středa 9. května 2012

Možná mám Aspergerův syndrom


Chtěla bych se s vámi podělit o niternou zpověď mé další kamarádky.

Začalo to jedním nevinným, krátkým mailíkem. J
A pokračovalo to dál a dál každodenním povídáním.
A zde vám předkládám ve „zkratce“ naši „konverzaci“.

Zdravim Te, mila Amelie,
dekuji za prispevky, ktere pises, jsou nejen poutave, ale i nesmirne uzitecne. Velmi casto mi pomahaji pochopit samu sebe.
Plno veci vnimam trosku jinak. Vsechny sve aktivity musim mit dopredu naplanovane, jinak jsem velmi nervozni a nesva. Nesnasim zmeny, ktere ovlivnuji muj zivot nebo denni program. Veci musi byt na svych mistech, stejne serazene nebo srovnane. Pristihnu se, ze i nekolikrat denne prevesim rucniky, aby byly tak, jak to mam rada (i kdyz pro ostatni je to hodne divne).

Nemam rada kontakt s cizimi lidmi a nevyhledavam spolecnost. Stejne tak i ruzne spolecenske akce. Dokonce mam i problem si cokoli zaridit, protoze je to proste "nova a neocekavana situace".
Diky za to, co pises, protoze mam pocit, ze je tu nekdo, kdo mi rozumi. Bohuzel v mem okoli neni nikdo, kdo by me chapal. Cely zivot mi vsichni akorat nadavali (je mi 27 let a tyto problemy me trapi uz od detstvi).

Nikdy me nikdo nechapal, nikdy mi nikdo nerozumel. Prijde mi to hrozne tezke, protoze pro svou rodinu jsem vzdycky byla jen ta "divna".
Minuly rok jsem se po dlouhe dobe odhodlala navstivit psycholozku, protoze jsem trpela tezkymi depresemi. Bohuzel mi vubec nepomohla, depresi nepoznala, a nesnazila se mi ani pomoci s mymi socialnimi problemy. (Takze jsem byla zatlacena do situace, kdy vypadam, ze si vymyslim, delam ze sebe chudinku, kdyz mi vubec nic neni.) Nastesti mi pomohl muj obvodni lekar - je to moc hodny a prijemny clovek (protoze z doktoru mam vazne husi kuzi a kdyz opravdu nemusim, tak k zadnym nejdu). Asi zustanu nepochopena.
Jenom kdyz ctu, co pises, mam pocit, ze na to nejsem sama.

Jeste ziju u rodicu, pracuji doma, na dalku. 
Tvuj blog chodim cist uz nekolik mesicu. A teprve tady me po precteni prvni zpovedi napadlo, ze je velmi pravdepodobne, ze i ja mam AS. Dekuji za clanky, ktere pises, jsi jediny clovek v mem zivote, ktery mi rozumi.
Rozhodla jsem se sepsat svuj vlastni pribeh, protoze verim, ze to treba pomuze zrovna nekomu takovemu, jako jsem ja. Nekomu, koho cely zivot povazuji za divneho, nenormalniho.

Porad mam pocit, ze jsem desne nedospela a nepripravna pro zivot. Sice se uz potrebuju pustit maminy sukne, protoze zit v sedmadvaceti porad u rodicu je i na dnesni pomery proste divne, ale na druhou stranu umiram hruzou, jak to vsechno sama zvladnu. Mam sileny problem sama si nekam dojit. Sama neco zaridit. A nesnasim telefonovani.

Nemam zadne kamarady, tech par lidi, se kterymi jsem se pratelila, jsem odehnala sama svym nezajmem zavolat nebo se sejit. Po mesicich nebo letech se uz nikdy neozvali. Jedini pratele jsou pro me rodina, mamka a o rok mladsi segra. Ktera je na rozdil ode me normalni.
Mou situaci to sice nijak nezmeni, ale na druhou stranu se mi ulevilo, kdyz jsem zjistila, ze tohle vsechno treba muze byt porucha, za kterou nemuzu.

Kdyz jsem byla dite a zacala jsem ve trech letech chodit do skolky (coz si moc nepamatuji), nemela jsem tam zadne kamarady. Ostatni deti se pratelily a navstevovaly, davaly si darky, ja jsem vzdycky byla spis sama.
Nedelala jsem sice sceny, ale necitila jsem se v kolektivu dobre. Ve skole to nebylo o moc lepsi a pamatuju si na zacatky prvni tridy. Prvnich par tydnu si pro me mamka musela vzdycky dojit do skoly, protoze jsem si stezovala na nevolnosti a bolesti briska. Nebyla to pravda, jen jsem ze skoly mela strach, nechtela jsem tam byt, bala jsem se prostredi, deti, bala jsem se ve druzine, kam jsem musela chodit po skole. Nesnasela jsem to. Mamka se na me pokazde strasne zlobila, nadavala mi...
 Casem jsem si sice zvykla, ale strach jsem mela porad. Nemela jsem zadne opravdove kamarady, se kterymi bych se navstevovala, nebo si s nimi hrala. Uz tenkrat jsem se bala cokoli "zarizovat". Mamka me poslala nakoupit a ja jsem ji s brekem prosila, at nemusim jit. Nechtela jsem jit na postu, nechtela jsem jit kupovat rohliky, nechtela jsem telefonovat babicce. Z telefonu jsem mela panickou hruzu dlouho (a vlastne porad mam).

