sobota 7. dubna 2012

Jendovi se nechce pracovat


Jendovi se v poslední době nechce "pracovat".


Odmítá plnit úkoly.


Poslední měsíce je dělal alespoň se mnou a občas se svými "hlídacími asistenty".


I to už minulo.


Jenda nechce dělat NIC.
Schovává se pod stůl nebo za gauč a pláče.
Jediné, co by ho bavilo celé dny, je sledování pohádek na DVD (od rána do noci) a hra s magnetickými stavebnicemi.



Nepracuje ani s Tadeášem a s Luckou, kteří za ním jednou týdně na 2 hodiny docházejí.


Po poradě s APLOU a hlavně proto, že jde v lednu k zápisu do školy, je potřeba "nátlaku".
Nesmí zalézat na celé dny do své autistické ulity.
Musí občas vystrčit růžky a zapojit se od našeho světa.


Je potřeba, aby uměl sedět u stolu, aby se soustředil tehdy, kdy je potřeba, aby reagoval na pokyny a aby aspoň chvilku dělal to, co má.


Chvíli to na mě zkouší, ale já jsem neoblomná.
Tohle navracení se k úkolům už jsem zažila několikrát.
V klidu a s úsměvem ho pobízím k práci.


Chvíli leze pod stůl a pláče, ale nakonec se nechá přemluvit a 2 minuty "pracuje".


Sice nic neříká, písmenka pojmenovávám já, ale i tak je úspěch, že něco dělá.


Práce je to titěrná....


...a pro jeho nemotorné prstíky docela těžká...


Po dvou minutách mu dochází trpělivost.


Chvíli kouká do prázdna...


...a  pak svěsí koutky a spouští svůj srdceryvný nářek.



No dobrá, na chvíli má "padla"...


Může se zase uklidnit u svých pohádkových DVD.

15 komentářů:

  1. Možná jarní únava :-) Věřím, že se Jeníčkovi brzy vrátí chuť do úkolů a bude je plnit s chutí a úsměvem na tváři.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím že práce nebude také procházka růžovým sadem. A i přesto, že člověk z té školy je tak nervní a neustále v depresích ,tak je přece jenom o něco lepší.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky si myslím, že na Jendu padla jarní únava. Navíc byl i úplněk a citlivější lidé ho víc vnímají. A taky to počasí, to je k zbláznění :-) Snad se brzy dočkáme zase sluníčka.
    Amélko, přeji ti pěkné velikonoční svátky, bohatou pomlázku a dny plné radosti a hlavně klidu.
    evice

    OdpovědětVymazat
  4. Můj komentář k nadpisu: Jeníku, to jsme dva!

    Ale vážně: I jeník musí k zápisu? Nedovedu si představit školu, která by ho donutila k nějaké třeba jen hodinové činnosti. Určitě by se něco naučit měl, ale je škola jediným řešením? Neměly by děti s autizmem mít nějakou individuální výuku? Já věřím, že v některých oborech může i Jeník poměrně dobře prospívat. Když má takový vztah k číslům, třeba mu to půjde. Ale škola byla nepříjemná i mně, takže nevěřím, že by ho někdy dovedla zaujmout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme tři. Mně se taky nechce nic dělat, ale MUSÍM. Nikdo to za mě neudělá.
      Ad škola? Paní z PPP mi nabízela už 2x zvláštní školu. Což nechci. Musím si zjistit nějaké informace i z APLY. Zatím bych chtěla roční odklad a pak možná výuku doma? Nevím.

      Vymazat
    2. Dobrý večer,pravidelně sleduji váš blog a obdivuji vás, s jakým klidem a pokorou zvládáte tak náročné situace.Přesto vám chci poradit,protože již delší dobu si všímám jedné věci,a myslím,že byste neměla se s Jeníčkem tak uzavírat do světa autismu.Jeníček nutně potřebuje nástup do spec.školky pro děti s autismem,i kdyby se měl manžel obětovat a vozit jej.Sama mám 2 syny ve spec.školství,jeden AS,druhý atyp.aut.,oba ADHD a bonus oba astma.Starší již také nikam nechtěl,i nyní se těší na plnoletost,jak se zavře v pokoji,zatáhne žaluzie a bude mít klid.Přesto odjel se spec.na školu v přírodě a to tak,že p.učit. si přijela před náš dům,že jede s ní.Děti tam pak byly jen náhodou.Vozím je ráno oba,5 hodin jako bezdom.čekám kde se dá,pak je po ob.odvážím.20 km tam,20 km zpět.Udělali obrovský pokrok,který nejsou i při špičkové péči doma schopni dosáhnout.Také přeci musíme uklidit,uvařit atd.Zkuste to postupně,Jeníček bohužel bude muset v této společnosti žít i bez vás,kdo jim pak pomůže,?I těm mým? nikdo,protože mají dnes problém i zdraví.Držím palce,abyste našla takové učitelky co máme my,nebojte se,Jeníček to zvládne.Silvie

      Vymazat
    3. Není to o tom, že bych nechtěla, aby byl ve školce! Posledních 8 měsíců to nešlo, nesměla jsem řídit. I teď to zvládám jen s velkými bolestmi a s hromadou léků. ALE i ve speciální školce vzdálené 20 km daleko má Jenda nárok na 1-2 hodiny JEDNOU za týden, není to chyba moje, ale systému. PROSILA jsem, aby mohl docházet alespoň 3-4x týdně na celé dopoledne. NENÍ moje chyba, že ho nechtějí. V létě zvládl týdenní tábor od APLY a pevně doufám, že pojede i letos. Právě proto, že vím, že se musí osamostatňovat. Mám 2 děti s autismem, takže je to občas, často velice náročné.
      Manžela prosím z debaty vynechme, mysleme si, že ho nemám. Děkuji za pochopení.

