středa 12. června 2013

Asperger a jídlo

Chcete svému sítěti s Aspergerovým syndromem udělat RADOST, a tak mu koupíte při cestě z úřadu, kde jste strávili 2,5 hodiny, tmavé rohlíky a dvě pomazánky. Váš Asperger skoro 15 let pomazánky nejedl, ale chce se naučit jíst "nová" jídla, a teď jsou na pořadu dne pomazánky.

- "Eliško, proč nejíš ty pomazánky, co jsou v lednici?"
- "Protože jsou z Billy a ne z Kauflandu."
- "Vždyť je to jedno."
- "Není. Jsem zvyklá na ty z Kauflandu, ty z Billy jsou odporný."
- "Vždyt jsou stejné."
- "NEJSOU!! Mají jinou krabičku."
- "Na krabičce nezáleží."
- "Záleží a hodně. A nemám k tomu tmavý rohlíky z Kauflandu."
- "Včera jsem ti koupila tmavé rohlíky v pekárně."
- "Ale to nejsou oni, ty nejsou z Kauflandu. Tyhle jíst nebudu."
- "Vždyt jsou si podobný."
- "...nejsou ...jsou jiný a chutnají úplně jinak."



- "Eli, dej si pomazánkové máslo na ten černej chleba."
- "Ne, pomazánkové máslo je jenom na bílej rohlík. To na chleba nepatří. S chlebem se to jíst nedá."
- "Na bílej chleba patří jen normální maslo a Hermelín."
- "A pomazánkový máslo je modrý, chci jen to červený s Korunou, modrý nejím."


- "Tak si dej chleba s máslem."
- "Ale bez Hermelínu se to jíst nedá a Hermelín už není."
- "Tak si dej Camembert, koupila jsem jednu krabičku, měli ho v akci."
- "Camembert nechci."
- "Vždyt je to chuťově stejné, jen to má jinou krabičku."
- "Nechci. Je to jiný."
- "Jak můžeš vědět, že je to jiný, když jsi to nikdy neochutnala?!"
-  "Jím jenom Hermelín."

- "Tak si sněz ty Hamburgery, co jsi chtěla koupit v Penny marketu, už jsou v lednici třetí den."
- "Nemůžu, nemáme rajčata a zelený salát. Bez toho to není dobrý. Bez toho se to nemůže jíst."
- "Tak si pro ty rajčata dojdi. Nevzpomněla jsem si na ně."
- "To je strašně daleko, od čeho máme auto?!"

Samozřejmě že jsem pro rajčata nejela. Otroka fakt nikomu dělat nebudu a znovu nakupovat nepůjdu.
Lednička je plná jídla a ona si nic nevybere, protože chybí ta její správná kombinace. Ke všemu má nějaké výhrady.
Ale já nemůžu jezdit pro tohle do Kauflandu, pro tohle do Lidlu a pro tohle zase jinam, to s Jendou nejde a ani na to nemám čas, chuť, náladu. Ani nemám KAPACITU si pamatovat, který autista jí zrovna tohle máslo, sýr v téhle krabičce a v jiné NE, pomazánkové máslo jedině bez příchutě a jedině v červeném obalu, rohlíky tyhle a s těmahle semínkama a z tohohle obchodu, tenhle tvar mrkve, že brambory musí být v tomhle sáčku, ap. KDO si má těch tisíc věcí pamatovat?!

- Eli, tak si dej banán"... napadá mě další možnost.
- "A máme čokoládu na vaření?"
- "Ne, nemáme, dej si to s Grankem."
- "S Grankem se to nejí. Jím to jen se šlehačkou a s čokoládou na vaření."

Kapituluju...
...vzdávám to.

A tak denně kupuju 10 rohlíků (pozor na tvar a na to ve kterém obchodě je koupíte!) a Ramu a vím, že můj Asperger se nají.
A že to není pestrá strava? To už jsem dávno vzdala.


22 komentářů:

  1. Milá Marcelko, když tak čtu Tvoje řádky, říkám si, jaký marný boj s větrnými mlýny to denně vedeš... ale pak jsem si uvědomila, že Asperger Neasperger, moje "zdravé" děti to mají stejné... pětiletá nebo třináctiletý (jeden by řekl, že v tomhle věku už by nějaký ten rozum měl mít), je to pumpička... vybíravé jsou naprosto stejně a pokud není v zásobárně ta "jejich" kombinace, jsou schopné raději nejíst... držím palce, ať takové debaty nejsou na denním pořádku. Pa, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárka toho jako správná puberťanda taky moc nejí, ale s mými autisty se to nedá srovnat. Pořád se to dá přežít a občas něco sní, ale ti dva...

