úterý 21. srpna 2012

Jsem ráda.....

V poslední době mi několikrát přišla žádost, zda by někdo nemohl dát můj článek na svůj blog.
Vždy ráda souhlasím.
Čím více lidí se dozví o autismu, tím lépe.


To je přece poslání tohoto blogu - INFORMOVAT o projevech autismu, šířit informace o tom, že autismus existuje, že denně zasahuje do osudů stovek a tisíců rodin...ukázat lidem, že to, co oni považují za samozřejmost (jít ven, sednout si na zahradu, otevřít okno,  jet na výlet, telefonovat, popovídat si s bratrem, jít na procházku, dojít v klidu nakoupit, dívat se na televizi, udělat si culík, číst si noviny, povídat si s dětmi, pohladit a obejmout své dítě, pozvat si přátele, vypít si v klidu kávu ap...), to my, matky autistů, považujeme za dar, často i za zázrak.


Jsem ráda, že se ještě někdo vrací do minulosti - k článkům psaným i před více než dvěma lety.
A dokonce mě mrzí, že jsem nezačala psát dřív.
Tolik toho tehdy stálo za napsání....


Dnes mi přišla žádost o možnost uveřejnění článku BOLEST z května 2010.
S radostí jsem souhlasila.
A vlastně i mě podobné žádosti vrací do minulosti a já si pak ráda sama přečtu článek, který někdo chce uveřejnit... "Musím" přece vědět, CO někoho zaujalo a a co bude putovat dál...


A pak to porovnávám s dneškem, s tím, co umí Jenda dnes a co před dvěma lety nezvládl.

JSEM ráda, že mám srovnání a tudíž vidím, že to všechno (utrpení) má smysl.
Přečetla jsem si článek Bolest několikrát.
Ach, JAK úzko mi tenkrát bylo.
Tenkrát jsem byla na všechno sama. Tenkrát jsem byla zaslepená bolestí a zoufalstvím...
Tehdy jsem měla přečtených jen pár knih o autismu a myslela jsem si, že TOHLE nemůžu zvládnout.


Teď ne, teď mám stovky čtenářů a desítky přátel. Díky Bohu za vás.
Už dávno vím, že to zvládnu - v pohodě a v klidu, dokonce (mnohdy) i s úsměvem na tváři.

Jsem ráda, že autismus "vkročil" do mého života.
Poznala jsem tak spoustu úžasných lidiček (nejen) s Aspergerovým syndromem a díky nim, díky povídání a psaní s nimi, se mohu víc a víc přibližovat mým autistům. Mohu je víc pochopit a snažím se vžívat se do jejich kůže.

Jsem ráda, že jsem neposlechla radílky a neodložila jsem Jendu do ústavu.
Jsem ráda, že jsem dala na svou intuici, naslouchala svému milujícímu srdci a dala možnost svým dětem vyrůstat DOMA s maminkou v prostředí plném lásky a pochopení. To je to nejdůležitější, co děti potřebují - bezpodmínečnou lásku, pochopení, trpělivost, toleranci, vstřícnost a podnětné prostředí, což by v ústavu těžko měly...

Po přečtení článku psaného před dvěma lety vidím pokrok, jaký jsem udělala i já sama. Tehdy jsem byla na začátku, tehdy jsem proplakala hodiny a hodiny nad svou bezmocností. Byla jsem nešťastná, že "zrovna já musím mít doma autistu".
Bála jsem se, že nebudu umět "zacházet" s mými autisty, že nebudu umět vyrábět úkoly, laminovat, že je nebudu umět donutit "pracovat", že je nebudu umět připravit na život.
Bála jsem se, že zničím sebe i své okolí.

Nikoliv.
Povedlo se mi navázat láskyplný, milující vztah se svými autisty, povedlo se mi pochopit jejich myšlenkové pochody, jejich strachy, úzkosti a naučila jsem své autisty radovat se ze života a objevovat ty správné hodnoty v životě....
Naučila jsem se děkovat za autismus svých dětí, naučila jsem se pochopit spoustu lidí (nejen) ve svém okolí, a ani nemusí mít poruchu autistického spektra. Vedlo mne to k jinému náhledu na život, na lidi, na jejich povahy a zvláštnosti.
Naučila jsem se vážit si každé minutky, kdy nikdo neječí, nebrečí, kdy děti nejdou do afektu a kdy spolupracují.
Naučila jsem se vážit si KOMUNIKACE, života a být tu pro druhé.
Napsalo mi spoustu lidiček s různými (nejen) duševními onemocněními, dospívající se sebepoškozováním, matky autistů, babičky vnoučat s autismem ap... seznámila jsem se s mnoha zajímavými lidmi a jsem za to moc ráda.


