neděle 6. května 2012

Otevřená zpověď mladíka s možnou diagnózou AS

Dnes vám předkládám další otevřenou zpověď. 
Protože první "dopis" mé kamarádky s Aspergerovým syndromem měl velký úspěch, dám vám nahlédnout do duše 22 letého mladého muže, jehož život není procházkou růžovou zahradou.
Mladý muž si dělal sám nějaký test na internetu v angličtině a ve výsledku mu AS (pravděpodobně) vyšel.

Mladík s tím samozřejmě souhlasil, dokonce ho to napadlo samotného - po přečtení dopisu mé kamarádky.
A tímto mu patří můj vřelý dík.
Podobná "otevřená zpověď" může pomoci i dalším lidem, kteří "tápou" ve tmě a kteří mají často pocit, že jsou jiní, divní, méněcenní, v depresi. ap., jak mi mnozí z nich píší. Jsem jim vděčná za to, že se nebojí svěřit se "někomu" se svými problémy, protože vím, jak to pro ně musí být těžké.

 Samozřejmě že "nedělám diagnostiku".  Jen jim mohu občas pomoci s nějakým problémem, někdy jim mohu poradit, nasměrovat je k dotazníkům ohledně AS, nebo doporučit odborníky na danou problematiku.
Ale ono jim často stačí "jen" to, že jim někdo poprvé v životě naslouchá, že to poprvé v životě mohou někomu říct, že jim někdo rozumí a  hlavně "nenadává" jim za něco, za co většinou vůbec nemohou.
A já si jejich důvěry nesmírně vážím.

Takže AS…?

Pokusím se napsat co nejvíc co si pamatuju. Včera v noci jsem nad tím dost přemýšlel a vytáhl z hlubin i věci, o kterých jsem si myslel, že jsem je už dávno zapomněl. Bude to možná dost chaos.

Tedy nejstarší věc, co si dokážu vzpomenout je, jak mi byly asi tak 4(?) roky a stěny v celém bytě byly všude pokreslené čísly, v kuchyni pod hodinami bylo napsané 42.

Ze školky si pamatuji jenom že jsem si velmi moc hrál se stavebnicemi Cheva & Seva (LEGO až později), a jezdil jsem si s takovým plastovým náklaďákem z úplně hrozného plastu.
Nikdy jsem nedokázal usnout po obědě. Ta hodinka nebo kolik to trvá je málo času na to abych dokázal usnout.

Ve škole to bylo trochu horší. Nechápal jsem, že se někdo musí ještě doma učit, když já jsem to nikdy nedělal. O přestávce jsem vždycky paní učitelce nakreslil nějaký satelit, raketoplán nebo asyrské beranidlo, skoro cokoliv co jsem našel ve všelijakých encyklopediích. 
Spolužákům se to asi nelíbilo. Stačilo aby mi jenom hrkli do lavice nebo sebrali pastelku, tak jsem se dokázal šíleně rozbrečet nebo je úplně seřvat. Pokud to přehnali a překročili práh, tak jsem se je snažil uškrtit nebo dát jim pěstí. Potom jsem se zhroutil a brečel. Nesnášel jsem, když mě stahovali z mé intelektuální stratosféry. To pak byli pěstouni dost překvapení, když kluk který není žádný mlátič najednou někomu vyrazí zub, rozbije hlavu. V tělocviku zas pro změnu kluci do sebe „ze srandy“ stříleli kopačákem nebo florbalovým míčkem. Jestli tohle byla sranda, tak já nevím. Párkrát jsem o někoho přerazil florbalku.

