čtvrtek 15. listopadu 2012

Jenda zlobí strejdu 2


Co se snažím, aby byl Jenda přes den bez plen, tak má tendenci stahovat si kalhoty a ukazovat na ostatní zadeček a vlastně nejen ten... :-(


Snažím se mu to okamžitě zatrhnout.
Jakmile by si z toho udělal rituál, bylo by zle.
(A navíc to určitě NIKOMU není příjemné.)


Né že by si z mých zákazů něco dělal.
Ale když na něho zařvu, aby se okamžitě oblékl, tak si ty kalhoty zase vytáhne nahoru.
Ale stokrát za den je zase stáhne dolů...


Protože je Jenda pod neustálým dohledem, tak okamžitě zasahuji a vysvětluji mu, že se TO nedělá.


Když si nemůže sundávat kalhoty a vystavovat na odiv svou chloubu, tak aspoň obtěžuje...


Bere bráchovi boty, hází hračkama....



...strká bráchovi pod nohy hračky...


...nebo se pod stůl snaží vecpat sám.


Není to tak, že by se u nás návštěva mohla v klidu najíst nebo si v klidu vypít kafe....

Návštěvy můžeme rozdělit na dva druhy . Návštěva "domácí" - moje maminka a  brácha.
Před návštěvami cizími (moje kamarádky, farář, opravář, paní z PPP, z Rané péče ap.), před těmi se Jenda ukrývá do ložnice a odmítá jít do obýváku, dokud tu někdo cizí je.
A tchán s tchýní? Těm za návštěvu nestojíme.  Je mi záhadou, jak někdo dokonale nestojí o svá vnoučata, která má asi 300 metrů od domu.


Když je tu maminka nebo brácha, tak nemohu jít pověsit prádlo nebo si hrát s holkama, naopak: musím být pořád ve střehu. Z ostatních nemá Jenda ten správný respekt a neposlouchá je.


Minulý týden tu byla maminka a po hodině jsem měla pocit, že zdrhne zpátky domů.
Než přijede, tak si v duchu říkám, co udělám práce, když bude hlídat Jendu (vyžehlím, vytřu, zaliju kytky, dám prádlo do pračky...) a ejhle - ono je to právě naopak.


Jak naivní je představa: jóó´, ona tam má občas maminku a může jít pověsit prádlo, uklidit nebo umýt okna.


Pokud nechci návštěvy (maminku a bráchu) odradit úplně, pak musím být ve střehu, aby je Jenda moc neobtěžoval.
Neumí si hrát a tohle je bohužel jeho "zábava".
Možná je to "trest" za to, že tu někdo je a nemůžu se mu plně věnovat....ví Bůh.


Ale není to tak, že by je tu nechtěl, on je má rád.
Často se ptá, kdy přijede strejda Martin nebo babička Eva. Říká, abych jim napsala, ať přijedou, ale pak to moc nezvládá.


Jsem ráda, že i přes mnohé protivenství Jenda babičku a strejdu ještě neodradil, naopak: moje mamka často říká, jak mají Jendu s manželem rádi.
Díky Bohu za to.



20 komentářů:

  1. No, ale to je skvělá novina, že je Jeníček přes den bez plínek! To jeho svlékání sice pěkné není, ale doufejme, že je to jen přechodná záležitost a že si za čas vymyslí zas jinou zábavu. ;-) O tom, že má tvoje maminka svá vnoučata ráda ani na vteřinku nepochybuji a že má s Jeníkem trpělivost i tvůj bráška jsem už z tvých článků taky pochopila. Je moc prima, že se svou blízkou rodinou takle pěkně fungujete. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Amélko, to chce pevné nervíky. Je dobře, že Jeníčka hlídáš a hlavně opravuješ a říkáš mu, co není dobře. Dovedu si představit, jak jsi ráda za každou návštěvu a nemáš to fakt lehký, kruci, jak to nemáš lehký.
    Mám pocit, že každý krůček kupředu máš perně zasloužený.

