sobota 22. prosince 2012

Určitě jsou vánoce?

Určitě jsou vánoce?
...nemít ty svíčky na oknech a na stole vánoční ubrus, tak mi to ani nepřijde.
Koledy poslouchat "nesmím", na pohádky se dívat nesmím, na adventní koncert taky nemohu jít... Jenda má své rituály a mezi ně koledy, adventní koncerty a "nějaké" (jiné) pohádky nehrozí.


Určitě jsou vánoce?
Letos jsem poprvé nestihla upéct jediný druh cukroví. Kde jsou ty doby, kdy jsem měla 10-15 druhů a kdy jsem dávala cukroví léta mamince a bráchovi?
Sice jsem k tomu dnes lákala Šárku, ale nezlákala jsem ji a samotné (za asistence ječícího Jendy) se mi nechtělo.
Alespoň mi Šárka pomohla trošku uklidit v obýváku a udělala si palačinky k obědu.


Určitě jsou vánoce?
Mí autisté jsou protivní úplně stejně jako celý rok. Vlastně ještě víc. Přece jen je tu plno změn, které přes rok nejsou - vánoční ubrus, svíčky na oknech, adventní věnec na stole, koupené cukroví, vánoční ozdoby, stromeček...
Takže řevu, ječení, vzteku a uražených dětí je pořád plný dům. Sice je to POZITIVNÍ stres (vánoc), ale pořád je to STRES.
Ani to jmelí letos není...


Určitě jsou vánoce?
Nikdo neřeší kapra, bramborový salát, rybí polévku. Mí autisté nic z toho nejedí.
Zase jako celý rok budou jíst svá tři jídla pořád dokola.
Píšu si seznam, co zítra koupit - Jendovi suché rohlíky, slaný popcorn, Elišce rohlíky, Ramu, udělat kulajdu, možná kuře s rýží a vystačíme si s  tím celé vánoce.

Určitě jsou vánoce?
Vánoce jsou svátky klidu, míru a pohody...lze toho docítlit se dvěmi autistickými dětmi?
Těžko.


Ne, nestresuji se.
Jen na mě po odpolední scéně s dcerkou padl smutek.

Jen mi je líto, že se moje představy o klidných vánocích vůbec neshodují s realitou, protože ať člověk dělá co chce, pro autisty je tohle velmi stresující a vyčerpávající.
A rodinná situace tomu stresu ještě napomáhá.


Miluji vánoce.
Jen tentokrát není nic tak, jak bych si přála.
Sama. Na všechno sama. Člověk by se mohl rozkrájet a přesto nestihne se dvěma autisty ani polovinu z toho, co by si přál (a to nemluvím o neumytých oknech ani o nevypraných záclonách)

Ani nemám odvahu bloumat vašimi blogy a sledovat krásnou výzdobu a číst si o pohodě u vás doma...
Mám pocit, že budu ráda, když přežiju.

Kránsé vánoční svátky alespoň vám...


26 komentářů:

  1. Amél, jestli tě to uklidní, nejsi sama, kdo ty vánoční svátky moc neprožívá... naše jediná příprava je, že jsme si do kuchyně pověsili světýlka a mamka na Štědrý den prostře stůl... na nějakou přípravu nebo nedej bože uklízení nikdo z nás nemá čas a ani se nikomu nechce. O Štědrém dni k večeři nejíme standardní pokrmy, sestra nejí ryby a tak má na večeři řízek z kuřete a bramborovou kaši, já mám kapra a bramborovou kaši (nejím salát), cukroví už rok nepečeme, protože se nám rozbila trouba... nebuď smutná, myslím, že Štědrý den se bude líbit každému členovi vaší rodiny :).