Přitom bych nikdy nikomu neublížil, nemám rád konflikty, rvačky nic, ale kolikrát jsem přitom přestřelil a "pro zábavu" strkal do lidí, hodil svačinou, pusinkoval holky (Bože, to jsem fakt dělal? L)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak jsem poprvé šel na SŠ, tak se mi začaly dost horšit známky a navíc už ani vztah s pěstouny nebyl nijak dobrý. Skončilo to tak, že jsem se vrátil k otci, kterého jsem neviděl od svých cca 5ti let. Ale to nebylo moc vhodné rozhodnutí. Otec si často domů vodil svoje známé na pivo a tak. A dohromady 5 lidí v 1+1 bytě není nic pro mě, nemluvě o tom, že mluvili tak nahlas, že megafon by rozhodně nepotřebovali. Pak přišel o práci a šlo to ještě víc z kopce. Přes týden jsem byl aspoň na internátě, ale víkendy nic moc. Buď jsem byl někde zalezlý v internetové kavárně nebo jsem si četl v Tescu.

Prospěch se mi dál zhoršoval, až jsem nakonec musel přejít na jednodušší SŠ, ale to byla katastrofa. Na průmyslovce jsem nebyl zrovna nejoblíbenější (každý o mě říká, že jsem génius, ale zároveň blázen), ale alespoň tam nebyly žádné větší konflikty. Navíc byl se mnou ve třídě i můj nejlepší kamarád, se kterým se znám už z gymnázia. My jsme se vždycky vzájemně podporovali. Na té druhé škole to bylo už děsné. Nedali mi pokoj ani na na chvíli, takže jsem začal chodit za školu, protože jsem nechtěl jít do třídy s představou, že se někomu podaří zase překročit práh a vyprovokovat mě až k záchvatu, který jsem v té době už 3 roky žádný nedostal. Nakonec mě vyhodili, k otci jsem se vrátit nechtěl, takže jsem skončil na ulici, kde jsem s pár přestávkama, kdy jsem chvíli pracoval, až doteď.

Trvalo to sice dlouho, ale nakonec mě osvítilo, takže jsem se znova přihlásil na SŠ. Všechno zlé bylo nakonec k něčemu dobré. Mě už nic nebavilo, navíc čím víc jsem hledal sám sebe a zjišťoval, že fakt jsem "divný", tím víc jsem upadal do deprese. Ale jednou ve dvě v noci jsem si prostě řekl: "Sakra, trvalo ti to sice přes tři roky, ale konečně ti to došlo, dodělej si školu, zařiď si Heřmánek (to je takový domov pro mladé do 26ti let, z dysfunkčních rodin, z ulice atd...), a vůbec neřeš jestli nějaký AS máš nebo ne. Máš toho o tom nastudovaného víc než dost, víš kterých situací se vyvarovat, víš které excesy potlačovat. Dokážeš to. Prostě ti už nic jiného nezbývá."

No a v záři teda jdu znova do školy. 
Sice nevím jak se budu vyjímat mezi těmi 15ti letýma děckama, ale doufám že to nebude tak hrozné.

Ohledně dívky...no...čím víc přemýšlím, jak ji najít, tím méně chápu jak se to vůbec někomu může podařit. Co mám očekávat, co můžu nabídnout? Jak to vůbec funguje? Akorát kdysi asi tak ve třetí třídě jsem se kamarádil s jednou o sedm let starší holkou. Jsme spolu sáňkovali, chodili po horách a tak.
Kamaráda ve smyslu KAMARÁDA mám jenom jednoho, ale my jsem skoro jak Klony. Víme o sobě první poslední, chodíme občas do hospody debatovat. Je to jediný člověk, se kterým můžu naplno mluvit úplně o všem. Navíc mezi námi už jsme si vytvořili takové jazykové mutace, že nám skoro nikdo nerozumí jak se pořádně zažereme do tématu .

S ostatními vrstevníky si jakože dovedu popovídat, ale jen o tématu co mě baví. Jsem vždycky byl "ten", se kterým nikdo nechtěl pracovat moc ve skupině nebo v týmu. Na druhou stranu pokud mě práce bavila, tak jsem odvedl práci za dva lidi.
Vůbec celý můj školní život by se dal popsat asi jako „samostatná jednotka s občasným připojením.“

Oční kontakt je takový divný. Lidem, které znám, nemám celkem problém se podívat do očí, ale cizím lidem se bojím, protože někdy mě bere nutkání se smát jak se někomu dívám do očí, takže se raději nedívám. Na vašem blogu jsem četl ten příspěvek o konferenci o autismu a v tomhle jsem se celkem uviděl:

