neděle 16. září 2012

Adventor - Naše cíle


Našla jsem na internetu...
A protože se mi to docela líbí, posílám to dál:

Adventor - Naše cíle

Záměrem Adventoru je vyvíjet všestrannou podpůrnou činnost v zájmu autistické komunity, především:

* poskytování čí zprostředkování terapeutické péče pro malé í velké autisty
* poskytování či zprostředkování poradenské péče pro malé i velké
autisty i pro pečovatele (rodiče, pedagogy, psychology)
* ochrana práv autistů a pečovatelů, poradenství v životních situacích, kdy by mohla jejich práva být krácena, zejména pokud jde o právo na vzdělání, výchovu, pracovní a společenské uplatnění či obhajobu občanských a lidských práv
* spolupráce na přípravě podkladů pro legislativní změny v sociálně zdravotnické péči
* metodická podpora léčebných, vzdělávacích a výchovných procesů
* poradenství a podpora při uplatnění autistů na trhu vzdělání a práce, vytváření prostoru pro pracovní uplatnění
* poskytování či zprostředkování odlehčovacích a asistenčních služeb
* poskytování informací o problematice jak pro komunitu, tak pro ostatní, organizování osvětové činnosti, seminářů a kurzů
* podpora komunitních a volnočasových aktivit (klubové prostory, setkávání, akce) pro autisty

Adventor zastává názor, že ačkoli je autismus vnímán v podstatě jako prokletí a nesmazatelné znamení osudu, ne vždy tomu tak musí být. 
řadě případů se autisté sice potýkají s různými potížemi (mentální retardace, motorické postižení, poruchy pozornosti, problémy s komunikací...), ale základní příčinou jejich problémů je jiný způsob myšlení, který je - dle našeho názoru - nepřesně chápán jako nedostatečnost. 

Autista obecně netrpí tím, že je autistou, trpí tím, že svět je primárně zařízen pro neautisty.  Z hlediska způsobu myšlení
autista není hloupý, neschopný nebo nevychovaný, je prostě jiný - to, že jeho nervová soustava je "jinak zapojena", má své výhody i nevýhody a bývá to označováno termínem neurodiverzní myšlení v kontrastu s konvenčním způsobem -neurotypické myšleni.

Jedním z hlavních cílů Adventoru je napomáhat tvorbě prostředí, které vnímá různost jako výhodu, ne jako nedostatek; snažíme se prokázat platnost konceptu, podle kterého právě spolupráce neurodiverzních a neurotypických jedinců může přinést nové kvality při respektu rozdílnosti, aniž by se snažila tuto rozdílnost popírat nebo měnit. 
samotný Adventor je takové prostředí, proto mezi sebou uvítáme každého, koho náš úhel pohledu nějakým způsobem oslovuje a rád by byl součástí projektu a to bez ohledu na to, jde-li o autistu či neautistu.

Autisté zde naleznou prostředí chápající a respektující jejich potřeby výměnou za jejich přínos, neautistům slibujeme totéž a navíc k nim budeme tolerantní:-). 
Pokud se chcete stát součástí tohoto unikátního projektu, ozvěte se, rádi vás poznáme. Pro intelektuálně znevýhodněné autisty připravujeme též projekt chráněné dílny, který bude startovat pravděpodobně na přelomu roku, nicméně pokud vás tento projekt zajímá (rádi byste například uplatnili v podobném prostředí svého chráněnce), napište nám již nyní.

http://www.adventor.org/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...