středa 11. července 2012

Malý večerní splín

Možná si myslíte, že jsem silná.
NE, nejsem.
Jsem úplně normální, obyčejná žena.
Žena, která má své klady a zápory.
Žena, které občas docházejí síly.
Žena, která potřebuje prosté, hřejivé, láskyplné lidské slovo a objetí někoho, kdo ji má rád.
Žena, která nezvládá být na to všechno sama.
Žena, která se nemá ke komu přitulit a komu se vyplakat na rameni.
Snad jen ten blog je takové rameno, kde si může občas vylít své srdce.




Koulí se mi slzy po tváři. Dnes to nezvládám...
Jsou prázdniny...a já mám doma tři autisty.  Kolikrát mi z nich jde hlava kolem.



Jenda dnes proječel celé dopoledne a já jsem nevěděla, co s ním.
Asi jsou nějaké erupce na slunci, vím, že se tak necítím sama.



Tady vám (s jejím svolením) předkládám článek jedné maminky, která má holčičku s Aspergerovým syndromem.
Moc hezky to napsala:

Dobrý večer, tak jsem toho zase během pár dní plná.
 Jeden pan doktor mi poradil, že je dobré se z toho vypsat a tak píšu. Píšu abych se nezbláznila. Nechci být nijak zajímavá. Píšu nejen za sebe, ale doufám, že i za všechny rodiče dětí s autismem. 
Mám dceru s Aspergerovým syndromem. Kdo vlastně ví co to je? Zní to celkem "hezky" , ale bohužel realita je jiná. Denně vidím na FB fotky dětí s autismem, ve většině případů jsou to krásné děti a na první pohled by člověk nepoznal, že jsou to děti nemocné. Že výchova těchto dětí je často nad naše síly. Že my rodiče těchto dětí nebojujeme jen s nemocí, ale i s nepochopením okolí. Spoustě z nás se rozpadlo manželství, ztratili jsme přátelé, práci, koníčky a kdoví co ještě. 


Naše děti jsou jiné, ve většině případů nepomáhá klasická výchova ve formě zákazů a příkazů. A tak volíme jiné druhy výchovy, den co den improvizujeme a přizpůsobujeme se, je to často velmi náročné. Naše děti mají agresivní stavy, trpí úzkostmi, nechápou jak se mají chovat ve společnosti lidí, mají svoje rituály, které je uklidňují a dávají jim pocity jistoty...¨
 Ve většině případů mají i spoustu dalších přidružených chorob. Nechci tu bědovat nad zpackaným životem. Protože to, že vše špatné je pro něco dobré není fráze, pro mne je to čistá pravda. Má dcera mi za 6,5 roku svého života dala spoustu darů. Naučila mne velké pokoře, naučila mne nesoudit lidi, naučila mne radovat se z maličkostí a žít ze dne na den... 
A co si já přeji pro všechny děti? No jasně, že zdraví a pak ještě jednu jedinou věc pro všechny děti s PAS. Prosím berte naše děti takové jaké jsou. Vím, že je to často těžké, ale i děti s autismem jsou lidé a mají právo na to žít a my je milujeme.


(fotografie jsou starší - ilustrační)

35 komentářů:

  1. Marci :-( aspoň na dálku foukám a utírám slzičky...

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Marcelko,
    vím, že máš těžký život, opravdu je hodně těžký, já si tu každodennost neumím a možná ani nechci představit, ale věřím, že každému bylo naloženo tolik, kolik unese. Bůh věděl, že ty to zvládneš! Dává ti sílu a je s tebou, stojí při tobě a i když se cítíš sama, objímá tě v duši. Modlím se za tebe, abys jeho lásku viděla a nacházela dost sil na svůj úděl. A nejen ty, tohle přeju všem rodičům postižených dětí. Nebydlím v dosahu, abych ti mohla s dětmi pomoct, ale věnuji se dětem také s různými problémy (i když lehčími), tak doufám, že občas dodám povzbuzení a aspoň rodičům z mého okolí... Drž se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, děkuju. Věřím v Boha a vím, že je se mnou v každé situaci.

