středa 5. října 2011

Nevhodné rituály

Když jsem byla v nemocnici, naučil se Jenda několik nevhodných rituálů.

To, že u něj NĚKDO musí být, když usíná, mi zrovna jako skoroležícímu "pacientovi" vadí nejméně, ale i to se budu snažit odstranit, až budu zdravá.

Jak dlouho mi trvalo, než se naučil usínat sám...a najednou jsme zase tam, kde jsme byli.


Nejvíc mi vadi 2 rituály.

Jeden bych nazvala: "Nevystrkuj prdku"....jak říká moje maminka....

Na mě to dělá Jenda tehdy, když NECHCE dělat úkoly...nebo zkrátka TEHDY, když "něco nechce"...

Ví, že jako nepříliš pohyblivý člověk s ním nic nezmůžu.

Kdežto na moji maminku to dělá skoro pořád....

Tam je to očividně z legrace...
Marně jsem maminku prosila, aby na to nereagovala, že na to zapomene...a tím, že na to reaguje..a ještě s úsměvem, tak že ten rituál ještě upevňuje...

Ona se pokaždé ozve...
A to její "nevystrkuj prdku" x krát za den už Jenda bere jako děsnou legraci a pokaždé se tomu směje... Dělá to teď skoro pořád...když babička vaří, když se spolu dívají na pohádku, když sledovali létající balón z okna....
A mně to vůbec k smíchu nepřijde.
Co když to bude dělat i ve školce?

Další rituál mě děsí...
Když chce Jenda někoho vyhnat z místnosti (třeba dnes babičku z ložnice, začne se oběma sevřenými pěstmi usilovně bušit do hlavy....)

Asi ví, že bych "normálně" nenechala babičku vyhnat jen proto, že on ji tu nechce, ale když začne s tím příšerným bušením, tak  jdou všechny zásady stranou a babičku okamžitě prosím, aby odešla....

Až nebudu nadopovaná 13 léky na bolest, budu muset vymyslet nějaké "náhradní" alternativy...
Teď mi to vůbec nemyslí.... a vůbec nic mě nenapadá...

Jediné, co vím, je, že nechci, aby se moje dítě mlátilo pěstmi do hlavy  a aby na ostatní vystrkovalo "své pozadí"...

Než jsem dopsala článek, všimla jsem si, že se Jenda začíná mlátit do hlavy i při sledování pohádky na DVD.... (opakujíc nějaké verbální echolálie)

24 komentářů:

  1. Asi platí obecně, že chceš-li nějaké dítě zkazit, pošli ho k babičce, nebo mu ji pozvi. Vidím tohle poměrně často, že babičky bez zásad kazí až sabotují výchovu rodičů. Ještě si přitom myslí, že kdo ví jak nejsou užitečné. Asi se takové návyky napravují poměrně těžko. Já bych babičku prostě poslal tam, kam jí Jenda ukazuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Nooo, s tím, že babičky kazí svá vnoučata, mohu v lecčems i souhlasit, ale poslat ji domů nemůžu. NIKDO jiný není schopný mi nakoupit, uvařit, vyžehlit... Jsem ráda, že ji tu mám. (I když teď byla 4 dny doma, aby si odpočinula...ale ten čas pak odnese moje noha dalšími bolestmi, protože pak tu práci musím zastat já...)

    OdpovědětVymazat
  3. babičky potřebujou i autíci. Můj autík babičku má radši než mě.
    Jeník to asi dělá jako reakci na změny, které Tvojí hospitalizací a nemocí vznikly.
    Snad to odezní, až bude vše v normálních kolejích.
    Držím Ti palce, ať už je Ti dobře.
    Míša

    OdpovědětVymazat
  4. To vystrkování zadečku, by mě trápilo míň, než když se mlátí do hlavičky. Myslím, že když na to vystrkování nebude odezva, přestane ho to po nějaké době prostě bavit. Co ale s tím druhým, fakt nevím. Což ho v tu chvíli něčím zabavit, nějak odpoutat jeho pozornost, nebo zaměstnat ručičky něčím jiným. Na toto jsem krátká, jako ostatně na všechno, co se týká péče o Jeníčka. Čím dál tím víc, tě musím obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Někdy rituál odezní, vyhasne, ale někdy přetrvává dlouho a to, co může být "roztomilé" doma a u 5 tiletého dítěte, nemusí být roztomilé u 18tiletého mladíka a na veřejnosti... Lepší je pokusit se, aby si "něco" dítě raději nezritualizovalo, což u Jendy je docela problém. Ritualizuje si snad úplně všechno.

