neděle 15. července 2012

Láska v podání ženy s AS

Poprosila jsem jednu dospělou ženu s Aspergerovým syndromem, zda bych mohla její příspěvek otisknout na svém blogu. Ona souhlasila  a já jí za to moc děkuji. Jen díky lidem s AS a jejich upřímnosti můžeme pochopit svět autistů.


Niekde sa tu spomínalo veľké slovo Láska. Ako aspík by som vám chcela ukázať ako vnímame lásku my a prečo sú niektorí z nás takí „zlí“. 
Až do dospelosti som vedela o láske iba jedno: „Láska bolí.“ Prečo? Lebo vždy som dostávala opak toho, čo som ako aspík potrebovala a to všetko v mene lásky. Aby mi mama dokázala ako ma miluje, neustále mi pripravovala rôzne prekvapenia -zmeny v mojej izbe, zmeny v jedálničku, nové šaty, nové hračky ako bábiky a iné. Naučila som sa žiť v hrôze z toho, čo moja mama zase vymyslí. Namiesto istoty, ktorú som ako aspík tak veľmi potrebovala mi dávala iba neistotu. Objímali ma, bozkávali rôzne tetušky napriek tomu, že som jasne dávala najavo ako mi je to nepríjemné. Obliekali ma do šiat, ktoré škrabali, tlačili, pichali ale boli „pekné“. 
Na mojich pocitoch samozrejme nezáležalo, dôležité boli pocity druhých ľudí, často úplne cudzích (tak som pochopila, že ak niekoho milujem mám jeho pocity ignorovať). No aj tak som nenávidila byť pekná. Príliš to bolelo. Hovorili mi, že krása musí bolieť. Mali pravdu, veď aj láska musí bolieť. Ale prečo musí byť láska taká krutá? Bolo toho oveľa viac a čím viac ľudí ma „normálne vychovávalo“, tým viac som sa ubezpečovala, že ak chcem ukázať niekomu ako ho milujem, musím byť tiež krutá. Lebo takto si ľudia „prejavujú lásku“. Preto som ľuďom, ktorých som milovala, ubližovala. Aj fyzicky. Keď mi vyčítali že som „surová“, hnevala som sa. Veď takto ma to naučili, prečo mi to teraz vyčítajú? Čo vlastne chcú? 
A čím viac som sa snažila žiť podľa vašich drsných pravidiel, tým som bola problémovejšia. Smutné je, že som to vlastne nevedela. Dokonca som bola hrdá na to ako „správne som sa naučila ľudí milovať“. Nevidela som, že sa ma ľudia vlastne boja. 
Slová "mám ťa rada" som vnímala ako príprava na podraz, lebo keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. 

Keď som už bola dospelá, moja mama to začala pomaly ale isto vzdávať. Aj keď sme to vtedy nevedeli, bolo to najlepšie čo sa nám mohlo stať. Pretože namiesto toho aby mi vnucovala svoje predstavy lásky, si začala konečne všímať čo je príjemné MNE. Napríklad, že príjemný materiál odevu je pre mňa viac ako jeho krása. 

Že ticho je lepšie ako hluk. Že pokojný, vyrovnaný hlas je účinnejší ako emocionálny krik. Že jesť tie isté jedlá stále dookola milujem. Že neznášam prekvapenia. A nielen že si to začala všímať, ale začala mi dávať presne to, čo som vždy potrebovala. Vtedy som prvý krát CÍTILA, že ma NAOZAJ MILUJE. Len čo som to začala takto cítiť, chcela som aby to rovnako ako ja cítila aj ona. 
Tak som urobila to isté čo mama. Začala som si všímať, čo sa páči jej. A potom som sa snažila jej vyhovieť. Dokonca aj v tom, čo by mi bolo inak nepríjemné. A náš vzťah, roky lietajúci hore a dolu ako na hojdačke, začal byť konečne milujúci. Takže až v dospelosti ma mama definitívne naučila čo je skutočná láska. Ale aby ma to mohla naučiť, najprv sa to musela naučiť ona sama.


Čo učíte vaše deti vy?