Vsechny me veci musely mit pevne misto, musely byt srovnane podle velikost, nebo podle barvy. Take mi zalezelo na poctu (i dnes zalezi), nemam rada licha cisla, i pri nakupovani se ridim pocty. Svoje hracky jsem nechtela nikomu pujcit, nekdy jsem se i bala hrat si s nimi sama, mely sve misto, byly nove. Hravala jsem si vzdycky se segrou, s tou jsme se sice nehorazne rvaly, ale take jsme se mely rady (a snad i mame). Kdykoli jsem se zabrala do nejake hry nebo prace, nesnasela jsem vyruseni, byla to moje chvile, moje vec, muj cas. I ted nesnasim, kdyz neco delam a nekdo mi muj posvatny klid narusi.

Jako dite me nikdo moc nehladil nebo neobjimal. Ale ja jsem si prala pevne objeti od rodicu (tatka s nami zil do mych sedmnacti let). Pamatuju si, ze me mamka chtela dat do nejakeho krouzku anglictiny a ja trpela nekolik dni panickym strachem. Nastesti to tenkrat "nevyslo". Potom se segra rozhodla chodit do skautu a mamka me donutila jit s ni. Probrecela jsem nekolik dni, nechtela jsem mezi cizi lidi a deti. Kdyby tam nesla segra se mnou, nikdy bych se tam sama neodvazila. Nakonec jsem se skauty vydrzela nejakych 14 let (ale jen s uzkym okruhem asi 15-20 lidi). Kdyz se pozdeji jelo na nejakou akci mezi cizi, trpela jsem panickymi strachy a nespala mnoho dnu dopredu.

Ve skole jsem si nakonec take zvykla, ve sve tride, kde se nemenil kolektiv, vyucujicich bylo take jen nekolik. Ale na verejnych prostranstvich skoly, kde se seslo hodne lidi, jsem se citila strasne. Ostatni se ale nezmenilo. Stale jsem odmitala chodit nakupovat, nebo navstevovat urady, lekare, nechtela jsem si kupovat listek na vlak nebo autobus, zkratka jsem odmitala vsechny situace, ktere nebyly predem presne naplanovane. Tlak od rodicu se zvysoval a ja jsem neustale slychvala, ze jsem neschopna, ze nic nedokazu, porad sedim doma, nemam kamarady. Segra zacala chodit na diskoteky a rodice me malem podplaceli, abych sla take. Ja jsem tvrdosijne odmitala. Pripadala jsem si strasne a prozivala jsem velky tlak, ze jsem velkym zklamanim. Nikdy mi nerekli, ze na me jsou hrdi (i kdyz jsem se vyborne ucila, slusne chovala, nemela jsem prusvihy, bavilo me hodne cist, i ten skauting, kde jsem zacala vest malou druzinku deti). Vzdycky me nazyvali sobcem, asi opravdu jsem.

 Taky jsem uz od detsvi trpela agresivnimi vybuchy, kdyz jsem mela pocit, ze mi nekdo ublizil. Prechod na stredni skolu pro me byl obrovske trauma. Nove mesto, nove prostredi, nove deti, novi kantori... priserne. S novym kolektivem jsem se nikdy neszila. Dokazala jsem se sice bavit asi s tremi holkami, ale nebyly to zadne velke kamaradky. Vzdycky jsem se citila nepatricne. Odmitla jsem jet na hory i na tridni vylet.

Uz od mala jsem byla velka perfekcionalistka, a silene me drasalo, kdyz jsem neco nedokazala tak, jak jsem chtela. Takze pozdeji, kdyz jsem se nedokazala naucit na dalsi pisemku, jsem simulovala nemoc, abych do skoly nemusela jit. Stredni skola pro me byly nejvetsi stresy meho zivota. Uzavrela jsem se do sebe. Dospela jsem, ale nezmenila jsem se. Sla jsem na vysokou skolu, ale ten tlak jsem neunesla. Zhroutila jsem se po prvnim semestru na medicine a vratila jsem se domu, psychicky na dne. Nedokazala jsem jit na ustni zkousky. Moc jsem touzila po nejake opore, ale namisto toho jen nadavky, krik, ze nic nedokazu, ze vsechny jen stojim penize, ze jsem neschopna... O rok pozdeji jsem zkusila druhou skolu, informatiku, s tim, ze informatici jsou vsichni vice uzavreni, ze tam nejsou ustni zkousky, ale po dvou letech jsem take odesla.
Nastesti uz v te dobe jsem si nasla praci, prekladatelstvi na dalku, prace z domova, kterou delam do ted. Bohuzel se nic nezmenilo, umiram hruzou, kdyz jsem donucena si neco sama zaridit, nesnasim telefonovani, hlavne s cizimi lidmi, nechodim do spolecnosti, ztratila jsem vsechny "pratele", kteri byli ochotni se mnou mluvit, protoze jsem jim nikdy nezavolala zpatky, odmitala jsem vsechny schuzky i pozvani. Stejne tak jsem odmitla i vsechny tridni srazy. Kazda situace, ktera neni doprodu jasne naplanovana, me desi. Doslo to tak daleko, ze nade mnou rodina zlomila hul a vetsinu veci za me radeji zaridi mamka nebo segra, je-li to mozne. I kdyz je mi to neskutecne trapne, sama to nedokazu. Kdyz se sama rozhodnu pro nejaky vylet, musim ho planovat minimalne tyden dopredu, se vsemi podrobnostmi, cimz neskutecne vytacim me blizke, mamku i segru. Musim o tom neustale mluvit a mit pripravene nahradni varianty, vsechny moznosti. Vzdycky jsem byla neskutecne paranoidni ohledne lidi a jejich zameru. Neverim nikomu, nedokazu odhadnout, kdy jsou uprimni a kdy delaji veci jen pro sve dobro. Takze pro jistotu neverim nikomu. A jsou z toho neprijemne situace.

