pondělí 29. října 2012

Nenatahuj toho budíka


Jenda se bojí neobvyklých (ale i obvyklých) zvuků.


 Neměl rád naklepávání řízků, zvuk mixéru nebo strouhání rohlíků na strouhanku.


POKUD ho na to pečlivě připravím a je-li v klidu, je schopen něco málo z toho občas akceptovat.


Výjimkou je kuchyňský budík.


Ten zvuk Jenda nesnáší.
Jenže matka je sklerotická a neudrží v hlavě tisíce věcí.

Občas si minutku natáhnu, abych nezapomněla, že vařím rýži nebo brambory.
Nevěřila jsem, že se mi povede někdy spálit brambory skoro na uhel...ehm, to je jiná kapitola....


Něco jsem vařila a zapomněla jsem, že ten zvuk Jenda nemá rád.
Když budík zazvonil, tak Jenda ječel:


"Už ho NIKDY nenatahuj, já se bojím, mamko zlá hnusná, dlzá, odpolnáááá...


Vyhoď ho do popelnice.


Já se poblinkám.
Nelíbí se mi ZVUK.
Děláš to schválně!!"


Když jsem mu to chtěla vysvětlit, odpověděl:


- "Já nechci by si mluvila.
Smldíš! Ty smldíš!!! Vypadni!"




(Ta poslední slova jsou z DVD Pohádková džungle a říká to myslím krokodýl, není to tak, že bysme takhle spolu mluvili doma. Většinu echolálií má Jenda z POHÁDEK, na filmy pro dospělé se nedívá. Kolikrát se divím, CO z těch pohádek je slyšet....)







19 komentářů:

  1. Marcelko, minutku si můžeš nastavit i na iPadu, případně na mobilu a tak se tomu zvuku vyhnout. Vysvětlit Jeníkovi se to asi nedá. Myslím, že autíčci vnímají zvuky úplně jinak, než my (jen částeční autisté).
    Co je slyšet v tzv. pohádkách mě fascinuje! Tuhle jsem u tchýně nuceně sledoval nějaký dětský kanál na kabelovce a musím říct, že moje dítě by mělo zakázáno něco tak úpadkového sledovat. No, chápu, že nemůžeš Jendovi ještě filtrovat televizní program. Jsem si ale jistý, že nejen Jeník čerpá z televize zcela nevhodné výroky. Je zajímavé, že nějak rozumí tomu, že jsou negativní a jako takové je taky používá. Já si myslím, že svět by byl bez televizí hezčí, ale to nezměníme. Mějte se všichni krásně!

    OdpovědětVymazat
  2. A můžu se zeptat, tušíš, co by Jeník udělal, kdybys opravdu ""vypadla", když tě posílá pryč? Myslíš, že by na něho nazabralo, že jak minutka zazvoní, může jít na iPad? Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Radu žádnou bohužel nemám.
    Nepíšu vám zde moc komentářů. Tedy spíš vůbec, ale články sleduji. K jednotlivým článkům vlastně nemám moc co říct. Ale u každého je jedna a ta stejná myšlenka. Jak to zvládáte, máte nějaké koníčky, odreagování. Obdivuji vás to ano. Ale divím se, že jste ještě nezešílela, protože tohle musí být obrovský nápor na nervy. Mrzí mě, když mi řekne cizí člověk, v nemocnici, abych vypadla a nebo že jsem hnusná. Vím, že je pomatený, ale u srdíčka to přeci jen trochu lupne. Já jen že vás obdivuji. 24 hodinová šichta ve svém vlastním domově. Klaním se.