      Vymazat
  3. Posílám obejmutí... Znám to... Bude líp! ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Na každého to občas všechno padne... ale já Vám věřím, že to všechno zvládnete. Vždyť jste maminka tří milých dětí, které se v některých věcech liší od svých vrstevníků, ale zaslouží si stejnou pozornost a lásku, byť vše mohou vnímat trochu jinak. Jsou stavy, kdy si člověk přizná, že to nezvládá, ale musíte vydržet a radovat se z každého dne, kdy vidíte úsměv na tváři Vašich dětí, chvíle, kdy si hrají s písmenky, s čuníky nebo když koušou strejdu. Život není jednoduchý, je na každém z nás, jak se s tím dokážeme poprat... a já Vás obdivuji, protože to zvládáte skvěle, i když Vy sama jste možná trochu jiného názoru. Nepodceňujte se, jste silná, ale jste taky jen člověk. Každý má právo říci, že už je to trochu nad jeho síly, že je obtížné to zvládnout, ale je také důležité věřit tomu, že všechno se dá zvládnout. Držte se Amelie :)
    (A máte pravdu, blog je doopravdy takové rameno, na kterém se člověk může vyplakat, komu se může svěřit. I já se to naučil... možná až moc dobře...)

    OdpovědětVymazat
  5. zdravím z Rakouska a napadá mně jenom jedna poznámka k větě, že Bůh naloží každému, kolik unese... musím říct, že když mi bylo opravdu těžko, tuhle větu jsem nesnášela a naopak mi spíš pomohlo si přiznat a říct - Bože, na tohle nemám. jsem si jistá, že byly situace, které jsem neunesla a jiní lidé by je zvládli mnohem lépe. když jsem si to takhle řekla, nezměnilo to sice nic na těžké situaci, ale mně se paradoxně ulevilo. pamatuji si, že moje jediná modlitba, které jsem byla schopná, byla věta - Bože, já trpím. stále jsem to opakovala do zblbnutí. a cítila, že jsem v utrpení spojená s Ježíšem, který taky padal pod křížem, který ho taky nezvládl nést sám a potřeboval pomoc a který netrpěl jako hrdina, ale cítil se osaměle. sv.Terezka z Lisieux jednou řekla - musíme se smířit s tím, že budeme trpět smutně... ani Ježíš na kříži nejásal... dobrou noc, s.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marci, omlouvám se za neučast na blogu. Bylo toho v práci je pořád moc. Marci zapomen na splíny. Já vím, že se mi to radí, ale jen vím, že to moc k ničemu nevede, mám to občas jak ty nejraději bych zalezla a utekla. Jeníček je sice nemocný, ale je to užasný sluníčko, je to tvůj syn. Bude zase lépe. Neboj. Držím palečky Marcelko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajvlo, neomlouvej se, ani já nestíhám. U Tebe už jsem nebyla ani nepamatuji, takže mám pochopení. Děkuji za komentář.

      Vymazat
  7. Jsi unavená, Marcelo. A tehdy je smutno, zvlášť, když s tebou není ten, kdo by měl být. Prostě je to tak, tím se netrap. Vyplač se, pláč je někdy potřeba, i smutek. Kdyby člověk nepocítil smutek, neznal by ani radost. Často na vás myslím. Vydrž!

    OdpovědětVymazat
  8. Marcelko moje zlatá!, vím, že ti to moc nepomůže, ale přísahám ti, že všichni lidé na tomto světě občas upadnou do podobné nálady, jakou máš asi dneska ty. Přes všechno, co tu o sobě píšeš, jsem přesvědčený, že patříš k velmi silným osobnostem a že drtivá většina žen by na tvém místě neobstála ani z poloviny tak dobře! Každý máme nějaký svůj kříž. Vy maminky autíků ho máte opravdu hodně těžký, ale věř, že i jiných neštěstí, pocitů bezmocnosti, zoufalství a vlastní naprosté nedostatečnosti vidím ve svém okolí i u sebe sama hromady!!!