Shrnula bych to do jedineho, cely zivot ziju v obrovskem strachu a v nepochopeni. Moc bych si prala, aby jednou prisla segra nebo mamka, moje dve nejblizsi osoby, a rekly, ze me chapou, ze vi, cim si prochazim, a ze se za to na me nezlobi.

Za par mesicu se musim prestehovat sedesat kilometru od domova, protoze jinde pobliz nove pracovni misto nesezenu. Nemam nejmensi tuseni, jak to vsechno zvladnu. Odejit z domova! Najit si byt, zaridit vsechny nalezitosti. Najit si dalsi praci - projit pracovni pohovory. Jen kdyz na to myslim, placu. Protoze mam strach. Protoze se citim tak nepripravena pro zivot, tak naivni, tak hloupa. Uprimne nevim, co budu delat.

A jeste, abych nezapomnela. Kdyz jsem se citila ohrozena, moc jsem si prala se schoulit do klubicka, nekam zalezt. Moc jsem si v takove chvili prala, aby me nekdo utesil a velmi pevne objal, ujistil me, ze je vsechno v poradku. Namisto toho mi neustale opakovali, ze sve strachy musim proste prekonat, postavit se jim. TAKHLE NE! PROSIM!

 Na rodinu se vubec necitim a pochybuji, ze ji nekdy budu mit. Neverim chlapum. S temi kamarady... nevim proc, ale nechybi mi, i kdyz to byli hodni lide a chovali se ke me hezky, nikdy mi neublizili, nezradili me. Jenze ja se proste neozvu, obtezuje me to. Nesnasim, kdyz zazvoni telefon nebo zvonek u dveri. Nemam rada vyruseni, neocekavane navstevy. A rekla bych, ze zejmena tohle je mnohem horsi postupem casu.
Zviratka, na druhou stranu, miluju. Mam doma ctyri osmaky (drobni hlodavci, co vypadaji jako veverky) a venuju jim veskerou svou lasku.

Placu, kdyz ctu, co pises - "Zrovna včera jsem to říkala dceři...buď klidně celý život doma, ale bud štastná...klidně si chovej kočku, psa, křečky, nebo studuj mapy, vesmír, hraj si, měj 100 Barbin, cokoliv, co tě bude bavit...NIKDO tě nenutí mít rodinu, děti, odstěhovat se..."
Protoze tohle jsem nikdy neslysela. Nikdy mi nikdo nerekl, delej, co chces, hlavne, kdyz budes stastna. Vzdycky po mne kazdy chtel, abych zapadla do spolecnosti, nasla si NORMALNI praci (ne praci doma, to zni prece divne), chodila do spolecnosti a prestala se zajimat o divne konicky. Tohle je prece tak smutne, kdyz ti tohle rekne cizi clovek (prosim, to neber spatne) a ne vlastni rodina.

Nemam snad nijak uhozene konicky, jen jine, nez je obvykle v rodine. Travim vetsinu casu u pocitace - tady mi nevadi komunikovat s lidmi, a je to muj jediny socialni kontakt. Polovinu casu si zhruba pisu s lidmi z celeho sveta. Hraju pocitacovou hru (ktera mi asi simuluje realitu - tady muzu byt, co chci), bavi me fotit, kreslit, malovat, psat (driv jsem psala i poezii), rada si hledam nove informace, moc rada a skoro neustale posloucham hudbu (nejradeji jednu pisnicku treba stokrat dokola), obcas se podivam na nejaky film nebo serial. Skoro porad jsem doma, z toho 90% casu ve svem pokoji. Kdyz se dostanu ven, nejradeji jedu nekam do prirody, kde si muzu fotit, nebo se prochazet, nebo sbirat rostliny pro osmacky. Kdyz uz musim do mesta mezi lidi, jezdim do K.., protoze to tam znam, a se segrou dokazu jet i do Prahy, kdyz mam silnou motivaci (jako ze si jedu neco koupit). Vubec me nadseni pro neco je az patologicke. Kdyz se pro neco rozhodnu, je to hotova vec, a moje zklamani nabira velikosti oceanu, pokud muj plan zkrachuje. 

Posledni dobou mi neustale nekdo rika, ze jsem ho spatne pochopila nebo naopak ze ho nesmim brat doslovne. Jak si pak situaci prehravam v hlave stale dokola, ale proste nemam pocit, ze bych neco chapala spatne. Mam prave pocit, ze to bylo naprosto jasne.
Ocni kontakt... Tezko rict, nikdy jsem o tom nepremyslela. Je pro me o hodne tezsi mluvit s nekym cizim a jeste se mu divat do oci. Vzdycky mam pocit, ze je to nepatricne, radeji treba oci sklopim, tekam ocima po mistnosti, koukam jinam. Ale myslim, ze u rodiny s tim problem nemam.
Asi si o mne cele okoli mysli, ze jsem hystericka, moje reakce jsou a vzdycky byly prehnane.


Prekladam bohuzel jen z obycejne anglictiny. Nemam zadne vzdelani, jen zakladku a gympl. Coz je pro dnesni trh prace ta nejhorsi mozna varianta. A uprimne, hledani prace a pracovni pohovory, je moje nejvetsi nocni mura v soucasnosti. Myslim, ze preziju shaneni bytu - vybrat se da vsechno po internetu, obvola to segra (hm tady zase nastupuje moje dalsi stranka, ze mam pocit, ze nejlepe to udelam jen ja sama... hrozne). Ale ta prace... pohovor? Brrr, to je jako zkouska... A to uz bych ted rozhodne nedala, muj stav se od skolnich let dost zhorsil.

