středa 24. října 2012

Kontrola na psychiatrii


Včera jsme jeli na kontrolu na psychiatrii.


Těch 20 km Jenda seděl jak zařezaný a hrál hry na iPadu.
Odmítal jít pěšky a nechtěl jít k paní doktorce, tak jsem raději vzala golfky.


Představa, že bych ho asi půl kilometru táhla po smyku (tam i zpátky), moc lákavá nebyla.


V čekárně odmítal slézt z kočáru a nechtěl si sundat bundu ani čepici.
Naštěstí jsme nečekali ani 5 minut.


Moc slibně nám to nezačínalo.


V ordinaci zalezl Jenda za točící křeslo....



...a dával si pozor, aby na něj paní doktorka přes opěradlo křesla neviděla.


Nemluvil s ní, ani nenamaloval obrázek, i když jsme ho několikrát pobízely.



Točil se dokola na křesle a moc se mu to líbilo.


To křeslo bych mu asi měla pořídit domů.
Možná by měl chvíli o zábavu postaráno.


A pak už toho měl dost.
Nechtěl, abych si povídala s paní doktorkou.


Opakoval stále dokola, že chce jít domů, fňukal...


...a tělem vytíral podlahu ve vedlejší místnosti...


 ¨
Paní doktorka určitě doporučuje ODKLAD školní docházky a poté nejspíš praktickou školu...
Zatím to vypadá, že Jenda na "normální" základní školu nemá.



Taky Jendovi zvýšila Risperdal z 0,2 ráno a večer na 0, 25 - 0 - 0, 25 a za 3 měsíce se máme ozvat.



Jendovi bude v tu dobu 6 let a asi mu paní doktorka nasadí Stratteru.
Venku byl Jeníček spokojený, sebral pár listů, pošimral se na tváři, utrhl si jetel...



...a zase se vrátil na kočárek...


Sám se připoutal a poté se stále dokola ptal, kde máme auto...




21 komentářů:

  1. Chudak Jenda, on to ma u lekara presne tak ako Mathis, on sa boji a robi presne to co delal Jenda. Aj ked sa s prava bezne celkom normalne, vacsinou sa v ordinacii este aj pokaka, nastastie mame spravu aj zo skolky a tak mi lekarka uverila ze sa fakt tam boji. Nemas pocit ze Jenickovy tiez zhorsila "skore" tym co tam robil lebo sa bal?Aky mas nazor na jeho vyuku v normalnej skole ty?
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, tahle paní doktorka mu neměří IQ ani nedělá žádné testy, tady jen řeší chování doma, venku, jídlo, spánek a dává nám recept na Risperdal.
      Testy mu dělají v APLE a tam spolupracoval moc hezky.
      Na "normální" školu, kde je 30 dětí ve třídě nemá a nejspíš mít nikdy nebude. K zápisu v lednu zkusíme jít do vesnické malotřídky. Rok bude mít odklad (měl by dostat něco na úzkosti), a pak se uvidí - malotřídka s IVP, praktická škola nebo domácí učení.

      Vymazat
  2. To se Jendovi na paní doktorce asi něco nelíbí - když on to má nastaveno jinak /třeba vidí nebo vycítí to, co my ostatní nedokážeme/....Ještě se může všechno změnit, Jenda dělá velké pokroky:-) Léky mohla zvýšit, protože roste a potřebuje mít vyšší hladinu uvedeného léku - ale v tom se nevyznám, posuzuji to jako laik. Nebylo by možné změnit lékaře? Hezký den. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najít dětského psychiatra je někdy docela složité. Do Prahy si s Jendou netroufnu, takže to musí zatím zůstat tak, jak to je.

      Vymazat
  3. Taky nechodím ráda k doktorům, Jeníčkovi se vůbec nedivím :-) Je zbytečné měnit doktora :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Teď mně napadlo zkoušet snižovat úzkost i bylinkami,čaji,meduňka,třezalka,levandule,vím,že Jenda moc nepije,ale bylinky fungují,i večer před usnutím,osladit medem,kdyby mu chutnalo,tak celý den popíjet.Nebo bylinné směsi levandule s už nevím čím je moc dobrá,koupila jsem si to v jedné lékárně,bylinky tam i sáčkují do pytlíku,aby to měl člověk jednodušší s přípravou. A pokud by se snížila úzkost,tak by nebyl agresivní,je jasné,že když je úzkostimoc,tak se reaguje agresí a Jenda asi neví přesně,proti čemu se vyhraňuje.Spíš to neumí sdělit.Je dobré,že ty léky nejsou návykové,ač tam o vedlejších účincích píší litanie.Újmu přestál parádně,na cestě zpět vypadá vesele a vyrovnaně.Snad měla paní doktorka vytřeno,než jí to tam Jeníček vymetl :-).Zvládli jste to krásně,tak ať je lépe,krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Elišky jsem zkoušela bylinky (i meduňku ap.), ale nic nezabralo. JENDA nic kromě vody a růžového pití pít NEBUDE. Zkoušela jsem všechno možné i nemožné.

