úterý 21. srpna 2012

Moje kniha

Před dvěma lety jsem chtěla vydat knihu. Oslovila jsem tehdy asi čtyři různá vydavatelství a bylo mi řečeno, že cena by se pohybovala okolo 50 tisíc... Tohle jsem tedy zavrhla hned na začátku.
Tolik peněz nemám, a kdybych je náhodou měla, určitě bych je investovala nějak jinak.
Nechala jsem tedy situaci dva roky jen tak "zrát".
V jednom článku jsem se o možnosti vydat knihu zmínila počátkem března letošního roku.

Koncem dubna mi přišel tento mail:

Dobrý den,

omlouvám se, že Vás "přepadávám" jako zcela neznámá osoba takhle e-mailem, ale jinou cestu v internetovém prostředí asi nemám možnost využít. 
  Před časem jsem na internetu narazila na Váš blog "Autíček Jeníček", a ačkoliv nějak nejsem komentovací typ, takže jsem se zatím ještě neozvala, mám ho přečtený skoro celý. Nejsem ve věci autismu ani výchovy dětí žádný odborník, ani nemám praktické zkušenosti (nemám ještě žádné děti, živím se jako právník a sice občas učím, ale pouze dospělé), ale přesto máte můj naprosto neskonalý obdiv za Vaši trpělivost a za to, jak se synkem pracujete, zdá se mi, že Vaše výsledky a hlavně nápady jsou téměř neuvěřitelné, máte určitě obrovský pedagogický talent a taky jste jistě ohromně silná osobnost...

  Ozývám se ale hlavně kvůli něčemu jinému. V občanském sdružení, kde, jak jsem už naznačila, občas učím, se prostřednictvím "sesterského" s.r.o. plánuje vydávání skript a jiných učebních materiálů. 
 A protože se zvlášť mně nezdá, že by všechno muselo být jenom "o kšeftu", uvažujeme o využití stejného schématu i pro beletrii, a to hlavně proto, že situace ve vydávání knížek neznámých a třeba mladých autorů je u nás docela kritická (což je v mnohých případech hrozná škoda). 
  Zaujalo mě, že jste v jednom z příspěvků psala, že máte de facto připravenou "blogovou knihu" o Jeníčkovi, autismu a Vaší práci s ním, a že za případné její vydání po Vás všechna nakladatelství chtěla vysokou finanční částku, a napadlo mě, že Vám nabídnu, zda byste ji nechtěla vydat u nás, a to hlavně proto, že si myslím, že by mohla mít velký přínos a také že bude velmi dobře napsaná:-). 

  Samozřejmě, vzhledem k tomu, že nejsme žádné velké vydavatelství, máme určité limity - knihy mají např. určitou podobu (tu budou mít všechny společné, beletrie i odborná literatura - bude se jednat o plastikovou kroužkovou vazbu, se zesílenou první a poslední stránkou, aby se kniha nesesypala po zasunutí do knihovny; knížka tak vypadá spíš trochu jako vylepšený diář, ale designově je moc hezká, dále není možné nabízet je přes oficiální síť knihkupectví, protože distribuce je velmi drahá (jedná se o 60% ceny) - předpokládá se proto hlavně internetový prodej a šíření přes sociální sítě (Facebook, Twitter), a také prodej v jednom malém (ale ve městě slavném:-) ) knihkupectví v Brně, kde nám majitel vychází vstříc. 
  Mohla byste mi prosím naznačit, zda byste měla o něco podobného zájem? V současné chvíli se ptám pouze nezávazně a taky nemůžu nic slíbit, je to opravdu ve fázi takového mého "nápadu" - bližší informace bych Vám podala, až kdybych věděla např. předpokládaný rozsah knihy, z něj bychom mohli vypočítat přibližnou cenu výtisku pro prodej. 
  Ve Vašem případě jsem si téměř jistá, že by Vaši internetoví "fanoušci", kterých máte docela hodně, byli ochotní si knížku koupit, a menší náklad (cca 150 - 250 ks) by se tak dal vyrobit vlastně bez finanční zálohy. Budu Vám velice vděčná, když mi dáte vědět, zda byste o něčem podobném mohla uvažovat.
  Přeji Vám krásný den a taky hodně síly
        DŠ, Brno

A protože mě to zaujalo, odepsala jsem.
I druhý mail mě pohladil po duši:

Dobrý den,
  musím přiznat, že mám doopravdy radost, že se Vám můj nápad líbí:-). Myslím si, že knížka by byla opravdovým přínosem jak pro rodiče, tak třeba pro pedagogické pracovníky (moje o několik let starší kamarádka má šestiletou holčičku s nějakou formou poruchy autistického spektra, a vím, jaké potíže má např. s neinformovanými učitelkami ve školce), ale že by si ji určitě ráda přečetla i spousta lidí jako určitou formu beletrie, protože píšete opravdu dobře.
   Vzhledem k tomu, že blogových článků máte poměrně hodně, je možné, že bychom se podle rozsahu stránek mohli domluvit na vydání "prvního dílu" nyní a "druhého pokračování" později... 
Dále, možná bude trochu problém s fotkami, protože barevné fotografie tisk poměrně hodně prodražují, ale zase si myslím, že by byla škoda počet fotek snižovat, protože jednak fotíte moc dobře, a jednak jsou fotky dobře ilustrující. 
  Mám nápad na kompromis, který by se samozřejmě dal v diskuzi ještě dále upravit - podle kvality fotek by se možná kniha dala vytisknout černobíle, a k ní do obalu přidat CD-ROM s barevnou verzí v .pdf. (Nebo by se např. toto řešení dalo využít pro jednu polovinu nákladu a pro druhou se pokusit již o barevnou verzi - tiskneme v nízkonákladové tiskárně v Brně, takže už od 50 ks jsme pro ně velký klient, který dostává množstevní slevu.
  Mohla byste mi prosím dát vědět, jestli by moje úvahy byly pro Vás schůdné, anebo mám vymyslet něco jiného? Jakmile budeme vědět tyto detaily a počet stran, můžeme zjistit přesnou cenu tisku a tím i kolik by knížka stála pro čtenáře... (Myslím si, že se každopádně bude jednat o poměrně dostupnou cenu výtisku, podle zkušeností, které máme s tiskem skript.)

A TAK je na cestě PROTOTYP knihy a knížka bude co nevidět k dispozici.


Řetězová reakce je s.r.o., které bude knížky vydávat.
 Název vznikl z toho, že celý projekt je založený na "řetězení" lidí - na komunikaci, vzájemné pomoci, vzájemném doplňování, na propojení lidí, kteří mají třeba různé zájmy a schopnosti...

Zde uvádím odkaz na Facebookovou stránku s prvním inzerátem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=430335843684607&set=a.430335840351274.115859.400077006710491&type=1&theater 


Když si v únoru nechala paní v PPP dva díly mé knížky, které jsem si tehdy nechala vytisknout já a vzala jsem jim to do PPP "jen" na ukázku, byla jsem ráda, že se to líbí i odborníkům. Utvrdilo mě to v tom, že má "práce" má smysl.
JSEM MOC ráda, že se kniha dostane mezi lidi a bude přínosem nejen pro rodiče dětí s poruchou autistického spektra, ale snad potěší i "širší" veřejnost.

34 komentářů:

  1. To je úžasné, gratuluji.Je to světlo na konci jednoho tunelu:-) Doufám, že se mi podaří knihu obdržet a to i s Tvým podpisem!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji, moc. To je moc hezká zpráva.

    OdpovědětVymazat
  3. Obrovská gratulace:)

    OdpovědětVymazat
  4. tak amel držím palec a tfuj tfuj tfuj:o)

    OdpovědětVymazat
  5. To je uzasna zprava!!!!! Gratuluju! Doufam, ze bude mit vic dilu jak Ottuv slovnik naucny! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi mě rozesmála...jak víš, že to jsem zrovna potřebovala? :-)

      Vymazat
  6. Moc gratuluji, Amelko, a nevychazim z udivu. Vase knizka urcite bude prinosem a prispeje k lepsimu poznani zivota lidi s AS. Opravdu bych Vam moc prala, abyste si jednou mohla splnit svuj sen o studiu, neumim si predstavit nikoho lepsiho, kdo by detem s temito problemy porozumel a umel pomoci nejen jim, ale i rodicum.Snad se to povede. Vase knizka by rozhodne mela byt kriteriem pri prijimackach.

    Nedavno jsem v Tv videla reportaz o byvalem mnichovi, ktery jiz nekolik desitek let stavi sam chram jako dikuvzdani za vyleceni z nemoci. Je mu kolem devadesati a kazdy den jde a stavi nadherny chram.Clovek by neveril, co vsechno nekteri lide dokazi.Preji Vam,abyste si take postavila "svoji katedralu"
    Mimochodem, ma skoro stejne prijmeni jako Vy,pouze jedno pismenko je jine.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Justo_Gallego_Martínez

    OdpovědětVymazat
  7. Amelie gratuluji, těším se na knihu.