Musim se priznat, ze k lekarum, jako k psychologum a psychiatrum uz nemam zadnou duveru. Kdyz jsem se dostala do depresi (a verim, ze to byly zavazne deprese, protoze jsem neustale plakala - pozdeji uz jsem ani nemohla, nemohla jsem spat cele dny, prestala jsem na dva tydny jist, nechodila jsem mesice ven), po neskutecne dobe jsem se odhodlala najit si na internetu vyhlasenou psycholozku v Praze - vsichni ji chvalili, jak jim pomohla, jak je empaticka. Musela se mnou jet mamka, za coz jsem se strasne stydela... Ale neslo to jinak. Bohuzel psycholozka mi nepomohla ani trochu. Depresi nepoznala, po jeji navstevach mi bylo jeste hur. Nas obvodni lekar na me depresi poznal okamzite (a to k nemu nechodim casto), i kdyz jsem se snazila vsechno maskovat. Napsal mi antidepresiva, moc me povzbudil, a do mesice mi bylo o hodne lip. Kdyz se to potom dozvedela moje psycholozka, hrozne se divila, jak je to mozne, ze si zadne deprese nevsimla, ale ze vypadam o moc lip. Od te doby jsem hodne skepticka.

A dalsi vec, cely zivot jsem byla vychovavana stylem "To nic neni." Neco se mi stalo, neco mi bylo, neco me trapilo - odpoved, to nic neni, neprehanej, nevymyslej si, jsi hypochondr. To, co napisu, bude moc sobecke..., ale citim to tak. Kdyz mi bylo nejhur a ja jsem se cele dny a noci utapela v slzach, nikdo z rodiny si toho nevsiml. A kdyz si vsiml, tak mel jen nejaky nemistny komentar. Nikdy nikoho nenapadlo, ze volam o pomoc, ze jsem na dne, v koncich. Strasne moc jsem si prala, aby do pokoje prisla mamka, a nebo segra, a zeptala se me, co me trapi, abych jim mohla padnout kolem krku a cekat na zachranu. Nestalo se.
Kdyz jsem to uz nemohla vydrzet a nasla jsem si tu psycholozku (kam mi musela zavolat segra - ja jsem nemohla), tak na me koukali, ze jsem se uplne zblaznila. Co si to zase vymyslim. Tohle je opravdu hrozny pocit.
Vidim, ze sestru svym chovanim neskutecne zatezuju. Rada by travila svuj volny cas s kamarady a ve spolecnosti, ale misto toho je casto se mnou, ze soucitu. Mam obavu i z toho spolecneho bydleni, vsim ji zatezuju, jsem neschopna. Vidim na ni, ze ji brzo dojde trpelivost.

Muj pribeh na stranky urcite dat muzes. Sama vim, jak moc mi pomohl ten predchozi, od tve kamaradky. Nikdy drive jsem nepremyslela o tom, ze mam mozna nejakou PAS. (I kdyz vlastne... Kdysi mi to blesklo hlavou, protoze jsem mela takove typicke autisticke kyvave pohyby casu od casu, ale dokazala jsem se jich zbavit, kdyz jsem na to myslela. Potom ta obsese ohledne ritualu a veci...)

Promin, ze jsem zase napsala takovou litanii, je to pro me neskutecna uleva, kdyz tyhle veci muzu nekomu sdelit. Celou dobu se to v cloveku hromadi...
Moc a moc ti znovu dekuju, ze to ctes, ze mi odpovidas, ze me povzbuzujes.

To, co delas, ma urcite smysl. A velky prinos. Kdybych necetla tvuj blog, nikdy by me nenapadlo, ze tohle moje cele chovani a pocity mohou mit svuj duvod. Ja jsem ti opravdu moc vdecna.

Na konec chci podekovat tem, kteri meli odvahu a napsali svuj pribeh jako prvni. Moc jste mi pomohli. Ted doufam, ze zase nekomu pomuzu ja.

Kdyby mel chut nekdo napsat, nebo se na neco zeptat, Marci ma na me kontakt.

26 komentářů:

  1. Kdyz ctu tyto radky, tak se mi chce skoro taky brecet. Kazdopadne moc diky za ne. Diky nim se mi potvrzuje, ze s manzelem nechybujeme, kdyz syna nenutime, aby delal za kazdou cenu to, ci ono, vidime-li, ze mu to nedela dobre a jenom proto, ze ti ostatni to take delaji.Na druhou stranu nejaka duslednost je samozrejme taky nutna.
    Je to tak tezke, odhadnout co je spravne a co ne, dost casto se ridime city. Skoda, ze rodina te slecny mozna nema "Ahnung", jak se veci maji. Takovouto zpoved by meli cist predevsim oni, mozna by se neco zmenilo. Ale chapu, ze to je tezke, clovek mozna doufa, ze na to tak nejak prijdou sami a budou mit pochopeni. Kazdopadne bych ji to moc prala.
    Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to říkali i v PPP - nutit jen do toho, co je opravdu nutné - chodit do školy, k doktorovi, občas na nákup, na úřad, na poštu, to, co je důležité v životě, ale nenutit třeba na víkendové hry s vrstevníky, na tábory, na spaní ve škole, na jízdu vlakem se třídou do kina, POKUD oni sami nechtějí ap. S láskou a s citem naslouchat svým dětem. Srdce nám většinou poradí, co je a co není správné.
      Tato mladá žena to myslím dala přečíst mamince a sestře. Uvidíme, jak se s tím její rodina "popere". Ono je to i pro bližní dost těžké a vyčerpávající.

