit robit nieco na povel,inak som dost bez sance, ak to robi tak nie s radostou. Ale zvieratka su moc pekne, Eliska je moc sikovna.

    OdpovědětVymazat
  9. Marcelko jsem na tom dneska podobně jako Jeník taky nechci plnit úkoly :-)).. nejraději vůbec žádné, jsem unavená a tak se Jeníkovi nedivím, člověku se prostě někdy nechce a dětem obzvlášť.. mějte fajn den i bez úkolů... pa Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dituš, mně se taky nechce nic dělat, ani prát, vařit uklízet, ale MUSÍM. Musíme se přemoct. Člověk dělá často to, co nechce. Pá

      Vymazat
  10. Dobrý den,Amélie,minule jste psala,že uvažujete o školní výuce doma,v komentářích,můžu se zeptat,to jste myslela,že by jste Jendu učila Vy,máte potřebnou kvalifikaci a praxi?Já si tedy docela myslím,že by mu větší kolektiv docela prospěl,jiný je vztah s matkou a jiný s ostatními lidmi.No a co na to říká Váš muž?Už jsem to i psala,v tomto věku je dítě velmi tvárné,později se to nedožene,při sebelepší dobré vůli.Pěkný den přeji Kočička J.

    OdpovědětVymazat
  11. Ta zvířátka jsou krásná. Ale vlastně, jinak má Jeník zvířata rád, že jo? Je zvláštní, že se mu zrovna tento úkol plnit nechtělo.
    Dnes jsem se dívala na dokument na Nově 6 krát autismus, asi jsi to neviděla, že ne? Že se ptám.
    Tam měli manželé spolu šest dětí (no nejstarší syn byl z jejího prvního manželství) a úplně všechny děti měli autismus. A každý úplně jiný. Byl tam chlapec a ten prý měl tu nejhorší variantu - všechno demoloval, jeho pokoj mluvil za své. Ale zvládali to (jenže společně, ona na to nebyla sama :-((( ).
    Pak tam měli holčičku a byli zklamaní, když jim psycholožka (nebo odbornice na autismus, teď nevím) řekla, že nikdy nepřekročí s myšlením roční dítě. Byla tak krásná. Ale jinak ostatní děti si vedly vcelku dobře. Ten nejstarší měl samá áčka (známky) a byl notoricky čistotný - říkali o něm, že je geniální dítě. Pak měli dalšího kloučka a ten měl Aspergerův syndrom, takže míval světlé i temné stránky atd. atd. Byl to hodně zajímavý dokument. Díky tvým stránkám jsi mi otevřela oči, o autismu jsem téměř nic nevěděla (no ne, že bych teď byla přebornice, ale přeci jen už něco málo znám a vím). A tak jsem i ten dokument se zaujetím sledovala.
    Jeníček je veliký šikulka, je úžasný a dělá ohromné pokroky. A jen díky tvé píli, trpělivosti a hlavně neskonalé LÁSCE! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů, copak to bylo za dokument? To by mě zajímalo.

      Vymazat
    2. Byl to Americký dokument , dnes na Nově ho dávali. A jmenoval se Šestkrát autismus a šel v 10.55
      A bylo to opravdu velice zajímavé. ;-)

      Vymazat
  12. Ou... on to určite vie, len sa mu to nechce pomenovať alebo mal možno len zlú náladu... je mi ľúto že to máš tak ťažké ale verím, že Ježiš ti pomôže, pretože ťa miluje :D a Janíčka tiež a chce mu len to najlepšie a tak isto aj tebe... preto ste spolu :D Prajem vám veľa šťastia :D

    OdpovědětVymazat
  13. Často si tvůj blog čtu, většinou jsem pak plná myšlenek na které neumím reagovat. Obdivuji tě za tvoji trpělivost a lásku co k Jeníčkovi máš. Zvířátka jsou krásné zkus si s ním hrát jiný den, třeba bude mít na zvířátka větší náladu. Doufám, že zítřek bude pro vás lepší :)

    OdpovědětVymazat
  14. Amélie ,taky jsem pořad sledovala , bylo to na Nově a pořad z USA 2007. Moc jsem na vás při dívání myslela . Ano každé dítě bylo jiné ,ale pro vás pořad takový povrchový ,vy už víte o této nemoci více ,ale je dobře ,že se vysílal ,pro nás laiky super , vidět byt s pomalovanými stěnami ,uchycení dítěte k židli ,jinak by nesedělo ( stále v pohybu ) . A běžný den v této rodině je hodně náročný . Míla

    OdpovědětVymazat
  15. Jen dodám (kdybys náhodou nevěděla :D) že mláďe od Lvice je lvítko:D to vymyslel můj brácha když mu bylo asi 5

    OdpovědětVymazat
  16. Ahojky,moc zdravíme,no Justýnka taky nechce nikdy nic dělat,nic se učit atd...vydrží chviličku a už zase letí,je to boj....ale myslím že nás ty děti určitě poslouchají a vnímají více než si myslíme,jak jsi to napsala:-)

    OdpovědětVymazat
  17. I když se Jeníčkovi v poslední době do úkolů moc nechce, myslím, že příště tě zase velmi mile překvapí. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Přiznám se, že jsem tato zvířátka taky neměla v oblibě. Věřím, ale že Jeník poslouchal a ve své hlavičce má ve zvířátkách aspoň krapek jasno... Třeba si bude pamatovat, co maminka říkala...

    OdpovědětVymazat
  19. Holka Ty máš nervy jako z oceli.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...