"- Marc Segar - JAZYK OČÍ - oční kontakt je velmi těžko pochopitelný - dívám se málo nebo mnoho? Kolik sekund se mám dívat do očí druhého? Působím stydlivě, když se dívám dolů? Působím agresivně, dívám-li se příliš dlouho?
Jak působím, když se dívám stranou? Jak působím, když se nedívám vůbec?
Když se dívám moc dlouho, vypadá to jako když ho chci vyzvat na souboj? Nebo to působí tak, že se mi ten druhý líbí? Působí to intimně? Mám se u toho usmívat nebo ne?
Jaký pohled je vhodný? Jak to poznám? I upřený pohled může rušit."

Nakupování mě teda baví celkem dost, hlavní je nevšímat si lidí, ale zboží. Navíc mám skoro pořád puštěnou hudbu do sluchátek nebo si hraju s rukou na letadlo. Nemám ale rád když se tam pořádá mistrovství světa v překážení.

Doteky moc nemusím, HLAVNĚ ne od cizích lidí nebo zezadu, neočekávaně, poplácání po zádech si spojuji s pochvalou, takže taky ne. Jako malý jsem neměl rád když mě někdo nesl nebo hladil po hlavě.

Ojej co jsem to napsal za výlev? No, moje hlava Vám asi věří, já jsem sice z toho pořád takový divný, ale děkuju, že si dokážete udělat čas.



A jinak, např:
- rád rozmotávám trafa a měděný drát namotávám na špejle
- 2 dny jsem jako malý chodil se zlomeným prstem než si strejda všimnul, že otevírám láhev jenom jednou rukou a ještě k tomu pravou (jsem levák)
- absolutně žádný pepř
- k pánvi, kde se smaží olej se nepřiblížím ani na kilometr
- nemám rád pochvaly a kritiku
-muselo se mi pořád říkat "vem si čisté ponožky, slipy. Jdi se koupat. Vyčisti si zuby." Dodnes nic moc
-zvuk a dotek holícího strojku u holiče byl katastrofa. Cca do 10let. (To byl takový ten starý hnusný strojek, který kdybyste hodila do mlíka tak to udrncá na máslo)
-píšu si obsáhle seznamy postav, předmětů, dovedností a lokací z Anime
- tendence smát se kdy je to nejméně vhodné
-ve škole při přednesu básničky jsem dostával záchvaty smíchu, takže jsem nakonec musel odrecitovat zády ke třídě
- bizarní, často nepublikovatelný smysl pro humor
někdy jsem upřímný až příliš a hraničí to s drzostí, což si ale uvědomím až potom.
- nemám rád když mi něco přeruší moje naplánované trasy, nerad se vrhám do věcí naslepo
-potíže s usínáním, řetěz splašených myšlenek, které nejdou zastavit
-velká tvrdohlavost, často si nedám říct jinak než po zlém
- koušu si ret
- hraju si s prsty
-někdy sedím podivným způsobem (kolena u sebe, paty od sebe, ruce složené všude možně)
- rád rozebírám věci
- v bundě a mikině je každá kapsa na určité věci, a pokud se stane že omylem si něco omylem strčím jinam tak to pořád hledám v té jedné kapse než mě napadne podívat se i do jiných
- špatné hospodaření s penězi (dneska už to je lepši, ale musím si to rozpočítat)
- tři imaginární kamarádi, které jsem si vytvořil kolem 15. roku

- často mluvím sám pro sebe
- převádím si čísla SPZ do vzkazů. Kromě těch písmen co tam už jsou, tak převádím čísla ve formátu 1-I, 2-R, 3-E, 4-A, 5-S, 6-L, 7-T, 8-B, 9-G, 0-O. (Asi nejzajímavější zatím byl jeden slovenský SPZ, která říkala „NO LOGIC“) České spz nejsou moc vhodné na převádění, tam mě zajímá jen počet stejných číslic. Dvě jsou nic moc, Tři už pěkné, Všecky čtyři paráda, a když objevím něco jako 7T7 7777 tak skoro otevírám šampus :)
- sbíral jsem a pořád sbírám různé věci -vizitky, vzorníky žaluzií, přívěšky, simkarty, všechno potencionálně zajímavé nebo co se dá rozebrat, mechanické hodinky