      Vymazat
  2. Než jsem to dočetla, vyhrkly mi slzy. Je to úžasná zpověď, pro mě jako pro člověka bez porucha autistického spektra nesmírně poučná.
    Pevně věřím, že se pisatelce časem podaří, aby i její blízcí začali chápat, co se v ní děje a jak moc je to pro ní těžké.
    Moc děkuji za tento článek pisatelce a Amélii za jeho zveřenení a podporu, kterou lidem poskytuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mně tekly slzy, když jsem to četla... a nejednou. Nejen proto, že mi jí bylo líto, ale také proto, že mám 2 děti s PAS a vím, JAK se cítí, jak se všeho bojí, matně se domnívám, co asi prožívají, co se v nich odehrává...a díky podobným zpovědím do svých dětí malinko víc vidím... A tímto ještě JEDNOU VŠEM lidičkám, kteří napíší "svůj příběh," MOC DĚKUJI.

      Vymazat
  3. celé jsem to nečetl, protože bych pak měl zase ten blbej pocit v žaludku, že je něco špatně. Ale tu slečnu plně chápu. Mám to totiž stejné. Když mi máma řekne, že mám dojít na úřed něco podepsat, zmocní se mě úplná panika. Nejradši bych se v tu chvíli schoval pod postel a nikdy nevylezl, takže chápu.
    K tomu zbytku se vyjadřovat nebudu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že něco máte trošku podobné, držím Ti palce, Gabrieli.

      Vymazat
  4. Na našem společenském systému je vážně nejhorší, že chce, aby všechno, co lidé dělají, zapadlo do toho, co se lidem líbí. V tom, co píše úplně vidím většinu lidí, kteří jsou kolem mě a je mi strašně líto, že ti lidé nemají vůbec pochopení!
    Držím (slečně, paní?) palce ať to zvládne:)
    Vím, jaké to je, mám právě kamaráda, který během života zjistil, že AS má a bylo to pro něj těžký se s tím srovnat. ALE! Teď když to ví, tak mi přijde, jakoby se toho snažil i využít, začal studovat VŠ a je mu dobře:)
    btw. Už jsem si jistá, že AS nemám, děkuji Ti:)

    OdpovědětVymazat
  5. Pisatelce přeju hodně sil a pochopení okolí a Amelii obrovský dík za všechny, pro které má pochopení a nejde si pro ně i čas, přestože ho sama má málo a svých starostí má také až až...To je na svatozář ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janyany, děkuju. Jsi hodná. Chtěla jsem jen ukázat, jak těžké je žít s AS. Když někde čtu, že Aspergerův syndrom je LEHČÍ forma autismu, vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě. Lehčí? Nemyslím si. Naopak, mám pocit, že tito lidé (a jejich okolí) to mají velmi, velmi těžké. Viz tento příspěvek od mé kamarádky. Nic lehkého na jejím životě nevidím.

      Vymazat
    2. AS je "lehčí" ve srovnání s "klasickým autismem" Ale jelikož oni se do společnosti moc nezapojují, ale AS musí, protože v hodně případech to je celé roky neviditelné. Nikoho samo od sebe nenapadne že se opravdu liší od ostatních až tolik. Ani "normální lidi" o tom moc neví, takže do nás jdou na tvrdo. "Blázni, podivíni, atd..."

      V.

      Vymazat
    3. V., já vím, jak je to myšleno. Ale děti s DA si svoji odlišnost často neuvědomují a jsou "štastné" ve svém světě, kdežto lidé s AS si velmi dobře uvědomují to, že jsou jiní a často se tím celé dětství, celý život trápí, mají smutky, deprese, berou léky....Nemají to v životě vůbec "lehké" a jejich okolí také ne.

      Vymazat
  6. A zase musím říct, že je jedině dobře, že tento svůj blog děláš. Ona zpověď, vlastně zpovědi už několika lidiček je toho důkazem. Tvůj blog, Tvá práce s Jeníkem a otevřenost k světu nám pomáhá pochopit (alespoň naprosté většině) onen trochu jiný svět a jeho přímým účastníkům zase dodává možnost se vyjádřit k svým citům, prožitkům, některým pochopit sama sebe, cítí zde to, co jim mnohdy jinde chybí a to Tvoji empatii.
    Tvá práce je moc důležitá. Děkuji za všechny.
    A pisatelce přeji co nejméně stresu, co nejlepšího lékaře duší a zejména pochopení nejen u rodiny.

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, dá se říci, že částečně je to problém rodiny/společnosti, protože jusem taky všude slyšel jenom "vzchop se, vzmuž se, vzpamatuj se." Nikdo by nikoho nenapadlo nebo by si nechtěl připustit, že i člověk, který vypadá naprosto normálně může mít závažné problémy. Skončí to většinou tak, že jste označení za líné, nevychované, drzé.
    Já jsem neměl u pěstounů výychovu stylem "to nic není."
    já jsem naopak si nedokázal o nic říct. Mluvil a jednal jsem v tak nenápadných náznacích, které nikdo nepochopil.

    Mě se to podařilo dotáhnout do extrému, že jsem skončil na ulici se základním vzděláním. Navíc s pořádně nahlodaným sebevědomím. Ale snažím se spravit no.