      Vymazat
    4. Je to tedy ne chyba systému,ale přímo té školky.Ve školce máme terapeut.skupinu maminek,do které dochází psycholog.Každá v kruhu řekne,co má za problém,ten pak společně řešíme.Spec.třídu navštěvují děti,které jsou na tom hůř,mají klasický aut.,nemluví a jsou tam spokojené.Samozřejmě že jsme byli i na předn.pana Jůna z APLY,který přednášel o postupné expozici,a postupně prodlužovat délku pobytu.Proč tam Jeníček má být jednou týdně?Možná jsou jenom p.uč.neochotné a líné.Sama vidím,že když se chce,jde to.A Jeníček mi připadá šikovnější,než děti od jiných maminek,které znám.Vím o vašich starostech se zdravím,je fakt náročné někde čekat,dojíždět,pokud nejste zdravá.Manžela tedy vynechávám,i když je to i jeho syn a jeho "problém".Já mám zase "jen" manžela,který sice chce už prášky pro sebe,ale zvládá a pomáhá.Rodiče mi zemřeli,takže spoléháme jen na sebe.Mi se líbí váš vztah s maminkou,važte si jí,já už hledám 4 roky někoho,kdo by mi tu mou trochu nahradil.Asi po třech letech od smrti jsem pochopila,že nikdo takový neexistuje.Potom si člověk uvědomí,že přišel o obrovskou lásku,nehraný zájem,snahu kdykoliv pomoci,podporu i útěchu,když řekla,NEBOJ,to bude dobré,dobře to dopadne...S.

      Vymazat
    5. S maminkou jsme si nerozuměly víc jak 20 let. Doháníme to, co jsme zameškaly, když jsem byla dítě. Teď jsem ráda, že ji mám. Byla bych na tom ještě hůř, než jsem teď.
      Školka? Ta terapeutická skupina maminek musí být fajn.
      Pochopila jsem, že je snad jedna asistentka (asi snad nemá ani celý úvazek) a má x dětí...na každé má třeba hodinu dvě... Na ty lepší, přizpůsobivé, i víc hodin.
      A hodina týdně je k ničemu. Tak chodil celý loňský rok a bylo to více stresu než užitku.

      Vymazat
    6. Můj malý se probudil,usíná v obýváku,leží tady vedle mne..má svůj krásný pokoj,kde si ale nehraje ani tam nespí.Má i tu postel,ale v noci vycestuje a dojde do naší postele do ložnice,takže spíme jako křečci.Stačilo by 1pokoj.byt,máme kvůli aut.dům..je to těžké,někde jsem četla,že autismus dědíme od svých dětí,a já už ho taky mám.Terap.skupina je super,příbuzné vlastně nemám,takže ani nemám ve městě za kým jít.Bez dalších stejných mamin bych asi byla v blázinci.Proto vás obdivuji,že i když musíte,jste doma.Je to depresivní,proto jsem vám radila,že přece i kvůli vám,duševní hyg.se musí něco najít.A proč zvláštní škola,když je Jeníček tak šikovný.On nemá problém s intelektem,ale potř.spec.přístup a odstanit tu úzkost a strach.Hodina ve školce je k ničemu,to je fakt lépe nevyjíždět.Za ty nervy to nestojí.Nevím jak zvládáte fin.,ale neschválí vám přes SPC vlastního asistenta na 4 hod?,který by tam byl jen pro Jendu.Máme tam chlapečka,tatínek sice vystupuje v televizi,ale v rámci spec.třídy má ještě svou asist. a je v klidu.Je to o ochotě té školky.Co APLA,taky jsou schopni něco vyjednat.Nezlobte se,že píšu tak obsáhle,ale vím,co je autismus a přece vám někdo musí pomoci.Nedejte se,to není sousto pro jednoho.Mám zkuš.,že každý řekne,no jo,máte to těžké...takhle to bylo roky,pak jsem pochopila,že nás to může zničit.A ti,co nás litují,nám nikdy nepomohli.Začala jsem bojovat a dodnes se řídím příslovím mého otce:psi štěkají a karavana jde dál..Ptala jsem se,co to znamená.Odpověděl mi,jdeš pouští jako karavana,ale nesmíš se zastavit,psi štěkají a ty půjdeš.Kdyby ses zastavila,zasype tě písek..v životě jsem se několikrát chtěla zastavit,že už dál nemůžu.Pak jsem si vzpomněla na mého otce,navíc my jdeme už s našimi nemocnými dětmi.A tak musíme hledat tu vodu pro ně dál..i v té poušti je někdo,kdo nám pomůže.Dobrou noc,ráno začínáme kostíkem,tak jdu odpočívat,než se odstěhuje za mnou,opět usnul..S

      Vymazat
  5. Milá Amelko vždy když příjdu na Tvůj blog,tak by Ti ráda řekla jak si Tě vážím,a obdivuji .Přeji krásné Velikonoční svátky,a slunečné jarní dny. Tobě i Jeníčkovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luďko, děkuji, jsi hodná. Krásné jaro i Tobě.

      Vymazat
  6. zas vám to půjde věřím tomu, tk yjsem měla tuhke stavebnici doma, když jsem byla malá...

    OdpovědětVymazat
  7. Jéé, mě se také kolikrát nic nechce dělat. ;-)
    Normálně, kolikrát jsem u tebe objevila věci, které jsme také mívali. Je to pěkné si to takto připomenout. Protože i tuto tabulku s písmenky jsme mívali a pamatuji se, že nejvíce jsem si s ní vyhrála já. :-)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...