    Dnes jsem telefonoval s bratrancem. Jeho patnáctiletý syn začal doma krást peníze a brzy se zjistilo, že je na pervitinu. Jak bratránkovi je, to já dobře chápu. Okradla mě vlastní dcera z úplně stejného důvodu. Bratranec dostal výplatu za květen teprve včera. Platí hypotéku a živí dvě děti. Je o rok mladší, než jsem já a vyrůstali jsme hodně spolu. Přesto mi nikdy nesvěřoval svoje pocity, ale dneska se moc nutně potřeboval vykecat. Píšeš, že jsi jen nedokonalá, slabá žena, která potřebuje lásku, útěchu, povzbuzení. My jsme chlapi, drsní rockeři, ale lásku, útěchu, povzbuzení, víru, naději a všechno, co potřebuješ ty, potřebujeme také!

    Moc bych ti přál milujícího, chápajícího a pomáhajícího manžela! Sám vím, jak moc znamená dobrá partnerka, když je člověk na dně. Věřím, že všechna tvoje láska, obětavost, trpělivost a vytrvalost musí dojít nějaké odměny!!! Doufám, že to příjde ještě v tomto pozemském životě a budu se modlit, aby to k tobě přišlo co možná nejdřív! Jak tak sleduju tenhle blog, hodně lidí tě má rádo! To znamená, že je nás dost, kteří ti přejeme dobro. Podle mně známých zákonů tohoto světa se to musí někde projevit!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Davide, mám ráda tvé komentáře. Vždy potěší, pohladí, zklidní rozjitřenou duši. Díky Bohu za Tebe. Pozdravuj Markétku. Snad se k vám zase někdy vypravím, chybíte mi.

      Vymazat
  9. Po každém splínu zas přijde vyjasnění, bývá to tak. Přeji, opravdu moc,ať je to co nejdříve a je zase lépe a radostněji. Posílám energii a sílu. Bude zase líp.Musí:-)!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Dlouhodobý stres a bolesti nohy se musí projevit, třeba v podobě pláče. Ve většině případů přinese úlevu.
    Je mi líto, že jsem od Tebe tak daleko, rád bych nabídl své rameno, případně nějakou malou pomoc. Ale jak už bylo psáno přede mnou, zase bude líp! A moc lidí Ti přeje vše nejlepší a posílají Ti energii. Máme Tě rádi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mutile, pláč mi úlevu nepřinesl, ale lidičky, kteří mi napsali ano... NA chvíli jsem zapomněla na starosti, na bolesti, na ječení, na výčitky ap. Člověk není stroj, ani já ne. Díky za milý komentář.

      Vymazat
  11. Vzpomněla jsem si na vaše komentáře k mým článkům, když byly takové hodně depresivní, tohle se s nimi nedá srovnávat, ale přece jenom. Jste neobyčejně silná, nevím kolik lidí by zvládlo toho tolik, jako vy, většina by nezvládla ani čvrtinu. Na vaších článcích je vidět, jak jste trpělivá, což mnoho lidí také není. Blog je opravdu asi takovou náhradou za to rameno, ale samozřejmě ho nedokáže nahradit, což je asi škoda... Z komentářu je poznat jak vás mají lidi rádi a kolik vás jich také obdivuje :) nejspíš to vypadá jako splácanina, ale snažila jsem se to napsat alespon' trochu smyslupně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A., udělala jsi mi radost - nejen komentářem, ale i tím, že sis na mě vzpomněla. Krásné prázdniny přeji.

      Vymazat
  12. Posílám aspoń pohlazení na dálku. A´t je brzo líp.