    Jiank J, moc rád bych tě objal i přes internet kdyby to šlo, i kdyý jsem chlap (no, kluk spíš :D) a nevěříš jim.

    V.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky,díky za tvůj blog. Díky za to,že pomáháš nejen svým dětem,ale i dalším,kteří potřebují pochopení.

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andy, dělám to moc ráda. Jsem tu pro každého, kdo by potřeboval.

      Vymazat
  9. Nejakou dobu jsem u sebe mela podezreni na AS. Pravdepodobne ho ale asi nemam, nejspis by se na to prislo. Chodim uz deset let (od svych 12let) k psychiatricce, mam snad vetsinu priznaku AS, ale snad zadny v tak zavazne mire. A nemam asi ty nejzakladnejsi priznaky- myslim, ze umim dobre cist v lidskych tvarich a empatie mam na rozdavani- jsem naopak extremne empaticka a precitlivela. Nemam (snad??) poruchu pozornosti a na pohyb jsem byla naopak docela sikovna. Bojuju "jen" se socialni fobii a mnohacetnou poruchou osobnosti. Vycerpava me pobyt ve spolecnosti, i kdyz ty lidi znam a mam je rada. Taky mam neprijemny pocit ze vseho noveho, hodne se vseho bojim, ale vzdycky se snazim to nejak zvladnout. Hodne mi pomohl pobyt na otevrenem oddeleni psychiatrie. Jsem rada, ze jsem tenhle blog pred casem objevila. Drzim vam, vasim detem i vasim AS pratelum palce :-). Misha

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Marci.Jsem moc ráda,že dokážeš svým psaním donutit lidi k takové otevřenosti.A moc by mně zajímalo,jak tato slečna dopadne u rodiny.Protože kdo jiný,než Tvoje rodina by Tě měl pochopit v tom co děláš.A nejhorší je,že tu podporu rodiny bude potřebovat neustále.Netuším,jestli se dá nějakými léky ten strach potlačit.Držím Ti moc palečky a přeji ještě více takových zpovědí,protože když nepomůže lékař tak je tu Marci a lidičky si pomáhají sami.Díky Tvému popisu problémů dětí nacházejí sami sebe a zjišťují,že není něco dobře i u nich a pak už je to jen krůček k tomu najít odpověď na to jak žít svůj život.Měj se krásně a přeji hodně štětstí Tobě i celé Tvojí rodince.Hela Prostějov

    OdpovědětVymazat
  11. Vďaka za tento článok. Vďaka nemu (a iným podobným) môžeme aspoň trochu tušiť (predstavovať si), čo asi prežívajú ľudia/deti s AS. A čo potrebujú. Ako sa k nim správať, na čo si dať pozor, čo ich učiť...
    Určite to pomáha mnohým. Aj mne. Vďaka.

    OdpovědětVymazat
  12. Když jsem tohle četla, tak jsem se rozplakala. Pro mě tohle bylo strašně smutné čtení. Strašně bych si přála, aby tu podporu nakonec dostala. Dostala ji od Tebe a i když tu osobu neznám, jsem vděčná za to, že jí takhle pomáháš a že jí dáváš naději. Po Zemi kráčí už 27 let, kolik si toho musela za tu dobu vytrpět, až teď našla někoho, kdo jí rozumí. Ale lepší pozdě než nikdy. Hrozně mě mrzí, co prožila a její rodina, která jí má být nejblíž jí naopak moc neulehčovala. Možná tak její sestra. Moc doufám, že když teď už ví, co s ní ve skutečnosti je, že to pochopí i její rodina a přístup k jejich dceři se změní. Ještě teď se mi plní oči slzami, jak moc je mi jí líto. Jsi skvělá osoba, je úžasné, jak dokážeš léčit a to ani nejsi psycholožka. Nemusíš být.

    OdpovědětVymazat
  13. jsem moc rada ze moje "zpoved" nekomu pomohla. :)
    jsem rada ze jsi konecne po 27 letech zjistila ze to vsechno co prozivas neni tvoje chyba ale "chyba" AS.

    uplne te chapu s tema kamaradama. taky zadny nemam, a tem co jsem kdysi mela nejak nejsem schopna, vlastne mozna ani nechci, se ozvat. nejradej kominukuju pres net, psat je proste o tolik lehci nez mluvit...

    s praci te taky chapu. ja jsem sice vystudovala vysokou skolu a mam dnes "normalni" praci, ale ta me silene vysiluje a je mi z ni kazdy den uzko. muj sen je byt spisovatelkou a pracovat z domova. klidne bych delala i prekladatelku ale takovou praci tady neni lehke sehnat.

    doma mi taky cely zivot, a vlastne do dnes, rikali ze jsem sobec, bezcitna a myslim jen sama na sebe. cekali ode mne ze budu mit rodinu, deti, atd. ale ja od svych asi deseti let vim ze deti nechci a nikdy chtit nebudu. za prve nevim co s nima, nevim jak se k nim chovat, co jim rikat, a vubec z deti mam uzkost, hlavne z mladsich. a za druhe vim ze bych se o dite nikdy nedokazala postarat, tak proc si delat deti jen proto ze to od tebe ocekava rodina? na konec jsem si to zaridila po svem, nasla jsem si manzela, rozvedeneho s tremi starsimi detmi, aspon vim ze ode mne dalsi dite chtit nebude.

    nevim co napsat na konec, ale asi ze ti preju aby ti to vyslo s praci i s bydlenim a doufam ze ted kdyz znas pricinu svych problemu tak mozna budes mit i vetsi pochopeni od rodiny. klidne jim dej precist treba mmoji "zpoved" at videj ze nejsi sama. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Musím potvrdit že to, co psala slečna v dopise se týká z velké části i mě. Nezachází to u mě do takového extrému ale v docela styčných bodech jsem našla i samu sebe.