      Vymazat
  2. Toto fakt obdivujem a tá trpezlivosť. Väčšina puberťákov z toho raz vyrastie, ale tu je to beh na dlhú trať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Puberťáci z toho vyrostou, Eliška nevím. Nemá to nic společného s pubertou. Jídelníček má velmi omezený odjakživa. A Jenda taky.

      Vymazat
  3. Je to sice asi na budku, pořád si pamatovat, co kdo jí a nejí, ale, děti rostou, nevypadají podvyživeně ani hladově, tak jim to určitě neškodí. A třeba si i Eliška časem zvykne na nové kombinace... Hodně sil přeje Zuzka

    OdpovědětVymazat
  4. V tomto jí naprosto chápu , dělám totéž . Co se jídla týče také řeším kombinace a nechci jíst něco co sice dle jiných chutná stejně , ale není to tak ... je to jiné .. nené to prostě ono . Já nejím pečivo z penny marketu i když je naprosto stejně vyrobené jako to z LIdlu , ale není to ono ... musím mít prostě to druhé . Je jiné ....

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Amélie, já nevím, ale možná by bylo dobré udělat neutrální pomazánky i pečivo. Možná aby krabičky byly všechny stejné. Nevím jak by to šlo udělat. Pa moc zdraví Irma :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Být to jakékoli zdravé dítě, je to teda děsná rozmazlenost, ale takhle, hlavně že máš trpělivost a třeba na to, co je dobré jednou přijde, jen to bude muset být přesně podle ní...Hlavně že se snažíš;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak - jednou na to přijde...a pokud ne, ať to nejí, vždyť na tom nezáleží.

      Vymazat
  7. Myslím si že by jste Elišku neměla tolik rozmazlovat prostě jí říct když nesníš tohle nic jiného nebude. Pokud teď půjde na Střední školu nikdo se jí v jídelně nebude ptát co chce nebo nechce bude to muset sníst jinak bude o hladu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ANONYME, NIKDO Elišku nerozmazluje. Samozřejmě že jí v jídelně - na základní škole. Jedla i ve školce. Tyhle ústupky jsem neudělala. Holt sní jen to, co jí a ostatní nejí nebo se učí alespoň jednu, dvě, tři lžičky sníst. NEní to tak jednoduché, jak to vypadá. Ale snaží se.

      Vymazat
  8. No, a co takhle dát pomazánky do misek, takže to nebude mít na krabičce logo daného obchodu? A prostě je Elišce nabídnout? Dostane záchvat, když nebude vědět odkud jsou? Přijde mi, že pokud je ochotná zkoušet nové věci, mohla by tohle přistoupit. Třeba by si uvědomila, že když podle chuti neurčí místo, kde jsou koupené, tak je fuk odkud jsou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nehrozí. Nesní ani pomazánky ze správného obchodu, když k tomu není správné pečivo. Pomazánky jsou v lednici koupené, pečivo došlo, tudíž pomazánky nejí... Není to tak jednoduché, jak to vypadá.

      Vymazat
  9. Nemyslím si, že je to jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  10. ahoj, ja budu mit takovy spis "provozni" dotaz- jak resite skolni svaciny?
    muj maly Aspik jde do první tridy a zacina me jímat hruza- on většinu věci ji, ale potřebuje mit jidlo nalozene urcitym zpusobem a ještě ho videt předem...doma bezne nachystam jidlo sobe, staršímu brachovi, Mates prijde, obhlidne a rekne "jo, to si dam"...ale co ty svaciny? obavam se, ze když mu rano reknu "k svacine mas to a to", tak mu ta informace bude prinosna asi jako vyvoj ekonomiky v Mongolsku :D

    Zuzka a lumpove

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzko. Eliška v 1. třídě neměla diagnózu, ještě jsem nic nevěděla o struktuře ap. Ale jí stačily pevné instrukce: v 9:30 je přestávka, sníš si svačinu. Na svačinu vždy jen to, co jí - rohlík s máslem, Bébé dobré ráno nebo Brumíka. Nic jiého. Má ADHD, takže kolikrát zapomněla, ale ona moc jíst nepotřebuje, takže to nevadilo. Dnes bych jí možná do penálu dala kartičku 9:30 = svačina. S Jendou je to složitější, toho si zatím nedovedu ve škole představit. A snad tam bude mít asistenta, který mu řekne, že si má dát svačinu. S jídlem je na tom Eliška bídně, ale vždy jí říkám, ať s ní, co jí a z ostatního ať alespoň lžičku dvě ochutná....I snaha se cení.