Je toho dost….. jak vidíte, ale jak už jsem Vám jednou psal, čím víc toho vím o PAS, tím větší guláš v tom mám. Někdy se chovám naprosto normálně, v pohodě, zato někdy jsem hotová katastrofa. Naštve mě sebemenší banalita, které si někdy ani nevšimnu.
Někdy musím jít přes město vyloženě vedlejšími ulicemi, protože hlavní cesty jsou plné lidí. Někdy pouze skupinka tří lidí se dokáže seřadit vedle sebe tak blbě, že nevím jak je obejít. A slovo „s dovolením“ prostě nepoužiju. Musím si hlídat abych nešel za někým moc blízko a zároveň, aby za mnou taky nebyl někdo moc blízko.
Jak můžou proboha ty moje stavy takhle oscilovat? Vždyť mentálně se u mě střídá pětileté děcko s  70ti letým „zenovým mudrcem“.

Může se PAS vyvíjet? Protože jak to tak čtu, tak mi to připadá že jsem se z toho akčnějšího druhu, změnil na ten úzkostný typ. Zanevřel jsem na lidi. Bojím se už skupinek o pár lidech, navíc pokud jsou hluční, tak to jdu obloukem.

No tedy...čtěte, pište, ptejte se. Nevím jestli to je všecko, možná něco chybí, nebo jsem něco přehlédnul. Ale jak už jsem psal – NEVÍM NEVÍM NEVÍM.

38 komentářů:

  1. Mně to připadá celé docela normální. Taky mám někdy takové myšlení a nápady, ale člověk není stroj a často si potřebuje trochu zabláznit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co to znamená "normální"? To bysme se dostali na sáhodlouhé debaty. To není oč tu běží. :-P

      Vymazat
    2. Každý si připadá normální, pro mě jsou moje zájmy normální, protože s nima jsem prakticky celý život, někomu to normální nepříjde, ale mě třeba nepříjde normální dívat se v televizi na 22 panáků, kteří se honí za balonem :D

      V.

      Vymazat
  2. Dobry vecer Marci,

    diky za prostredkovanou "zpoved". Myslim, ze ten mladenec se umi dost precizne vyjadrovat a velmi chapu jeho posledni tri slova.
    Taky u sveho synka tapu a NEVIM NEVIM NEVIM. Nasla jsem opet dost shodnych rysu hlavne jeho chovani vuci ostatnim detem, jeho bazlivost v urcitych situacich, koneckoncu i ta cisla, i kdyz ne takto extremne.
    Odvahu momentalne nemam, abych to nechala nekde oficialne overit. Notabene, ani tzv. odbornici si nejsou vzdy jisti, jak vime.
    Mozna by ten mladik mohl zkusit tu skolu delat treba dalkove, kdyby se mezi temi 15 letymi necitil dobre.Kazdopadne jsem rada, kdyz se muzu neco dozvedet, jak to maji jini.
    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přesně tak: odborníků na AS je málo. Ale pro mě je lepší vědět s čím "bojovat"...
      Než-li jakákoliv nejistota, raději občas "drsná" jistota.

      Vymazat
    2. Dálkově to dělat nechci, protože to je prostě moc roztříštěné, a já budu už tak mít co dělat abych se donutil se do těch knížek podívat.

      V.

      Vymazat
  3. Nemůžu na to pohlížet jako odbroník nebo člověk, který lidi s AS zná, ALE - mně je zpovídající se velice sympatickej tím, že MYSLÍ, POCHYBUJE, JEDNÁ (škola), umí se krásně vyjadřovat), je chytrej....a moc, moc, moc držím palce, aby nelézal víc klidu v duši, cenil si sám sebe a deprese ho trápily čím dál míň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, vystihla jsi to přesně: MYSLÍ, POCHYBUJE, JEDNÁ, komunikuje...a to je (nejen u AS) to nejdůležitější...