    OdpovědětVymazat
  3. Namazal bych mu zadek pepřem nebo něčím pálivým když ho ukáže. Příště si to rozmyslí. Někdy se holt musí radikálně. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já má taky Jendu ráda a to ho znám jen odtud.:-) a s babičkou si nic nedělej .moje máma bydlela s náma,holky měla přes pokoj a nebyla s něma.lidem si stěžovala, jak je sama,ale holky třeba z pokojíčku vyhodila, když chtěla ležet.pak tam ani nechtěly jít.Mohla s nima podnikat výlety,učit je plést, hrát na klavír...ale neměla zájem. když jsem chtěla hlídání, řekla-co jste si nadělali o to se postarejte...a zavřela se v pokoji. :-) Pošli jendu balíčkem ke mně. pohlídám ti ho. :-) a pak spolu zajedem do Prahy a Pavlovi popepříme zadek.nebo i předek :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z tchýně a její rodiny už si dávno nic nedělám, už mě to netrápí, ale zpočátku jsem to nechápala.

      Vymazat
  5. Maminka je prostě správná babička,jak vidět,bohužel tohle každému dáno není.A brácha je taky skvělej,je dobře,že máš v nich oporu.
    Že by se Jeník neměl svlékat, to je jasné,ale mazat mu zadeček čímkoliv,to je hodně drsná rada.Věřím,že svou bezmeznou trpělivostí (máš můj obdiv)dokážeš víc.
    Jak se má kočička?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kočička se má báječně. Pořád ji někdo tahá. A spí (místo v drahém pelíšku či drahé přepravce) na dece staré asi 30 let:-)

      Vymazat
    2. To je normální, náš kocour spí na okně,gauči,jednou si ustlal i v prázdném kastrolu,v kterém ohříváme vodu zvířatům.S oblibou skáče Péťovi do postele a uvelebuje se mu u nohou.

      Vymazat
    3. Já vím zkoušela jsem říkat Elišce, že to nemá kupovat, ale neuspěla jsem:-P

      Vymazat
  6. Můj syn taky občas vystrkuje holý zadek, hlavně na ty nejbližší.. Párkrát po něm dostal plácnutí, ale dělá to pořád, sice méně, ale je to někdy na mrtvici:)

    Jeník je už dost velký, co takhle mu říct, co je vystrčeno, to je povoleno a třeba ho plácnout nebo udělat něco, co mu to zprotiví....?

    Držte se, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mně párkrát ujela ruka, ale poučení ze situace neexistuje.

      Vymazat
  7. Rozkaz zněl,nestahovat kaťata,nebyl čas rozlišovat,kdo je kdo....mírná inspirace Pelíšky :-).Je zvláštní,že je Jenda háklivý,na mnoho věcí,co sám nemá rád a vynucuje si poslušnost a přitom sám překračuje nastavené hranice,holkám se posmívá a přitom sám nemá rád,ani oslovení Honzo,nemá rád nahé části těl a sám vystrkuje zadek i předek a přitom ví,že to lidem vadí,že si troufne na nejbližší,ke kterým necítí respekt a oni ho mají rádi.Zřejmě by potřeboval někoho,kdo mu pevné hranice nastaví.To by asi koukal,kdyby někdo jiný dělal jemu,co nemá rád,jaké to je,došlo by mu to ?Sám má rád klid a ječí.No,100 x okřiknout,když stáhne kaťata musí být úžasná zkouška trpělivosti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okřikla jsem ho už tisíckrát. Poučení neexistuje. Ale jako se vším - jednou toho nechá. Už kvůli tomu, abych ho neterorizovala:-P

      Vymazat
  8. Ahoj,je vidět,že nejlepší rady rozdává ten,kdo s autismem nemá žádnou zkušenost.Věřet tomu,že jsou mnohem horší věci,než vystrkovat prdelku.Já vím,že se to musí odnaučít,ale on se to časem odnaučí.Ahoj Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší rady rozdávají ti, kdo nemají děti nebo měli hodné, zdravé a roztomilé dětičky:-) Jani, KDYBY to bylo tak jednoduché, jak není.

      Vymazat
  9. To svlékání mi je povědomé :-). U nás řvaní moc nefungovalo, daleko lepší byla ignorace. Pokud se Míša svlékne, tak si ho nevšímáme (svléká se, aby upoutal pozornost). Pokud něco chce (a to chce pořád :-), tak jenom ukázat na oblečení. Celkem to zabralo (už si svléká jenom ponožky :-)). Tak snad to pomůže a přeji pevné nervy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ignoraci používám snad na veškeré ostatní nežádoucí chování, ale na tohle ne. To nejde. Mám tu pubertální dcery a pohled na "mužské přednosti" ap. se jim vůbec nelíbí. To nesmí a basta.

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...