    OdpovědětVymazat
  2. Nic sei z toho nedělej, nejsi sama, kdo svátky neslaví. Já je od dětství moc nemusím a nijak to nemám chuť měnit. Ani Silvestr nepatří mezi mé oblíbené. Jenda však dělá postupuje přímo mílovými kroky a určitě to bude časem lepší a lepší. Také přeji pohodu a klid - držím palce, určitě to zvládnete a já nějak také. ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Je mi líto, že se tím tak trápíš. Vánoce přeci nejsou o tom, jak je doma naklizeno, co je k večeři, nebo jak drahé dárky jsou. to nás jen masíruje reklama. nejlepší je najít si radost v tom co máme, když dětem chutná kuře, tak proč né:-)Vadí dětem, když máte něco jiného? Klidně bych udělala víc chodů, nebo si dala kapra později, až by šel spát... Myslím si, že nikde to není dokonalé a my nejsme vyjímkou:-)

    OdpovědětVymazat
  4. No jo no i takhle sa dají přežít Vánoce.I když může to působit smutně....Ale Jenda se zlepšuji čím dál více a to je hlavní...

    OdpovědětVymazat
  5. Stačí,když víš,že jsou.Já to taky neřešim. Jsme všichni nastydlí,tak se povalujeme v posteli a na svátky nějak bude a když né, tak se taky nic nestane.Konec světa se nekonal,tak tu budou zase za rok.Určitě si to užijete dle vašich možností.Tak vám přeji hezké vánoce.

    OdpovědětVymazat
  6. Amélko,
    přeju Ti Vánoce prožité uvnitř srdce, kde nemusí být výzdoba ani cukroví...Hlavní je ten Bůh, který je i v každém Tvém dítěti...
    Panna Maria taky nijak extra Vánoce neprožila, rodila někde sama v chlívě.. :-)
    Opatrujte se
    Anička S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srandistko...srovnej si souvislosti...:D Židé přece Vánoce nikdy vůbec neslavili...:D Krom toho když Marie rodila, nebyla půlnoc 24. prosince... :)

      Vymazat
  7. Amelko, u nas taky nebudou pekne Vanoce. Nedavno mi zemrel tatinek, manzel ma velke zdravotni problemy a nevime, zda se mu vubec da pomoct, ani ty svicky zapalit na venci nesmim, syn se boji svicek. Cukrovi taky nemam a vubec se mi do toho nechce, jestli tak mozna zitra udelam maximalne dva druhy a vubec nemam chut nejake Vanoce vubec slavit. Asi jsem Vam tim nepomohla, ale znam vic lidi, kteri to maji podobne. Bohuzel.Snad bude ten pristi rok lepsi.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  8. Amélie...nic neřešte, Vánoce přijdou i tak a i když je budete mít asi jen v srdci, tak tam budou. Přeji Vám pevné nervy a máte mou hlubokou úctu, protože to, co vydržíte Vy, já bych nezvládla ani náhodou. Posílám celé vaší rodině lásku a zdraví a ♥ ♥ ♥, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, nic neřeším. Jen mi bylo smutno.

      Vymazat
    2. Já vím, poctivě čtu všechny vaše příspěvky, protože mě zajímá váš život a život vašich ratolestí osobně i , přiznám se, profesionálně. Chápu, že mnohdy prožíváte hluboký smutek, ale dnes ho zahoďte, já vám posílám ♥♥♥ své, myslím na vás a budu i zítra, i pozítří...zkrátka mám vás v srdci stále. Jak jsem již psala...máte mou hlubokou úctu. Martina

      Vymazat
  9. Marcí, je mi z toho smutno:-(. Vím, že to nepomůže, ale moc na vás myslím...člověk si ani neumí představit tu situaci...ani nevím, co napsat...snad jen ať to proběhne u vás co možná nejvíce v klidu a míru, bez řevu a scén a ať to prostě nějak "přežijete"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je mi líp. Byl to jen nahromaděný smutek za poslední týdny, stres z rozvodu, permanentní bolest nohy a řev dvou autíků udělaly své. Zvládli jsme to. Už je zase líp. Umím se radovat z maličkostí, jen někdy je toho příliš. Bylo mi líto Šárky, že takhle musí žít, ale myslím, že jsem z toho elegantně vybruslila. Na každého někdy padne splín.

