pátek 11. května 2012

Jendova samomluva o kytičkách

"Taťka je zlej, seká kytičky.
Poč seká kytičky?
...žekni taťkovi neseká kytičky.
Kytičky jsou hezký.
Maminko, žádný kytičky nebudou?
To nevadí?  (Tu větu mu říkám často, když se něco stane a on ji teď rád opakuje...)
Kytičky zase vylostou?
Poč vylostou?
Plotože mají semínka?
Budeme zalívat semínka?
Budou tam pampelišky a sedmiklásky.
Jeník má lád a čuník taky má lád pampelišky...

Taťka je odveze na skládku, kytičky tam budou dělat mééé....
....kdo si  je vezme?
Asi to popeláži odvezou?
Neci popeláži odvezli kytičky.
...žekni von je neseká, žekni taťkovi nedával na skládku kytičky...
Taťko zlej, hnusnej, nesekeeej..."

15 komentářů:

  1. Jeníček má rád kytičky, to je jasné. Taky je mi líto, když odkvétají, a říkám si, proč nemůže každá kytka kvést aspoň dva měsíce? Tulipány, narcisy, kosatce, to všechno je za týden nebo za dva pryč. A pampelišky taky, ještě nedávno zlatily cesty a louky a dnes jsou to jen zachmýřené hlavičky.
    Jeníčkovo rozpitvávání kytiček a ploč a ploč, to mě rozesmálo. Děcka jsou vážně v něčem stejné. Hlavně v jedné základní otázce - Proč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, Jenda kytičky miluje. Tedy hlavně pampelišky a sedmikrásky. Je mu líto kytek, ale lidí ne.
      Letos to je poprvé, co neoškubal tulipány. :-) Rád si klekne do trávy, trhá si ty kvítky a nosí mi je domů. Trhat sedmikrásky a pampelišky jsme se učili loni (aby nedemoloval zahradu) za odměnu, předpokládám, že si to pamatuje a teď už za to odměnu nevyžaduje. :-)

      Vymazat
  2. no je to těžký...nejde se zavděčit všem...v tomhole je fat jako ostatní děti, myslím

    OdpovědětVymazat
  3. To je úžasné, musela jsem se při čtení smát, je to tak roztomilé, jak si takhle sám se sebou popovídá. Moje děcko si takhle také povídá - tedy ono ještě neumí mluvit, ale nějakou tu slabiku nebo jednoslabičné slovo zvládne a zbytek je pro mě zatím šifra, ale jak něco dělá, nezavře pusu:) Už se těším, až jí bude rozumět a pak se pokusím také to takhle zachytit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mně se to líbí a občas mě mrzí, že perličky holek jsem nezaznamenávala. Teď se často snažím mít po ruce sešit a tužku a psát si, co Jenda říká, pokud mne něco zaujme. Ty chvíle už se nikdy nevrátí... (jedině s vnoučaty)

      Vymazat
    2. Právě, mě by to samotnou asi nenapadlo, to tento blog je mi inspirací:)

      Vymazat
    3. To je dobře, že je Ti inspirací, pak je vidět, že má svůj SMYSL. Je fajn (bude fajn) si po letech číst, jaké perly padaly z úst našich dětí.

      Vymazat
  4. To je uzasne roztomile. Ze by "A ploc?" obdobi? =)

    OdpovědětVymazat
  5. To je tak hezké, když člověk vidí, jak má Jenda rád kytičky a jak si o tom dovede pěkně povídat. A že mu to teda pěkně mluví. I mně to donutilo se při čtení usmívat, jak roztomilé to je.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak podobně reagovala naše čtyřletá neautíčková dcera s tím, že navíc řvala jak tygr "Nééééééééééééééééééééééé, co to děláááááááááááááááááš, tatííííííííííííííí, nemám tě láda, posekal jsi mi sedmiklásky, mamíííííííííííí, ááááááááááááá!!!!!" Takže klid, v tomhle je opravdu jako spousta dětí jeho věku... na kytičkách jim záleží, každý brouček je důležitější než člověk... je to normální, v tomhle je Jenda na správné koleji... Hezký den! LenkaH.

    OdpovědětVymazat
  7. Střet dvou zájmů. Jeník chce sedmikrásky a tatík anglický trávníček.
    Trávníček pro oko, ale bez života - bez broučků, bez motýlů. Doporučuje se ponechat tak metr na metr nestříhané plochy jako ostrůvek pro tu droboť, jinak opravdu nemají žádný životní prostor a zahrada je o ně ošizena.
    Tohle samozřejmě Jeník neví, ale má zřejmě smysl pro krásno, pro kytičky. Kytičky jsou ozdobou a těší oko. Je dobře, že už je neškube. I to svědčí o jeho růstu nejen tělesném, ale i psychickém a osobnostním.
    Už jsem Ti zde psal, že Tvůj blog je inspirací. Jak vidím, nejen pro rodiče s podobnými dětmi. U Tebe si najdou to své i ostatní, i "nespokojení". :) Určitě to těší, je to ocenění Tvé práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš stejnou myšlenku, já jsem manželovi říkala, aby mu nechal 2x2 metry..ale nic... Posekaný trávník je "priorita". Sedmikrásky a pampelišky manžel nemá rád.
      No, aspoň si Jenda cvičí trpělivost..."všechno zlé je k něčemu dobré", však ono to zase doroste...

      Vymazat
  8. má super logické myšlienkové pochody , aj som sa zasmiala. U nás by sa teraz vyžil, mestské služby majú tentokrát kosenie akosi na háku a tak si kvetinky slobodne rastú a my alergici trpíme :D

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...