      Vymazat
  5. No jo, tak Jeník zkrátka neměl svůj den a nespolupracoval, třeba se mu nelíbilo prostředí...odklad je asi na místě, když tu pozoruju, jaký úžasný pokroky Jeník dělá, tak za rok může být vše úplně jinak a ta malotřídka bude docela fajn nápad, u nás je taky malotřídka a chodí teď do první třídy holčička, co do loňského roku chodila do školky s Lukášem (teda do druhé třídy), má nějaké kombinované postižení, autismus a ještě něco k tomu a zatím s asistentem zvládá celkem dobře, tyhle školy jsou v tomhle ohledu skvělé, určitě lepší než velká třída...Však uvidíte, jak bude všechno vypadat za rok a podle toho můžete volit, fajn je, že tu volbu nemusíte lámat přes koleno teď letos:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenda dělá pokroky a za rok a půl na tom SNAD bude i po sociální stránce mnohem lépe. Pak se uvidí. Přes koleno nic nelámu, naopak: Na všechno jdu s klidem a s láskou.

      Vymazat
  6. Amélie, jak tak sleduji Jeníčkovu práci, mentálně by podle mne na běžnou ZŠ, nejlépe s asistentem, měl. Bohužel, momentálně by na ni určitě neměl po sociální stránce, trpěl by on, trpělo by okolí. A to ani na malou venkovskou školu. Za rok a půl se dá udělat ještě velký skok i v sociální oblasti, ale snažila bych se ještě jako rezervu vypátrat nějakou spec. školu, osnovy praktické školy si nemyslím, že by byly pro Jeníka to pravé. A domácí výuku bych opravdu brala jen jako poslední možnost, Jeník se potřebuje postupně včlenit alespoň do malé skupinky a ty potřebuješ mít do budoucna alespoň těch pár hodin denně "oddych". Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak si to myslím i já. Dokonale napsané.

      Vymazat
    2. Ja si taky myslim totez- tim, ze by byl neustale izolovany od okolniho sveta, by se po socialni strance nemohl dost dobre rozvijet a uzkosti, kdyby se nahodou dostal mezi lidi, by jenom rostly...A ty snad budes konecne mit kazdy den chvilku jenom pro sebe. Specialni skola by mohla byt idealni reseni- od mamky kamaradka ma neslysici dite s autismem, je jich ve tride snad sest a jde mu to tam uzasne, i kdyz on ma, dle inteligence, asi vysokofunkcni autismus, bych tak rekla. Misa J.

      Vymazat
    3. No, ono ve třídě plné třiceti dětí, byť jsou všechny zdravé, se v podstatě obecně nedá fungovat. Ty děti jsou jak pytel blech. Třicet je třeba na prvňáčky strašný počet.

      Vymazat
  7. Co říkala doktorka že ho tam fotíš? :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ať už Jenda půjde kamkoli, nejdůležitější je atmosféra školy a třídy. Z vlastní zkušenosti vím, že přijetí "jiného" dítěte do třídy často neskousnou rodiče ostatních a dělají peklo. Chce to si předem ověřit terén. Přeju hodně štěstí a pohody, Jendovi moc fandím!

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že odklad je v pohodě a přesně jak píše Jitka, za více než rok se může ledacos změnit a podle toho se pak bude lépe rozhodovat, na jakou školu ho dát. Bohužel běžné základky většinou nemají podmínky pro děti, které potřebují zvláštní péči a i když můžou asistenti hodně pomoci, ve třídě, kde 30 dětí toho asi moc nezmůžou.

    OdpovědětVymazat
  10. já si také myslím, že Jeníčkovi odklad pomůže a za rok Marci uvidíš.
    A taky si myslím, že by bylo lepší, kdyby chodil do školy. Potřebuješ si oddychnout, takhle by si to do nekonečna nevydržela.
    Léky asi bude muset brát Jeník doživotně.
    Vidím to mém autistovi Petovi. Byl to boj, ale pochopil, že s léky se cítí lépe než bez nich. Díky lékům se zmírnila jeho sociální fobie a po víc jak roce, když odmítal jít ven, tak teď dojede sám k psychiatričce a nebo si něco koupit do marketu.
    Sice chodí až večer po 20 hod ale jde.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  11. Marci, to nevadí, že nebude ve škole normální, tak bude v jiné no a co? To určitě není to hlavní.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj,taky jsme byli s Klárkou na kontrole.Nedopadlo to nic moc.Taky jsme předběžně řešili školu,budeme mít rok odklad automaticky,Klárka je podzimní.Tak když bude potřeba,dostane ještě jeden a do první by šla skoro v 8 letech.Doktorka mi rovnou řekla,že integraci do normální školy nedoporučuje,ale že bude respektovat naše přání.Prý potom chodí rodiče s dětma,že začnou třeba koktat,nebo se počůrávat atd.Ten tlak na ty děti v tom kolektivu je prostě tak velkej,že to neunesou.Ahoj Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Ami, Jitka z předchozích komentářů to napsala naprosto výstižně. Věřím, že Jeníček školu dobře zvládne. Za ten rok, co ho znám, vím, že dělá neuvěřitelné pokroky. Je to náš pašák!
    Vivi

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...