Jsem vděčná, že se mé děti s autismem učí zapojit do "normálního" života..
Jsem ráda, že se moje dcera smířila se svou diagnózou a že se jí konečně ulevilo, když zjistila, že za to ona nemůže.
Jsem ráda, že si na tu myšlenku po mnoha rozhovorech zvykla a přestává se za to stydět. Obdivuji ji, že dovedla nedávno (na táboře) nahlas říct, že má AS. Je úžasná.

Jsem ráda, že se moje děti naučily usmívat a navzdory autismu mají (snad) hezký život. Nežijeme život s mnoha zážitky, necestujeme do ciziny, nejezdíme k moři, nezveme si (často) návštěvy, (zatím) nezvládneme být dlouho na zahradě ani jít jako rodina na procházku nebo do kina, ale přesto žijeme život plný lásky, moudrosti a pochopení.

Jsem ráda, že mé děti jsou takové jaké jsou.
Každé je jiné, ale každé je něčím neobyčejné, úžasné, jedinečné, obdivuhodné... ale hlavně hodno lásky. Bezpodmínečné lásky.

Moje děti vědí, že je miluji a to vědomí je (nejen pro děti) to nejdůležitější na světě.
Jako dítě jsem ten pocit "být milována" často nezažila, a proto vím, jak moc na tom záleží.
Bez lásky je život velmi smutný.

Nezapomínejte říkat lidem ve vašem okolí, jak moc vám na nich záleží.
Nejen "říkat", dokazujte jim to i skutky...
Láska, kterou darujete druhým, se vám mnohonásobně vrátí.

Děkuji, že si čtete na mém blogu. Děkuji, že se vracíte k minulých článkům.
Děkuji, že na ulici nezavrhujete matky (i otce) ječících, kvílejících, vzteklých, agresívních dětí.... možná je jejich život mnohem těžší než to na první pohled vypadá.



25 komentářů:

  1. Tak takhle daleko jsem ještě nedospěla a nikdy nedospěju. Já jsem jenom ráda, že jsem se díky našemu autíkovi odnaučila koukat na to, co si myslí okolí. Jsem ráda, že umím všechny svoje děti mít ráda bez ohledu na to, jestli jsou zdravé nebo autistické. Ale rozhodně neumím být ráda, že do mého života vstoupilo tohle postižení. Štěpánek je možná spokojený, určitě je někdy spokojený. Ale ta představa, že já jednou umřu a on skončí někde v ústavu, no nic. Asi dávám přednost tomu mít děti, které se o sebe jednou postarají samy.
    Možná, že u Tebe je to pokora spojená s vírou. Já jsem stejně jako sakrakdotořeklněkdozcimrmanů nebo Svěrák? takový ateista, že až pámbu brání. A kašlu na osud a předurčenost a podobný bejkoviny. Pro mě je to svinská nespravedlnost, ale to je holt život, že všichni nemáme stejné karty. Čehož vědomí mi nebrání říkat si, jak bych se měla krásně, mít zdravý děti. Ale tak už to je, no. Jsem vděčná za svého báječného manžela, který našeho malého mimoně miluje....

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tenhle článek bych dala jako povinnou četbu pro dospívající dívky a nastávající maminky. Tolik lásky a pochopení! Díky Tobě, Marci, jsem se také dozvěděla něco o této nemoci, o které jsem věděla jen velmi málo. Určitě se dočkáš uznání nejen od svých dětí!

    OdpovědětVymazat
  3. Martina Šlejtrová21. srpna 2012 v 18:48

    Děkuju V8m,drahá Amelie, za možnost číst Váš blog. Denně mě učí být lepší matkou pro svou malou dceru. A kdykoliv budete potřebovat,jsem tu pro pomoc,nebo jen tak pro poslech.

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda čtu vaše články, někdy veselé, jindy smutné, mají duši, vyzařuje z nich láska a snaha o pochopení. Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádherný článek maminko, děkuji Ti za všechno, co pro mě děláš :) Já nemám slov, po přečtení tohoto článku. Vážně moooooooooooc děkuji. :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, děkuji za komentář. Mám Tě moc ráda.