    OdpovědětVymazat
  13. Moje draha, nejsi obycejna zena. Jsi uzasna slunecna bytost, silna bojovnice s obrovskym srdcem. Je normalni, ze se citis vycerpana a smutna, na kazdeho to musi dolehnout. Ale podivej se na clanky, kde Jenda dela pokroky, kde ti necim holky zprijemnily den, a uvidis, ze to vsechno ma smysl. Uz jsem to psala nekolikrat a pisu to znovu: tvoje deti maji velke stesti, ze maji tak uzasnou mamu, ktera jim rozumi a bere je takove jake jsou. Ver mi, ne vsude je tohle samozrejmosti, vzdyt vis...
    Jsem tady a jsem pripravena naslouchat, kdyz budes potrebovat. Preju ti, at ty osklive mraky prejdou. Uvidis, ze zase bude lip.

    Nezlob se, ted jsem zanedbavala navstevy u tebe na blogu (a svuj blog take), zase nejak moc premyslim nad nesmrtelnosti chrousta, tak nestiham bezne aktivity.

    OdpovědětVymazat
  14. Marcí,
    lépe než Tygr bych to neuměla napsat !
    sdělená bolest je poloviční bolest a sdělená radost je dvojnásobná radost !
    Marcelko nejenom ty čerpáš z komentářů sílu , ale i my tví čtenáři si díky tobě uvědomujeme ,že věci pro nás samozřejmé a běžné , nejsou běžné pro každého !
    Objímám tě ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Marcel, moc ti přeju, aby se u tebe v duši zase vyjasnilo. Také si myslím, že jsi unavená a vyčerpaná z bolesti nohy. Není divu, už to trvá moc dlouho Přeji ti ze ♥ hodně sil, zdraví, štěstí a optimismus. My všichni tady na tebe myslíme a posíláme ve svých komentářích energii, sílu a povzbuzení.
    Tak zase hlavu vzhůru, má milá ♥♥♥
    evice

    OdpovědětVymazat
  16. Amélko, jsi obdivuhodná žena! Vím, co je to být se třemi dětmi sama (manžel věčně pryč, ale mám ho), ale nedovedu si představit, jaké to je s nemocnými dětmi. Máme v rodině mentálně postiženou. Její výkyvy nálad, deprese, agresivní chování,spousta dalších nemocí, v noci spí dvě hodiny, z toho je milá, přátelská. Znám to okrajově, nedovedu si představit bydlet s ní.Obdivuji tchýni, že to čtyřicet let zvládala. Už nemůže, sama je nemocná. Moc držím palce! Že to člověk někdy nezvládne, je normální. A po bouřce většinou přichází vyjasnění. Posílám aspoň virtuální rameno. Moc na vás myslím! Adriana

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Marci,jak už tady bylo napsáno,na každého z nás to někdy padne.Mně někdypomůže se vybrečet,někdy mi pomůže se s někým pohádat.Zní to asi blbě,ale vyplavím tím nějaké hormony a pak zase nastane klid.Bůh Ti snad dává nějakou oporu,víru v lepší svět,nebo něco takového.Já v Boha nevěřím,nemůžu.Nějak mi nejde do hlavy,že by nechal trpět děti,které nikomu nic špatného neudělali,umírají na nevyléčitelné nemoci,trpí bolestmi,hladomorem atd.Tohle prostě nedokážu pobrat,že by na to Bůh mohl přihlížet?Jinak je to každého věc a když to někomu pomáhá,tak proč ne.Mně pomůže se vykecat,zajít s kamarádkou na kafe a vylít si to srdce a vyslechnot zase její starosti a\ říct si,že každý máme něco.Ještě bych Ti chtěla napsat,že moc pomáháš ostatním lidem,tím,že píšeš o svém životě s Jeníčkem.Mně osobně jste oba dva pomohli v tom,si uvědomit,co naší Klárce vlastně je.Klárka a Jeníček jsou si hodně podobní,Klárka sice má asi menší projevy,ale dost podobné.Našla jsem ji u Tebe v blogu,našla její problém.Pomalu jsem se naučila s tím žít,nějak se s tím vyrovnat.V tom všem jsi mi Ty pomohla a prot Ti patří dík.Nedá se to popsat slovy,ale Ty víš co cítím a co Ti tady chci říct.Dík Jana