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Amálko,nesouhlasím s prvním komentářem,poslat babičku pryč,vždyť by jí to bylo líto,i když je Jeník autista tak babičku potřebuje tak jako ostatní vnoučátka.Ale babička by si měla dávat pozor, aby s takovými věcmi se neseznamoval.Opravdu je nejlepší věc si toho nevšímat,a on když to časem zjistí tak ho to přestane bavit.Chce to hodně trpělivosti.Ahoj Luďka

    OdpovědětVymazat
  7. No, tentokrát Tygrův komentář vyznívá dost ostře a rozhodně s ním nemohu souhlasit. Určitě ne s poslední větou. Za tu dobu, co čtu tento blog vím, že babička, Tvoje maminka, která za vámi dojíždí kolik kilometrů, pro vás udělá stokrát víc, než babička, která bydlí nedaleko vás. Určitě nebudu posílat do nenávratna někoho, který pro mne dělá první poslední.

    OdpovědětVymazat
  8. Jeníček to s babičkou umí.
    Vhodných ritiuálů máte mnohem víc, i přes tyto se přenesete.

    OdpovědětVymazat
  9. Amelie,
    chápu tvoje obavy.
    Všeobecně všechny děti nemají rádi změny .
    Když je vše tak jak jsou zvyklé, mají pocit bezpečí a jistoty .
    Pokud tomu tak není , reagují na změny po svém .
    Já mohu mluvit jen ze své zkušenosti , mám dcerku 8 roků , jsem rozvedená /rozvod trval 1 a 1/2roku/ a dcerka v té době 6letá začala z ničeho nic hodně kašlat - trvalo to půl roku a pak najednou ze dne na den nic , pak mrkat a i to po nějaké době vymizelo . Také jsem z toho byla špatná , ona si to totiž vůbec neuvědomovala, žádné domluvy nepomáhaly.
    Máme dceru ve střídavé péči a komunikace z druhé strany žádná,... kolikrát máme hodně náročné chvíle ,...
    Vím, že mě se to radí,...Opravdu to chce vydržet , netrapit se tím .
    Přeji ať soužití s obětavou babičkou Jeníček zvládá stále lépe a lépe :-)
    Ilona
    P.S Já dcerku uspávám ještě teď také ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji za návštěvu a komentář na mém blogu. Někteří lidé lamentují na nepřízeň osudu a přitom jsou zdraví a téměř všeho mají dostatek.
    Měli by si přečíst tvůj deníček a popřemýšlet o sobě.
    Tobě přeji hodně síly a na babičku se nezlob. Má malého ráda a která babička by nebyla ráda, když se vnoučátko směje a je šťastné, i když výchova jde v tu chvíli stranou.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, Jeník je moc hezký chlapec. Některé rituály...já nevím, jestli ti to pomůže, ale když byl můj syn malý, taky když odpočíval, tak v té poloze s vystrčeným zadečkem.A to nejraději v obýváku na koberci. Přitom lezl pomalu po kolínkách dopředu, dokud neusnul. Bylo mu to tak příjemné. Věřím, že máš spoustu starostí a chceš pro chlapce jen to nejlepší. Jen ta poloha s vystrčeným zadečkem mi připadá neškodná. Dělá to prý hodně dětí. Ony se při tom prý netlačí plíce a dítě je spokojenější. Je to i typické pro homeopatický typ člověka " Medorinum", Tím ti ale nechci nic homeopatického radit :-) Ono je to složitější. Jen jsem ti chtěla napsat, že snad ten rituál se zadečkem je neškodný, skoro roztomilý...:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Majko, i Eliška spávala s vystrčeným zadečkem, tady jde o něco jiného...Napsala jsem to někde výš...AUTISTA si něco zritualizuje a pak to tak může dělat pořád..někdy i celý život...(a vím o čem mluvím).
    To, co může být "roztomilé" DOMA a u 5 tiletého dítěte, nemusí být roztomilé u 18tiletého mladíka a na veřejnosti... Lepší je pokusit se, aby si "něco" dítě raději nezritualizovalo, což u Jendy je docela problém. Ritualizuje si snad úplně všechno.
    Třeba házel babičce věci do výstřihu...u 4 letého dítka děsná legrace??...paní z APLY radila NEDOVOLIT, i hned zakázat, aby se z toho nestal rituál...představ si 25 tiletého mladíka, jak se sápe někomu do výstřihu...

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, když babička nebude používat svůj výraz na jendovy "vystrkávky" nebude důvodu k zahnízdění rituálu. Kde není poptavka, tam není nabídka. Rituál s uspáváním, mají i zdravé děti. Vím o čem je řeč, ale půjde následně, jen o vytrvalost z Vaší strany.(Jako ostatně dokazujete neustále, že jí máte!)
    Přeji, ještě klidný prosluněný den.