    OdpovědětVymazat
  4. Prvy rok po narodeni Robinka bol Matisek v najvacsej razi, po prechode na bezlepkovu stravu sa nastastie skudnil, som mala obrovske mnozstvo spalenych hrncov, jeden moment som kupila aj dalsiu sadu :-) Mozem byt rada ze teraz to je tak ako to je.
    Inak jak si napisala ze tie hlasky musi mat z rozpravok tak som si na niektore spomenula, ked pozeram rozpravku tak mi to ani nepride.
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že hrnce neničím jen já:-P Ale naštěstí to bylo ještě nádobí po mém tatínkovi:-)

      Vymazat
  5. Marci, to je hruza, co je v tech poradech pro deti. Pamatuju si, ze jsi Tu psala, jak se sproste mluvi ve Smoulech. Slysela jsem to i od jinych lidi. Takze Smoulum se ted vyhybam, nechci si nabehnout a pak to tady furt poslouchat :-/. Nejradsi mam krtecka, ale skoda, ze nema vic dilu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krteček je prima, toho měl rád tak před 2 lety, ale i dnes si ho občas pustí.

      Vymazat
  6. Já bych mu to natahovala tuplem, ať si zvykne na ten zvuk...jako nedráždila bych ho moc, ale tak jednou denně....rada z Aply, otužovat je na ty jim nepříjemný zvuky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho od zvuků neizoluju. Třikrát denně si vařím kafe, i když mu vadil zvuk varné konvice, naklepávám maso, mixuji mixérem a budíka natahuji aspoň dvakrát denně, když vařím.

      Vymazat
  7. Moc hezke pohadky jsou Matysek a Jaja. Taky Krtecek, ale jinak ty "hruzy", co jsou pry pro deti by u me doma neprosly. Takze radsi bez televize... M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matýsek a Jája - to se mu líbí, ale nemá to na DVD, občas mu to pustím na youtube.

      Vymazat
  8. Lidi, proberte se! Zmíněná věta Ty smrdíš zazněla v pohádce, kde jsou zvířata a ZVÍŘATA PROSTĚ SMRDÍ!
    Ano, je smutné, když to dítě použije vůči matce, ale prvotní myšlenka je přehnaně nafouklá.
    Ano, v jiných pohádkách to je děs, ale rozebírat tady, že v pohádce o zvířatech zazněla věta o smradu, to je jako kritizovat vodu, že je mokrá.
    Klára (také máma)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem SICE neřekla, že v této pohádce to bylo něco nevhodného, ale ve své podstatě možná ano..ví Bůh, co tím chtěl autor říct. Ta scéna s krokodýly nezavdává jediný důvod proč čistému krokodýlovi v čisté řece říct: TY smrdíš:-P Ale je pravda, že v mnohých pohádkách se to nevhodnými výrazy jen hemží.

      Vymazat
  9. mám minutku digitální a ta pípá, třeba by mu tenhle zvuk nevadil ... každopádně by to asi neřešilo to, že ty to udělat musíš a on to nechce :-(

    OdpovědětVymazat
  10. Je pravda, že ráno když slyším budík, jsem taky jak šílená.
    Každopádně snad si třeba nějak zvykne nebo zkusíš nějakou jinou, třeba je to jen tenhle zvuk.
    A jo... přesně... v pohádkách mluví už dost zle... a já do nějakých 17 doma neřekla sprostý slovo a když vidím sedmiletou ségru... předčila mě asi ještě do teď... i drzostí.

    OdpovědětVymazat
  11. No vidíš, zapomněl jsem na plotně zrovna na brambory. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Tak zvuky jsou u nás teď také problém.Míša sice nejde do afektu, ale zacpává si uši a prchá.Nemá to kupodivu žádnou souvislost s hlasitostí, či příjemností zvuku.Třeba minutka mu nevadí, ale sotva slyšitelný dialog v pohádce ano. Fakt pro mě naprostá záhada. Jinak pohádky jsou obecně poměrně drsné. Třeba taková červená karkulka, to je ke konci spíš horor :-). Jinak pěkná stránka s večerníčky je http://www.detskepohadky.com/tag/kravicka-klarka

    OdpovědětVymazat
  13. Výrazy si pamatuje-pamět má- to je odbré pro učení ne?bych to neřešila.ačkoli to asi jako matku zabolí.S tou minutkou: říkala jsi že zvukové hračky má rád..nešlo by třeba, že by si to sám natočil ,věděl by že přesně za minutu bude pípat a třeba by se mu to líbilo?je zvláštní, co se mu honí v hlavičce.kdyby tam člověk mohl na chvíli vlézt ...

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...