Keď som čítala radu psychológa o nutnosti komunikácie, pochopila som aká cenná je táto rada. Nanešťastie sme to práve my, aspíci, ktorí máme problém práve so samotnou komunikáciou. Aj to sa potrebujeme naučiť. A zase je to na vás, aby ste nás to naučili. Ale prosím bez emócií, inak reagujeme buď agresívne, alebo sa okamžite stiahneme ako korytnačka do ulity. Ja viem, je to ťažké.

Svojím príspevkom som chcela hlavne ukázať, že ani dospelý aspík nie je stratený prípad. Veď aj ja som sa začala zlepšovať až v dospelosti. Keby moja mama vtedy vedela že som aspík, pristupovala by ku mne od začiatku inak a vyvarovala by sa zbytočných chýb. Myslela to dobre, naozaj ma milovala, ale dávala mi lásku ktorú potrebovalo neurotypické dieťa, nie aspergerské. Trvalo jej asi 25 rokov kým pochopila svoj omyl. Potom som pochopila svoje omyly aj ja. Ešte aj dnes narážame na niektoré problémy z našej odlišnosti, ale na rozdiel od minulosti máme nádej na riešenie.

A verte mi, že problémy musíme riešiť každý deň. Podľa mňa to za to stojí.

9 komentářů:

  1. Marcelko, děkuji za uveřejnění zajímavého článku a autorce za upřímnost a odvahu! Je pro mě neocenitelně dobré, když můžu získávat pohledy lidí s různými postiženími, které bych jinak nikdy nepoznal a nepochopil. Tenhle blog je velmi užitečný právě v tom, že často přináší vhled do myšlení a cítění jiných lidí, do problémů, které mě osobně třeba nikdy nepotkají, ale jsem moc rád, že je budu chápat a nevystačím si s rychlým, povrchním, ale tak pohodlným odsouzením. Ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne napísané..toto by si ľudia určite mali prečítať, aspoň pre pochopenie. Potom si to človek vie aj sám lepšie predstaviť a vžiť sa ako-tak do kože toho dotyčného..

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasim se vsim do posledniho pismenka! Malem se mi zastavilo srdce, ze nekdo pise "muj pribeh". Zmeny, oblekani, stale stejna jidla i chovani.

    Doted nenosim zadne saty, nesnasim limecky, knoflicky a umele materialy. Nejlepsi je bavlnene triko, kalhoty a mikina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidis a Eliska zase chodi vetsinou v satech a v sukni. kalhoty nosi minimalne nebo z donuceni. Nesnasi dziny a teplaky.

      Vymazat
  4. Po přečtení tohoto mě napadla jedna pravda: "Nechte být lidi šťastnými podle jejich vůle."

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, kdyby tak člověk do těch našich miláčků mohl vidět!!Má dcera miluje líbání a mazlení,je jí jedno, co má na sobě, jen když je to sukně nebo šaty,od tří let jí chutná každé jídlo (do té doby jen tekuté kaše,kde muselo být mléko, cukr a kakao),je absolutně přizpůsobivá každičké změně.Jen každému donekonečna vykládá o tom, co kdy ve vzteku rozbila a jakou ostudu kde udělala a dožaduje se souhlasné reakce,miluje hádky a často si i o ně říká a mluví-li někdo o tom, že ho něco bolí, musí aspoň říci,že by ho ráda uhodila. Jarmila

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za tento článek Ameli.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se stalo něco podobného. Teď, v dospělosti, mě mamka občas chápe a kouká, co by mi bylo příjemné, čím by mě potěšila,co bych ráda jedla, nosila, snaží se mě potěšit, i když ani jedna nemáme moc peněz. Ale v dětství bylo jen samé musíš, koupila mi šaty, i když jsem je nechtěla, nelíbila se jí moje kamarádka, přestěhovala mi spaní tam, kde se mi spalo moc špatně, stále jen, že ostatní dělají přece tohle, oblékají si tohle, jedí tamto atd. Moje babička taky: Všechny děti dělají po okurkách jako čerti, ty pořád jen to sladký, každý, koho vidíš, si přeci při chůzi pohazuje rukou, ty musíš taky...

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...