    OdpovědětVymazat
  18. Jsem přesvědčená, že takové nálady potkají občas každého, i toho nejzdravějšího člověka. I mě někdy přepadne beznaděj a byly doby, kdy jsem na tom byla psychicky skutečně špatně, protože jsem od nikoho z blízkých nedostala žádnou podporu. Nejhorší bylo, že si celé okolí myslelo, jaké já můžu mít starosti! Naštěstí jsem se vždy vypovídala kamarádce, která mě vyslechla, k tomu přidala sportování až na doraz a z depresí se dostala. Takže pokud je ti zle, klidně o tom piš co nejvíc, ať se z takového stavu co nejrychleji dostaneš. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř a i z beznadějné situace se dá najít východisko. Přeji ti co nejhezčí prázdninové dny. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Milá Amelie, těžko se píšou slova útěchy, čtu váš blog teprve chvíli, takže teď se dovídám, že jste na tři nemocné děti sama. Nevím, co bylo příčinou odchodu vašeho partnera, ale pokud to byla tato překážka, tak je to slaboch. A vy jste silná žena, které má přesto nárok na slzy a slova útěchy. Moc na vás a vaše děti myslím a přeji, aby zase bylo líp. Jana

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Amélko, možná je zase něco mezi nebem a zemí, možná je to nevím čím, ale dneska se cítím stejně jako ty :-( Tvůj první odstavec jako bych psala já o sobě ... Takže nám oběma : ať to rychle přejde a zase ať je líp :-)
    Jdu to zkusit rozchodit, tak uvidíme ....
    Měj se krásně, pozdravuj děti.

    OdpovědětVymazat
  21. Amélko, zrovna jsem ti psala komentář a ten se mi někam vytratil. :-( Snad se u tebe objevil a jestli ne, tak ti tu píšu druhý. Chtěla jsem ti napsat, že jsem tu pro tebe, že je mi moc líto, že bydlím tak daleko, jinak bych hned běžela za tebou a objala tě tolik, až bych z tebe vzduch vymačkala! Určitě hodně piš, jestli ti to pomáhá, tak neváhej a piš! Koukej kolik lidí stojí při tobě, nejsi sama! Záleží nám na tobě a máme tě moc rádi! Teď tě hladím po tváři a říkám ti:"Neboj, všechno bude dobrý, zvládneš to a i když píšeš že nejsi stroj - což je dobře, stroj přeci nemá city, tak to zvládneš!" Já to prostě vím, vím, že jsi veliký bojovník. Jsi skvělá máma a věř, že jednou to bude obráceně, jednou se o tebe tvé děti budou s láskou starat. Vydrž! Mám tě moc ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Marci posílám ti objetí..jsi silná protiže musíš být...vím, že sis to nevybrala. Třeba se jedno ukáže, že smysl to má...zatím aama nevím..

    OdpovědětVymazat
  23. Drž se moje vílo Amálko!!!Neumíš si představit,čím si poslední týden procházím,jsem každý den v nemocnici.Ale při pomyšlení na Tebe - na Tebe statečnou ženu,matku a kamarádku - se držím,protože by to byla ostuda fňukat,když vím že mám mezi přáteli někoho tak statečného jako jsi TY!!!!!Mám Tě ráda!!!!

    OdpovědětVymazat
  24. Moc hezký článek.
    Buďte silná

    OdpovědětVymazat
  25. škoda, že "rameno"blog tě nemůže obejmout nebo ti pomoct v běžných věcech, abys zvládla ty ostatní, viď?

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...