    Předně nevyhledávám společnost lidí, občas mě to ale chytne. Pak si vyrazím "do šumu" a mám zas na půl roku vystaráno. Větší část svého života jsem prozahálela a ztrávila doma. Nyní i u PC. ALE NELITUJU TOHO.

    S depresemi jsem se ale musela popasovat sama. Psycholog a psychiatr mi nepomohl. Jen uměli napsat prášky a víc nic. Já potřebovala povídat, rozebírat do všech nejdetailnějších detailů. Pátrat po příčině toho co mě trápí. Nakonec se mi dostala do ruky "požehnaná" kniha Vladimíra Léviho "Umění sebevlády". Až díky ní a systematickému vedení se mi podařilo se sebou pracovat a můžu říct, že nikdy nikdo mi nepomohl tak jako Lévi. Prostě jsem si "nakázala, přikázala a zakázala stonat".
    Jsem o dva roky mladší než slečna v dopise ale mé pocity nedospělosti a hrůza ze života a samostatnosti je stejná. "To se OTRKÁŠ" říkají mi druzí - NE!!!! Mám vždycky chuť křičet. K tomu všemu ještě nesnáším, ale opravdu bytostně nesnáším děti. Představa že by si někdo nárokoval deno denně mou pozornost, že bych si já odepřela ve prospěch něj - NEMYSLITELNÉ. Jsem sobec a jsem ráda že jsem to přiznala nejen sobě ale i navenek.

    Stejně jako slečna z dopisu nesnáším vyrušení "když jsem do něčeho zabraná", nebo když diskutuju s filosofickým zápalem o smrti a přítel mi naznačí že u toho můžeme naskládat nádobí do myčky. TO BY SE VE MĚ KRVE NEDOŘEZAL A JSEM SCHOPNÁ JEJ SEŘVAT proč mě obtěžuje takovou přízemností když vedu takový atraktivní a důležitý monolog. Jsem ale narozdíl od vás lempl a bordelář. Všechno kol domácnosti mi přijde zbytečné a tyto situace řeším až když je to opravdu potřeba. Ještě že to do budoucna může zajistit paní na úklid, haha.

    OdpovědětVymazat
  15. Mám vystudovanou filosofii která mi změnila život od základů. Vše vnímám mnohem víc do hloubky a v širších souvislostech a je pro mě utrpením "žít mezi" lidmi "tunelového" myšlení. Bude to znít hnusně ale já je považuju za zombie - oživlé mrtvoly se kterými se dá lehce manipulovat. Naopak mě šíleně přitahují "divní" lidé - bohémové a pábitelé, uzavřené osobnosti a jiní jedinci s "esencí" kterou dokážu rozpoznat na míle daleko. Jsem extrémně vnímavý a labilní jedinec, kritiku nesnesu, pochvala mě uvádí do rozpaků. Jsem paranoidní co se týče lidí a všude vidím nějakou konspiraci. Nejvíc se děsím budoucí práce - největší strach mám z toho, že po mě druzí půjdou. Za to ale může dnešní situace kde se všude píše o šikaně na pracovišti, donášení šéfům atd. Já vím že mě se to týkat nemusí. Ale hrůzou se mi vždycky roztřesou kolena.

    Kamarádů taky moc nemám, spíš jsou to jen známí se kterými prohodím pár slov. Všichni se rozutekli do Prahy nebo naše vztahy vyprchaly do ztracena. Mám jen jednu kamarádku která je zároveň i mou duchovní sestrou.

    Stejně jako slečna musím i já vědět o všem dopředu a mít vše naplánované; nesnáším návštěvy "přepadovky" - to jsem dotyčné schopná poslat zpátky a nesnáším zařizování. Doktory, úřady, shánění brigády. A hlavně nástup na ní...strach z pomluv atd...

    Nakupování je pro mě utrpení a zoufalství - musí jít někdo se mnou abych se cítila líp. Oblečení nakupuju přes internet a jelikož vyznávám eleganci (která splňuje mé vysoké nároky) podědila jsem spoustu věcí po mamče která se tak oblíkávala.

    OdpovědětVymazat
  16. Mám potíže se sebeovládáním a když něco není podle mých představ umím být hodně nepříjemná. Například teď... máme zápis ve škole a systém je zablokovaný - dostala jsem nával vzteku že předměty které mám vybrané a které korespondují s mými časovými požadavky budou zabrané.

    Mám strach z jednání, hlavně co se práce týče - pohovory? Ty jejich nesmyslné a hloupé otázky!! Jak mám sakra odpovědět na otázku: "Kde se vidíte za 10let?" JAK TO MÁM SAKRA VĚDĚT?? TŘEBA VYJDU Z BUDOVY TÉTO FIRMY A SRAZÍ MĚ AUTO! Ústní zkoušky? Horror show! Vždycky koktám, jsem nervózní, červenám a potím a lidi mě mají za blázna a každý mě hodnotí.

    Zvláště když je v komisi víc lidí. Jednou jsem měla "zkoušku" mezi 4 očima v kabinetě s učitelem a cítila jsem se báječně - jako s kamarádem u kafe. Až jsem se divila jak myšlenky ze mě plynuly. Státnice? Z těch jsem si vypěstovala neurozu a sáhla si až na psychické dno. To martýrium mě čeká znova ale já už prostě nedovolím abych z nich byla tak vyklepaná. To ať mě raději vyhodí sami a já budu mít aspoń dobrý pocit z toho, že jsem pro to udělala maximum.