      Vymazat
    2. Marci to je ta nejkrásnější odměna za všechnu Tvoji lásku k dětem, trpělivost a snažení.
      Byla bys skvělá psycholožka, o tom nepochybuji:)
      Držím všechny palce...

      Vymazat
    3. Majko, skvělá psycholožka? :-) Udělala jsi mi radost...to je (byl) takový můj malý, tajný sen. Asi se nikdy nesplní, ale to není důležité. Děkuju.

      Vymazat
  6. Jste úžasní všichni. Přeji hodně a ještě víc štěstí a pohody.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marci,každý máme v životě nějakou cestu,každý máme nějaké překážky.Někdo větší,někdo menší.Já si tak říkám,že stojím na rozcestí,někam mně to vede a já jen pevně doufám,že se rozhodnu správně.Někdy asi můžeme znejistět a tak je dobré se podívat zpět,potom vidíme,že naše děti se posouvají i když pomaleji,než ostatní.To nevadí,hlavní je,že ta práce je vidět.Ahoj Jana

    OdpovědětVymazat
  8. To teda Elisku obdivuju. :) Ja bych na tabor nikdy nejela a urcite bych se tam neodvazila rict nahlas ze mam AS. I kdyz pro me byla diagnoza v podstate uleva, tak nam jeste do dnes potize o ni mluvit nahlas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katy, ona na tábor taky nechtěla jet. Pět dní tam brečela, a pak si zvykla a nakonec se jí tam líbilo. Jeden jediný týden v roce ji "nutím" integrovat se mezi ostatní. Nebude se mnou doma asi celý život, chtíc nechtíc si musí zvykat být někde jinde (než s maminkou doma) a zvládla to skvěle.

      Vymazat
    2. Jasne chapu, ze se musi integrovat a zvykat si, ale pres to ji obdivuju. :D
      Jinak opet vidim podobu sama se sebou; kdyz treba jdem s manzelem nekam na navstevu (nove prostredi) tak mi je vzdy z toho ze zacatku strasne na nic ale po par hodinach (kdyz uz se bohuzel vsichni zacnou chystat domu) tak si zvyknu a zustala bych tam dyl. :)

      Vymazat
  9. Amélie, děkuji i já, ač nejsem členem Tvé rodiny.Děkuji za lásku a pochopení, které i přes vlastní utrpení šíříš kolem sebe. Vážím si Tvé pokory, která je dnes u většiny lidí vzácností. Doufám, že jsi ji předala tím to způsobem mnohým z nás, čtenářům Tvých stránek!!!
    Těším se, že se jednou setkáme:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky jsem o autismu nevěděl nic a jsem rád že jsem tě poznal a obohatila jsi můj život. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Marcelko, moc obdivuju, jak ses dokázala vypořádat se situací, na kterou tě nikdy nikdo nepřipravil. Skoro ti až závidím schopnost děkovat za autizmus svých dětí. Já za svou zrakovou vadu děkovat zkoušel, ale nebylo to upřímné. Prošla jsi ohromným vývojem a mně se moc líbí, že všechno děláš takhle poctivě, naplno a ráda. Jen sám Bůh ví, jak hluboký smysl má tvůj osobní rozvoj a jak významná je tvoje péče o děti. My na blog.cz máme tento týden téma "MÁMA". Hodilo by se mi napsat článek o tobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, nech toho, tlačí se mi slzy do očí... jsem ráda, že jsem Tě poznala.

      Vymazat
  12. Jsi šikovná maminka a máš šikovné děti,myslím si,že tahle jediná věta v sobě zahrnuje vše,budu dál bloumat tvým blogem a objevovat zapomenuté,vždyt ty vzpomínky přeci stojí za to,i u sebe se ráda vracím k tomu co bylo a někdy si říkám,že jsem za celou tu dobu zkazila snad jen minimálně,díky za tenhle článeček,je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, děkuju. K napsání jsi mne inspirovala Ty, Tobě budiž díky.

      Vymazat
  13. Marcelko, díky za tento článek i za nádherné fotky.... také se občas vracím ke tvým starším článkům a vnímám ten neuvěřitelný posun...a mám z toho radost, za Tebe i Tvé děti. Je báječné, jak se blog jedné nešťastné mámy změnil v blog ženy, která má co říct a tolik toho dává a pomáhá druhým...
    Díky:-).

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasný blog. Jsem rád, že jsem na něj narazil a mohl sdílet dál. Autorce držím všechny palce co mám, a Jeníkovi a ostatním samozřejmě taky :)

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...