      Vymazat
    2. "MYSLÍM" -já ani nedokážu přestat myslet.
      "POCHYBUJU" -ano, něco mi třeba nesedí, například to doslovné vnímání. Nepamatuju si jestli jsem s tím měl někdy problém, jenom vím, že me žonglování s jazykem hodně baví. I když je třeba možnost, že jsem to prostě jenom nasál z těch tisíců stránek knih no :)
      "JEDNÁM" -trvalo mi to několik let :D

      V.

      Vymazat
  4. Pravda, urcite je dobre znat "sveho nepritele." Na druhou stranu, i kdyz ja jej oficialne zrejme asi nikdy znat nebudu, spousta metod, ktere clovek odkoukal nebo nekde vycetl se nastesti daji uplatnit i bez toho, aniz by bylo potreba davat tem problemum konkretni jmeno. Medikamenty nastesti zatim zadne nepotrebujeme, u nas je to spis opravdu o metodach vychovy. Takze diky za Vas blog a jemu podobne.Jak se Vam libil Koralek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, přesně tak to je. Někdo propluje životem bez diagnózy v pohodě, stačí "individuální" přístup. Jiný potřebuje "nabalující" se obtíže řešit psychoterapií, další třeba léky. Jenda by to bez léků nezvládl, u jiných bývá nejhorším obdobím puberta a medikamentózní léčba se často nasazuje právě v tomto období.
      Často bývá pro lidi s AS diagnóza vysvobozením. Potřebují slyšet, že za své obtíže nemohou, že to není jejich "vina"....

      Vymazat
  5. Je už naprosto geniální, se takto přesně popsat a vyjádřit! Doufám, že tento mladý muž najde ty správné odborníky, kteří mu cestu životem budou moci ulehčit. Tak mě napadá a co o.s. Modré dveře?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezarts, i já jsem byla moc ráda, když mi napsal (a nejen on). Umí popsat své pocity, myšlenky, emoce....to je pro mě moc důležité. Mám ve svém okolí několik autistů, často bouchnou, nemluví, nekomunikují... a já mohu jen "tápat" proč...
      Díky němu a podobným lidičkám máme možnost nahlédnout do duší (nejen) autistů, kteří své pocity a myšlenky sdělit neumí, ale často to cítí "podobně".

      Vymazat
    2. Jediné co bych tak potřeboval je svatů klid a sněžný pluh na lidskou blbost, ale asi nebude moc reálné :)

      V.

      Vymazat
  6. moc zajimave. AS rysy tu bez pochyb jsou.
    libi se mi vyraz "samostatná jednotka s občasným připojením", dobre vystihuje i muj skolni zivot. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, i mě tohle slovní spojení zaujalo: "samostatná jednotka s občasným připojením"....řekla bych, že to platí na mnohé lidi v mém okolí....a nejen ve škole.

      Vymazat
    2. to verim ze u vas doma to plati nejen ve skole. a ono i u me to plati nejspis porad. :)

      Vymazat
  7. moc pěkně napsané.
    Zkusím přesvědčit svého syna s AS, aby si tu zpověď přečetl.
    Myslím, že mají hodně společných bodů.

    Míša

    OdpovědětVymazat
  8. To bylo zajímavé. Opravdu se pořádně zamyslel a dokáže svůj problém rozebrat ze všech stran.
    Dokonce jsem našla dva podobné body, taky nemám ráda, když na mě někdo sahá a do očí jsem se lidem dlouho nedívala, nevím proč. Až v posledních letech se to učím, je to nutné, udržovat oční kontakt. Navíc nesnáším dodnes tlačenice a i když se jim někdy nevyhnu, jsou to chvíle, které opravdu přetrpím. Ze seznamování s cizími lidmi jsem měla vždycky hrůzu a nastoupit první den do práce znamenalo žaludeční nevolnost a střevní problémy.
    Ale to jsou jen detaily, se kterými se dá v pohodě žít a které nedělají větší problémy. Tady vidím, že potíže a komplikace můžou být daleko větší...