      Vymazat
  11. Dobrý den vim že asi píšu už dost pozdě ale mám také Aspergerův syndrom mám tské problémy s jídlem poněvač sme se přestěhovali ale na štěstí tu je také lidl ale to není to hlavní já nejim skoro nic ale podviživenej nejsem určitě spíše lehce naopak mé jídla nejsou zaměřené skoro na žádnou zeleninu nebo pečivo a na ovoce už vůbec ne myslim že mí sourozenci za mně dost trpí já ale s nima moc nedokážu soucítit ale nejspíš trpí proto že jíme pořád stejné jídla dokola něgdy jim chci taky vyhověd ale jak si vzpomenu na to jídlo co jedí oni hned zmněnim názor :) myslim že řešení tvého problému by bylo že by sis psala na papírek co je odkud a jak to má vipadat to vyřeší tvůj problém s pamětí :) jestli sem pomohl sem moc rád.zdravý aspík.PS:omlouvám se za gramatycké chyby v českém jazyku zaostávám.

    OdpovědětVymazat
  12. Paní Marcelo, Vaše dcera Eliška je sice "Aspík" ale snad ne nevzdělavatelná. Já si to zřejmě neumím představit, jak je těžké vychovávat takové dítě, ale nemohla by v případě věty: Paprika nemá tři barvy, to nejím...atd, znít odpověď: Jinou nemám, když to nesníš, budeš mít hlad... A opravdu jí nic jiného nedat? Třeba celý den? Jak reaguje na takovou odpověd? Hysterický křik? Tak já bych jí strčil pod ledovou sprchu..atd. Jsem laik, ne speciální pedagog, ale asi budete muset být na děti tvrdá - jinak se zblázníte, jste na všechno sama. Já si nemyslím, že vaše děti jsou rozmalené, vím, že je to autismus, ale musí být jasně řečená pravidla a musí se vyžadovat jejich dodržování . Nebudeš to jíst? Budeš o hladu! ... Až bude chtít Eliška s Babičkou na koupání do Aquapalace v Čestlicích, dejte mi vědět, víte jak. Nezapoměl jsem na Vás. Jan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný večer, Jane. Samozřejmě, že když nechce jíst, tak nejí...Bohužel to neznamená, že si to jídlo dá večer či druhý den, tak jednoduché to není. Myslím, že jsem na děti (s láskou) tvrdá a jasná pravidla určitě mají:-) Určitě se ozvu, děkuji za nabídku.

      Vymazat
  13. Jelikoz tema jidlo je i moje "oblibena" zalezitost, tak se dam i trosku svejch manii a zpusobu, jak a co s jidlem.

    Zacnu tim, co nikdy jist nebudu:

    Rejze a ovesny vlocky. Startujou mi alergii (vlastne jedinej duvod, proc si porad nosim s sebou Ventolin - kdybych nahodou sezral neco, co nemam.) Je to asi divny, ale znam dva lidi, ktery maji stejnou alergii. A jednoho, co se osype po bananech.

    Dal nejim kvetak, brokolici a kapustu, jen to ucitim a uz se mi obraci zaludek. Tohle jde za moji mamou - jednou se natriskala obalovanym kvetakem, pak mi dala prso a me z toho nasledne bylo zle. Aspon tak nejak mi to kdysi vypravela - me bylo tehdy min nez pul roku. Si vzpominam, jak me fotr nutil jist kvetakovou polivku, bylo mi asi deset. Nechtel jsem to jist, ze je mi z toho na zvraceni. Tak jsem byl bez vecere. Zni to jak trauma podle Sg. Freuda.

    Pokud jde o to ostatni, tak treba nejim vselijaky ramy apod., protoze je v tom hodne vody a je to pachutny.

    Hermos, ten jedine jako smazak. Nivu vuuuubec, neexistuje zpusob, jak me to donutit jist. Nechutna mi ten penicilin, co v tom je. A ani nemam rad prilis smradlavy sejry. Nejradsi mam asi Emental a Madeland.

    Nejim Mortadelu, protoze je to sama mouka nebo bramborovej skrob. Plati to i o nekterejech dalsich super pokrmech tohohle druhu, takze napriklad parky jim taky jen nektery (pokud mozno ne drubezi) a nesmi byt v igelitu.

    Nejim ani kraliky, bo mi to proste nechutna - mam pocit, jakobych zvejkal papundekl.

