sobota 20. října 2012

Invalidní důchod a AS


Postřeh jedné internetové "kamarádky":

Když vám bude někdo tvrdit, že na AS se ID (invalidní důchod) nedostává, nevěřte mu. Můj syn jej získal ve 21 letech. Tady je pár rad.

Důležitým předpokladem jsou posudky odborných lékařů. Nejlépe psychiatra a psychologa. Čím delší a pečlivější, tím lépe. Pokud má dospívající (či dospělý) s PAS ještě další zdravotní problémy (nemusí souviset s AS), přiložte je také. Mohou znamenat to poslední procento, které vás dělí od ID nebo vyššího stupně. 
Posudky se dávají obvodnímu lékaři a ten je pak předkládá posudkovému.

Až se vás bude obvodní (či posudkový) lékař ptát, zda zvládá třeba ranní hygienu, neznamená to, jestli si umí vyčistit zuby, ale zda to bude dělat každý den i bez vašeho připomínání. Umí si vzít léky? Ví přesně co, kolik a kde to najde? Dohlédne na pravidelnost? Zda to umí i v nemoci, ve stresu ap.
Tohle vám totiž nikdo nevysvětlí a tím ztratíte procenta závislosti na druhé osobě. Prostě řekněte, že na to musíte dohlížet.

Pokud vám ID zamítnou, nebojte se odvolat. Nic to nestojí. My jsme se odvolali, protože na II. stupeň dostal jen 3000 Kč. Nevyznala jsem se v tom a myslela si, že důvodem je nízký stupeň. Kamarádčina dcera totiž má 7000 Kč. Stupeň mu nenavýšili, ale zjistili, že mu nezapočetli dva roky. Takže nyní má 5700 Kč. Není to nic moc, ale na přežití to stačí.

ID musíte vyřídit do 25 let. Ale nejlépe hned v 18 letech a dříve než začne pracovat. 
Proč? Když to stihnete hned na škole nebo po škole, budou ID vypočítávat z průměrné ho platu a to je nějak přes 24 000 Kč. Když bude dělat třeba v chráněné dílně a vydělá almužnu, tak mu ID vypočítají z této almužny a bude mnohem nižší. :-(

O ID můžete žádat až 4 měsíce před 18tými narozeninami.

2 komentáře:

  1. Ano je to pravda.
    Můj AS syn má ID od 18 let. Zpočátku dostal jen poloviční, nyní má plný tzn. 3.stupeň.
    Z počátku ho dostával na rok, teď naposledy ho měl 3 roky. Letos si ho pozvali, doufám, že mu zůstane. Jeho paní psychiatrička napsala, že není schopen ani lehké pracovní zátěže. Musí mít trvalý klid a medikaci.
    Peta se teď hodně snaží a je celkově milý a hodný.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  2. já nevím proč třeba neřeknete pravdu, musíte lhát že nic ten člověk nezvládá? teda já o tom nic nevím, vůbec ale...ja bych asi říkala pravdu jít o moje dítě, protože...jako být tim dítětem jsem docela naštvaná, co si o mě ty "doktoři" asi pomyslí? že jsem uplna .. nevim co neumim si sama vyčistit zuby, no umim tak nevim musi se lhat aby nekdo mel penize??? pardon, moc to nechapu ale treba pnp, tak u mojeho bratra doktorka rikala ze ma 1-2 stupen ostatni by byli radi, ale to neni defntini ze doktor odhadne kolik ma stupen zavislosti??? ale ja si stejne myslím že bratr 2 nemá, protoze chodi do skoly ze skoly sam a je sam vlastně celou dobu tak nevim jestli si predstavuje ze okolo nej pobiha mama nebo co ale asi to nechapu to je jedno...

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...