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé, poučné. Ještě je toho hodně, co spousta lidí o těchto problémech neví a proto si to může špatně vyložit. Myslím chování některých lidí s AS. Pomůže to i Tobě v něčem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistěže ano... mohu lépe porozumět svým autistům, kteří nemají potřebu komunikovat, kteří neumějí sdělit své pocity, neumějí mi říct, co se jim nelíbí, co jim vadí, čeho se bojí, proč se zlobí ap.....

      Vymazat
  10. je to veľmi zaujímave... ja len neviem, čo je AS... S tým pozeraním do očí som mala problémy aj ja... ale prečítala som si jednu knihu o sebavedomí či čo to bolo a tam bolo napísané, že sebavedomí človek sa pozerá ľuďom priamo do očí... tak ja som to skúsila a začala som sa pozerať ľuďom do očí a odvtedy som naozaj sebavedomejšia... vtedy som napríklad neprešla okolo skupinky chalanov teraz na nich ešte čučím... ale teraz zasa neznášam, keď mám chodiť cez prechody ale ako vidím, moje problémy sú oproti tým tvojím úplne malé... držím ti prsty, aby sa ti darilo ;-) :D

    OdpovědětVymazat
  11. Často si říkám, jestli taky nemám aspergera (ježíš to zní skoro jako nějaká nakažlivá nemoc, i když to tak nemyslím):) Ale pak si řeknu, že si to vsugerovávám:) Mohla bych tě poprosit, jestli bys mi poslala nějaký link na nějaký dotazník, podle kterého se dá alespoň orientačně zjistit, jestli dotyčný aspergera má nebo ne?:) Jestli nco takového existuje;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://auticekjenicek.blogspot.com/2012/01/aq-http://auticekjenicek.blogspot.com/2012/01/testy-assq.html
      http://auticekjenicek.blogspot.com/2012/01/testy-asas.html

      Kdybys chtěla, klidně mi napiš mailík, je pod profilem.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. To je podobně jako když člověk čte o nemocech a hned ho napadne že by tu nemoc mohl mít taky. :D

      Vymazat
  12. Uvědomuji si, že i já mám nepřijemný pocit uprostřed víc lidí a třeba v autobuse, bych si nikdy k nikomu nepřisedla, když není volné samostatné místo, zůstanu raději stát. :-) Zdá se, že mnoho z nás má určitá omezení v komunikaci, horší je, když se toho nahromadí víc najednou. Ta zpověď mladého muže byla moc milá a odvážná, děkuji za ní a držím palce, aby se mu podařila dokončit školu. Doufám, že na nás nezapomene a dá nám vědět, jak mu studium a soužití se spolužáky, jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý člověk je jiný, každý má své zvláštnosti, rituály, jistoty, ale to ještě neznamená, že by měl AS. Tak jednoduché to není. Nejdůležitější jsou vztahy s lidmi, s vrstevníky, komunikace, schopnost empatie ap. a to ti určitě nechybí. :-)

      Vymazat
  13. Když jsem pracovala v DD,tak jsme tam měli dva kluky, kteří měli pravděpodobně taky AS...Píšu pravděpodobně, protože oficiálně to neměl diagnostikován ani jeden...Jednomu bylo 20 a druhému 18 (ten přišel do DD 1/2 roku před 18.narozeninami!). Oba byli dost inteligentní, ale jejich zaujetí pro "něco", které je vždycky chytlo, jim nedovolilo připravovat ne na výuku. Ten starší se sice dostal až do 4.ročníku SŠ, ale k maturitě už ne...Nedokázal se přinutit dělat věci, které považoval za zbytečné...Ten mladší byl v té době v 1.ročníku SŠ - před tím byl na jiné škole, ale došel k závěru, že to není to pravé, proto ten 1.roč....V DD už nejsou ani jeden - bydlí spolu v podnájmu...Starší nestuduje ani nepracuje, jak sám říká-hledá sám sebe, protože si se sebou neví rady. Mladší je ještě ve škole - teď už 2.roč.,ale výsledky jsou velmi slabé a mám obavu,že také nedostuduje. U těchto dvou kluků vidím největší problém v tom, že nemají vlastní rodinu, která by jim mohla alespoň částečně pomoct s jejich problémy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak podobně jsem vhořel na SŠ i já. Jak už jsem psal výše, tak mi to trvali několik let, ale prostě jsem se sebral a jdu do toho s vědomím, že to je prostě poslední šance, a že jestli to zase pokazím, tak pak už budu jenom někde dělat šaška za 11 tisíc hrubého.