    OdpovědětVymazat
  14. Amélie, chápu tě. Můj syn má také zdravotní potíže. Jen jiné. Ale od jeho narození až do jeho 14 let jsem ve dne v noci soustavně musela hlídat jeho dech. Má silnou polyvalentní alergii. A věř, stačilo by pár vteřin mé nepozornosti...a dítě musí jíst několikrát denně...a když nevíš co mu dát...byl to moc velký problém. To ti píšu abys věděla, že mne mrzí, že jsem ti napsala nevhodný komentář. Sama vím, jak mi bylo, když mi lidé radili, co mám dělat, jen já věděla své. Dnes už je to se synem mnohem lepší, i když dietu má pořád. Vím, jak je to vyčerpávající a proto ti přeju hodně sil a aby se ti síly násobily, ne naopak...víš, jak to myslím...člověk se tím vyčerpává. Ale naše děti milujeme a vždy nám budou stát za to. Držím palce tobě i Jeníkovi :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Neboj, Majko, nenapsala jsi nevhodný komentář...jen jsi se zamyslela a napsala svůj názor. Na ten má každý právo. Nad každým komentářem přemýšlím, někdy si z něj člověk vezme ponaučení a někdy ví, že to tak nejde a nemůže jít... A pravdu máš v tom, že kdo nezažije, nepochopí...a nebo jen výjimečně.... Vidím to ve svém okolí.
    Neomlouvej se, nic jsi neprovedla. :-P
    Nikdy nevíme, jak bysme se zachovali v určité situaci, dokud v ní nejsme..a navíc..i když to někdy vypadá podobně, přesto to může být na hony vzdálené...

    OdpovědětVymazat
  16. Amélie, jsem ráda, žes to vzala takle. A máš pravdu. Kdo nezažije, nepochopí...dnes už ale vím, že každý má nějaké to trápení...o to víc se člověk raduje z maličkostí...:-)

    OdpovědětVymazat
  17. Taky si myslim, ze kdyz na vystrkovani zadecku nikdo nebude reagovat, tak ze ho to muze prestat bavit. To je asi reakce umerna Jednovu veku, protoze s vysvetlenim bych u nej asi nepochodila. Nechci Vam radit Amelie, to vubec ne. Spis premyslim jak bych situaci resila ja sama, deti jeste nemam. At uz je dite jakekoliv, kazde ma svou osobnost a nekdy dovedou byt pekna "hadata" umerna svemu veku a slabostem rodicu. Ty mrsky maji snad specialni antenky, aby vychytaly, kde ma clovek slabsi misto ci si nevi rady. Kdyz jsem byla mala skolkarka, prisla jsem domu se sprostym slovem a cely vecer si ho prozpevovala. Nasi to nechali byt s tim, ze pokud by me okrikli, tak si ho zapamatuju a nic se mnou neudelaji. Tim ze ignorovali jsem si na nej nevzpomela. Proc se vlastne takove ritualy opakuji? Je to Jenickuv zpusob komunikace, nebo ho to uklidnuje? Jarka

    OdpovědětVymazat
  18. Jarko, takhle stačilo nereagovat na sprosté slovo Elišky, které si donesla ze školky a ona ho přestala používat. Jenda je tvrdý "oříšek" a vyhasnutí moc nefunguje, má úžasnou paměť. Až budu zdravá, začneme zase fungovat podle "našich" pravidel, teď je tu trochu jiný a náročnější "režim".

    OdpovědětVymazat
  19. A proč se opakují rituály? Otázka spíš pro odborníky nebo pro samotné autisty...asi je uklidňují, zbavují je úzkostí...přinášejí jim pohodu.

    OdpovědětVymazat
  20. Jejky, já jen nakoukla ze zvědavosti, kdo mi píše do mého blogu a teda koukám.
    Ne, že bych autismus neznala, dokonce jsem se s ním setkala osobně v praxi, ale tady to je tak nějak blíž, pohled z druhé, té mnohem bližší strany. Držím Vám moc palečky a přeji mnoho úspěchů!!

    OdpovědětVymazat
  21. Jejda, já se přišla kouknout ze zvědavosti, kdo že mi to píše do mého blogu a nestačím se koukat. Ne, že bych se s autismem nesetkala, setkala osobně jako s klientem, ale toto je jiný úhel pohledu, ten mnohem těžší a bližší. DRžím Vám moc plačky a přeji mnoho úspěchů!

    OdpovědětVymazat
  22. Naplácal bych mu na něj. Když byly moje malé, tak jsem jim zlehka naplácal když zlobily, jenže jim se to nakonec zalíbilo a chtěly to. :D Takže špatná rada.
    S tím bušením do hlavy je to horší. Tady jedna dospělá dívka, mám ji někde na blogu, postaví se uprostřed ulice a do krvava se fackuje. Taky má psychické problémy.

    OdpovědětVymazat
  23. To si dovedu představit že mladík sahá ženě do výstřihu a někomu to vydrží i do stáří. :D
    Teď bez legrace, někdy sahají do výstřihu ty, které jsou dlouho kojené a zvyknou si.

    OdpovědětVymazat
  24. Zkusit dát před něj polštářek,soustředít to bušení tam.Zadek vstrkovali i moji kluci,to přejde-časem.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...