    Ač jsem nahoře psala že jsem lempl a bordelář, jsem na druhou stranu i velmi náročná a vyžaduji preciznost. Od druhých i od sebe. Jen mi úklid přijde až moc "pod mojí úroveň" - PROSÍM NEBERTE TO NIJAK SAMOŽERSKY!!! Dostala jsem vyznamenání za nejlepší bakalářskou práci ročníku. Seminárky si učitelé schovávají. Čtu docela náročnou literaturu a chci kvalitu. Hlavně, když za to dávám peníze.

    Nechci luxus - precizní střihy a materiály se dají sehnat i levněji ale v secondhandu nebo levných oděvech mě nepotkáte. Kvalitní kosmetika, mýdla, jídlo, pití, boty. Když už, tak už. Ale takhle jsem byla vychovávaná. Navíc si potrpím na hygienu, vůni a čistotu. Nosím rukavice a dezinfekční ubrousky; pokud to jde, chodím po světlých dlaždicích, mám své rituály (nikdy nestoupnu na kanál, nikdy bych se neobjevila v čekárně na plicním, nenávidím bytostně umatlaná skla a displeje mobilů - ten svůj leštím po každém použití - pro mě je to vrchol nechutnosti). Nezaujme mě jen tak někdo a jen tak něco. V tomhle světě se cítím jako mimozemšťan a kolikrát v něm i trpím.

    Děkuji Amélii za její stránky a děkuji slečně za její dopis. Nechci se tu autodiagnostikovat jestli mám aspergera nebo ne. Důležité pro mě je, že s nimi mám jisté rysy. Ale klidně napište své názory na mě :)

    P.S: Ač jsem mluvila o seminárkách a bakalářce, toto je jakási má "mozková bouře", proto prosím omluvte případné chyby :-)

    S pozdravem a přáním krásného dne

    Kristýna

    OdpovědětVymazat
  17. Mám něco podobného jak ta slečna, ale mírnější, snad jen nějaký malý náznak AS. jE MI 43. Vzpomínám, že jsem ve školce s dětmi nemluvila a bála jsem se zakřičení, zadupání, ty hlučné hry jsem nesnášela. Vím, jak jsem vyváděla, když jsem měla říct "dobré chutnání" ve školce, když mě třeba babička poslala pro krupici do obchodu s pultovým prodejem! A ti lidé se pak na mě zlobili že odmlouvám, protože nechápali. Najednou kolem mých osmnácti začalo být všechno dobré, odmaturovala jsem, byla jsem schopna jet na služební cestu, něco, i když nerada, vyřídit, seznámit se, vdát, mít děti. Teď se mi někdy zdá, jako by se to vracelo, třeba hledání práce, obcházení zaměstnavatelů, to pro mě bylo šílené. I v práci to vadí, na něco se nezeptám, protože se ostýchám, a z toho může být průšvih. A taky se čas od času do něčeho fanaticky poblázním, třeba do nějaké kapely. To mám taky od mládí. Nemyslíte na nic jiného, melete o tom, až vás lidi okřikují. Nechci taková být a nemůžu si pomoct.

    OdpovědětVymazat
  18. Tohle jsem nasel az dneska - Ami tady opravdu velkou hromadu materialu a neni mozny se tim vsim prokousat ani za pul roku, ale to je dobre - cim vic informaci a zkusenosti, tim lip.

    Jako bych si chvilema cetl o sobe, skoro jak pres kopirak. I kdyz muj osud nakonec vzal naprosto jinej konec, musim rict, ze jednoduchy to nemame nikdo: Neverim nikomu a cvokarum se vyhejbam uz z dalky (moje ex. byla "takypsycholozka," ta skolni na zakladce mi taky nijak nepomohla,) nesnasim telefony... A takhle bych mohl pokracovat dal... Kdyz napriklad nemam zapalovac v ty spravny kapse, tak dokazu obratit vzhuru nohama treba cely auto, abych pak zjistil, ze jsem ho dal nechtene do pravy kapsy, kde nema co delat...

    O praci nema vyznam se bavit, zalezi, jakej se sejde kolektiv. Vystridal jsem mnoho zamestnani a jen dve me opravdu bavily (z toho prvniho me vyrazili diky moji vlastni blbosti a z toho druhyho pro "nadbytecnost," protoze prisel "prikaz shora" nasi partu rozpustit...)

    Probijim se ted uz nekolik let s vetsim ci mensim uspechem sam, nemam na vyber... A uz si ani nevzpominam, kdy naposledy me nekdo objal... Co se da delat, i takovej je zivot. Snad se mi nekdy povede nebejt na to vsechno sam, ale tezko si hledat nejakou partnerku, kdyz se mi nechce mezi lidi, s kamaradama je to uplne to stejny - dali by se spocitat na prstech jedny ruky. Jak vlastne ziskat ztracenou (sebe)duveru ? Protoze jestli neco nechci, tak je to znova zazit nejaky obrovsky zklamani a spadnout znova do deprese (ta posledni pred skoro ctyrmi lety me pripravila o cca 15 kilo...)

    K, jestli si chces o tom popovidat, napis mi mail. Nebo kdokoliv jiny... Na siti jsem sice nepravidelne, ale celkem dost casto (mam ted hodne volnyho casu.)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...