      Taky s tím budu mít problémy učit se, ale přes první ročník se na to nějak budu snažit najet. bude to těžké, protože na ZŠ bylo učení pro mě činnost "nižších bytostí" a později když jsem to potřeboval jsem to prostě neuměl. Bude to těžkém ale bohužel mi nic jiného nezbývá.

      V.

      Vymazat
    2. Snadné to určitě nebude. Ale důležité je vytrvat a nevzdávat se, protože za ten výsledek to stojí:)
      Moc držím palečky!!! ;)

      Vymazat
  14. Poprvé čtu takovou zpověď a vůbec autismus je pro mnoho lidí neznámý. Já mám pocit, že jsem měla v MŠ ve své třídě pro mentálně postižené děti také autistu. Je to hrozné pomyšlení( bylo to před asi před 34léty),že nebyla stanovena diagnóza a to dítě nebylo zařazeno do jiného zařízení. Těžko říci dnes, kdy je vše jinak a adostupnější než tehdy - matka byla na mateřské (inženýrka, otec rovněž inženýr - to píši proto, že to nebyli lidé bez vzdělání, nebo mentálně postižení jako jejich děti).Pamatuji si, že ten chlapec se ztranil dětí, měl svůj svět a moc těžko se přizpůsoboval pro kolektivní dění. Měl sám svět pro sebe a byl jiný. Jinak si hrál, jinak se vyjadřoval. Pomateně to ne, ale zvláštně - technicky dovedl hovořit o letadlech. Stále si říkám, že to byla pro matku z nouze ctnost umístnit jej k nám. Brala jej po obědě domů a dopoledne se věnovala svému malému "normálnímu" synovi. Jak šel jejich život dál nevím a dost o nich přemýšlý. Dokonce si pamatuji jejich jméno i příjmení. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Není to tak, že by dřív autisté nebyli, ale nebyla správná diagnostika. Ani můj manžel či tchán nemají "diagnózu"....
      Podobní lidé se brali dřív jako podivíni, blázni ap. A nejhorší je, pokud je někdo odsoudil nebo se jim posmíval. Oni už to mají tak v našem světě těžké a ostatní by jim měli být pomocí, nikoliv přítěží. Také by mě zajímalo, jak "skončil" a jak se mu daří teď.... Děkuji za komentář, Maruško.

      Vymazat
  15. Velmi obdivuji toho mladíka, že k tomuto vyznání přistoupil takovýmto způsobem, jak si vše uvědomuje, umí to popsat, přemýšlet nad tím. Zdá se jako chytrý. Jak tam psal, žesi často rád povídá pro sebe, vzpomněla jsem si, jak jsem nedávno viděla jednoho člověka kolem mě projít a povídal si s imaginárním kolegou. Okamžitě mě napadlo, jestli není schizofrenní. Ale asi v tom někdy může být i něco jiného. Asi už jsem to někdy psala, ale pořád mě fascinuje, jak si to ti lidé uvědomují, že jsou třeba někdy nepřiměřeně agresivní, že se někdy možná chovají nevhodně, ale je i tak pro ně těžké s tím něco udělat, to je prostě v nich samých.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je zase "součást mýtu" o schizofrenii. Akorát vnější pozorovatel těžko dokáže poznat jestli si ten člověk povídá s halucinací nebo s normálně vytvořeným kamarádem.

      Já prostě nemám dostatek lidí, se kterými můžu vést opravdu kvalitní hluboký rozhovor a mluvit jenom sám k sobě mi připadá divné, takže jsem si prostě vytvořil vlastní "kolegy" jak vy říkate.

      V.

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...