    Nejim ani morsky potvory (chobotnice, skeble...) coz je v jihozapadni Evrope nekdy docela nevyhoda. Vyjimka - gambas (nevim jak se to rekne cesky) - je to takovej malej ruzovo - oranzovo - cervenej malej morskej rak, nema to vic nez 50 mm na dylku.

    Nesnasim skorici, smrdi mi.

    OdpovědětVymazat
  14. Musim to sem dat nadvakrat, bo mi to system nechce vzit.

    Naopak jsou jidla, po kterejch se muzu ubit: Smazenej syr s hranolkama, dobre udelanej gulas, (obalovanou) rybu (ale ne kapra, chutna to jak bahno - co taky muzu chtit od masa z ryby, ktera je celej zivot ve stojaty vode.) Co mi treba chutnalo hodne, tak to byly filety ze zraloka (kdysi jsme nekde nasli vyhozenou krabici s kusem zraloka, esto to bylo zmrzly, tak jsme si to vzali domu, melo to pres pet kilo.)

    Jiny moje oblibeny jidlo je Kebap, asi proto, ze mam rad sekanou a tu tady v jihozapadni Evrope nesezenu - ono je to podobny, jen je to z teleciho a ne z prasatka - Arabove prasatka nejedi. Delaji i kureci, ale to mi nejede - viz dale.

    Zboznuju bramborovej salat, ale nesmi se do nej davat mrkev (mnozi to tak delaji a zkazi tim celej salat, prtoze to pak chutna jak mrkev s majonezou.)

    Dalsi moje oblibena basta jsou topinky, ale pozor - z plechu, ne na oleji.

    Palacinky, ale jen na sladko. Se spenatem nebo i jinak uz mi to neprijde jako "ta spravna kombinace" chuti. Palacinky jen s marmoskou nebo s tvarohem a nasypat navrch kakao.

    Miluju grilovany maso. Ale ne kure - to jsem musel kdysi jist pomalu kazdej vikend doma a casto i behem tejdne ve skole. Ale nemusi bejt maso jen na grilu, takovej dobre nalozenej platek hoveziho nebo z cunika spravne zpracovanej na panvi je taky delikatesa.

    Utopenci a veskery dalsi octovy veci (kysany zeli, okurky, nakladany cibulky...) - to bych taky mohl do sebe cpat porad.

    Bramboraky. Neznam snad nikoho, kdo by je nemel rad.

    Velmi casto si delam taky oblozeny bagety, s tim aspon neni moc prace a je to hned hotovy.

    Urcite by se naslo este neco, ale skoro z toho psani tady dostavam hlad.
    ______________________________________________________

    Vetsinu jidel si varim sam a mam pro to svy ritualy (zacina to svazanim vlasu...) Ale musi to mit jednu podminku - nesmim varit jen pro sebe, protoze pak to nedelam s velkou chuti a hladovej varim taky nerad. Nejlepsi odmena pro kuchare je vylizanej talir a skoro spici stravnici dozadujici se kaficek, ze jinak by asi doopravdy usnuli. Vetsinou si predtim jeste dali nasup. Dokonce to moje vareni je jednim ze zpusobu, jak si udrzuju v prizni ruzny moje kamaradky - jsou radi, ze nemusi varit a ja zase, ze jim chutna. Asi hodinu po jidle pak spolecne s spalujeme takto ziskanou energi velmi rychle :D :D :D - no a ja pak musim znova varit (pokud teda neco nezbylo.) Ale me to nevadi.

    Moje manie co se tyka jidla uz davno nejsou ani tak moc o tom, jak to vypada nebo kdo to vyrabi. Proste mam chlupatej jazyk a poznam, kdo vari s nechuti - vetsinou se to neda jist vubec, anbeo da - ale sam bych to asi uvaril mnohem lip.

    Kdyz jsem sam, tak poziram ruzny konzervy (mam svoje oblibeny a pak dalsi, ktery nekupuju vubec, bo je to odflaknuty,) delam si oblozeny bagety na sto zpusobu, anebo (pokud to stav hotovosti v kapse dovoluje) se stravuju po hospodach. Mc Donald a Burgerking mezi ne ale nepatri.

    Podobne chlupatej jazyk mam co se tyka piva. Nejsem alokoholik, ale proste jsou piva, ktery mi nechutnaji, bud jsou moc vodovaty, nebo moc kysely. A nepiju polotmavy nebo cerny.

    PS: Nemam uplne jasno, ktera PAS je ta moje (uz me to ani moc nezajima,) ale jelikoz se musim skoro celej zivot probijet sam, tak jsem se dokopal diky tomu k takovymu stupni samostatnosti, ze v tom nekdy predcim mnoho tech "normalnich" jedincu.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...