      Vymazat
  10. To je pravda, že na každého občas padne smutek... já vánoce také letos nijak neprožívám... ale tak vánoce nejsou o tom mít plné stoly cukroví, dodržovat tradice... je to sice hezké, ale důležitější je mít se rádi... ale to vy víte.
    Hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na každého občas padne smutek. Mě se to naštěstí nedrží dlouho. Jsem vděčná za své děti, za to, že máme kde bydlet a co jíst. Nestěžuji si. Jen mi bylo smutno.

      Vymazat
  11. Moc na vás všechny myslím a přeju Vám Amélie hodně síly...
    Myslím, že Vánoce opravdu nejsou nezadobený stůl, nažehléné šaty, hromada dárků a množství jídla. Vánoce jsou svátky klidu a míru a člověk by je měl trávit s rodinou. Vím, že to máte doma složité a toho klidu si moc neužijete:), ale alespoň jste s dětmi, báječnými dětmi!
    Je dobře, že si tu můžete postěžovat a napsat, co vás trápí, snad Vám to alespoň trošku pomáhá.
    A zkuste si nedělat tolik starosti o všechno kolem, máte svoje děti ráda, to je cítit z každé řádky tady a to je to hlavní!!!!! (vážně bych si přála být tak úžasná máma jako Vy).
    Držte se a když Vám bude ouzko, pište. Posílám Vám alespoň vyrtuální objetí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Člověk se vypovídá, nabere sil a jde dál. Pomáhá mi to. Nedám na to dopustit, neznám lepší psychoterapii:-)

      Vymazat
  12. Ty jsi věřící člověk a víš, že tradiční vánoční úklid, výzdoba, cukroví, vánočka, stromeček, dárky, jsou jen nadstavbou něčeho daleko důležitějšího, co s materiálními věcmi vůbec nesouvisí... Tak se zbytečně nestresuj neumytými okny a udělej si prostě v duši svátek tím, že vzpomeneš na důvod, proč se Vánoce slaví a pomodlíš se... Krásné Vánoce vám všem ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daname, to nebylo o umytých oknech, prvotním počinem bylo úplně něco jiného, což tu ale nechci rozpitvávat. Právě vztahy s bližními...

      Vymazat
  13. Jeníček dělá ohromné pokroky, to je ten nejhezčí dárek. Nic se nestresuj, že nemáš na Vánoce to, co je zvykem - prostě si je uděláte po svém. Hlavně ti přeji klid, pevné nervy a hodně sil do dalšího roku!

    OdpovědětVymazat
  14. Ježíšek se narodil ve chlévě...tak že buď v klidu..okna jsem umyla na podzim a pak je řeším až na jaře, cukroví je sice domácí, ale kupované od někoho koho pečení baví....výzdobu mám, ale abych pravdu řekla dělám ji kvůli sobě..doma to nikdo neocení a připadá mi, že ji mám každý rok méně a méně...no jedině to jídlo se snad u nás řeší, ale jen kvůli chlapovi...neboj nejsi v tom sama ...

    OdpovědětVymazat
  15. ... prostě to někdy nemusí vyjít, ale bude určitě líp (Jenda dělá pokroky), já tomu věřím a moc Ti to přeji, držte se. Moc zdravím Margita

    OdpovědětVymazat
  16. Na Vánoce jsem se hrozně těšila,ale ted mi nějak nedochází, že už jsou.

    OdpovědětVymazat
  17. To je zvláštní - vždycky jsem si myslela (podle vlastní zkušenosti) že autisté nemusejí televizi či mluvené slovo a naopak milují hudbu a zpěv, takže na Vánoce neustále poslouchají a sami zpívají koledy.Naše autistka to tak má od svých tří let.Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý je jiný. Eliška s Jendou milují pohádky, manžel filmy, švagr veškerá rádia...všude je "mluvené slovo"...Ale určitě si nezpívají sami :-)

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...