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Amélie - přečíst si hned na počátku dne takovou zprávu - to je hezký start. Mám s tebou velikou radost. Jsi úžasná a každý kdo sleduje tvůj život a vnímá ho, má veliké štěstí. Za těch pár měsíců, co jsem jednou z tvých čtenářek, jsem na hodně jevů změnila názor .... Děkuji a přeji, aby tobě i tvým dětem váš způsob soužití přinášel radost a uspokojení.

    OdpovědětVymazat
  9. Moje milá Maci, mám velkou radost, že Tvoje práce bude prospěšná nejen lidem, kteří trpí AS nebo jejich blízkým, ale i nám všem, kteří jsou jaksi "mimo". Jsi naprosto úžasná, že se staráš o rodinu a ještě stíháš knížku! Přeji Tvému novému "děťátku" hodně štěstí do života a hodně zapálených čtenářů. Tina

    OdpovědětVymazat
  10. Marci jsi skvěláááááááááááááááááááááááá a smekám a moc gratuluji :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to obrovsky gratuluju! Držím pěsti, aby měla velký úspěch!:-) Hned jak se mamka vrátí z dovči, tak jí o knížce povím, ve škole pár autíků mají, takže si myslím, že by se jim určitě hodila:-) i já si ji ráda přečtu:)

    OdpovědětVymazat
  12. Marci, moc gratuluji!!! Jsi prostě úžasná,silná osobnost, která i přes svá trápení pomůže mnoha lidičkám. Ještě jednou Ti gratuluji !

    OdpovědětVymazat
  13. Milá Amélie, tak to je opravdu výborná zpráva po ránu, moc Vám to přeji a na knížku se těším. Andrea z Brna

    OdpovědětVymazat
  14. Amél, velká gratulace. A nečetla jsi náhodou tento článek? Je v něm zmínka o knize Nedávejte do hrobu motýla živého.

    http://ona.idnes.cz/autisticke-dite-pribeh-z-knihy-nedavejte-do-hrobu-motyla-ziveho-pwo-/zdravi.aspx?c=A120816_162353_zdravi_pet

    Přeju ti hodně štěstí, ať se dílo podaří!
    evice

    OdpovědětVymazat
  15. Amelie, moc gratuluji! Myslím si, že kniha bude přínosem nejen pro pedagogy, ale i pro širokou veřejnost. Já osobně se na ni moc těším a určitě zainvestuji. :) Přece jen, čtení v blogu a následně v knize se nedá srovnat - miluju vůni papíru. :-)

    Určitě piště podrobnosti, jak vše pokračuje. Už jsem "fanouškem" i na FB a budu hlídat, aby mi něco neuniklo. :) Prototyp knihy vypadá moc pěkně, jsem zvědavá, opravdu. Moc vám ten úspěch přeji. Je to určitě svým způsobem i takový malý splněný sen, ne? :-)

    Jen tak dál, hodně úspěchů.

    Markéta B.

    OdpovědětVymazat
  16. To je úžasné, také mě už napadlo, že je tento blog je na knihu. Skvělé, moc gratuluji.

    OdpovědětVymazat
  17. Skvělé!Počítám už s jedním výtiskem do stacionáře, kam chodí Péťa a myslím,že věnuju jeden i do školy,kam chodí mladší Marek, celkem pravidelně integrují nějaké děcko,Tvé praktické rady a zkušenosti jsou k nezaplacení.
    Už se na knížku těším a gratuluju.

    OdpovědětVymazat
  18. Úžasné !
    moc držím palečky ať vše vyjde podle plánu a kniha brzy spatří světlo světa :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Veliká gratulace!
    A jak už zde někdo psal, je to splnění Tvého letitého snu. Snu, který jistě pomůže i jiným v hledání rad, postupů a přístupu k autíkovi, či jen k seznámení se s tím, že něco jako autismus je mězi námi a s námi.
    Tak ať se dobře kupuje.

    OdpovědětVymazat
  20. Skvělá zpráva, už se těším, až ji budu držet v ruce! Yvona

    OdpovědětVymazat
  21. Amélko, mám z toho velikou radost a držím palce na další cestě...

    OdpovědětVymazat
  22. Amélko,slzím dojetím !!!To je super,prostě super!!!
    Možná by Ti to i hodilo nějakou korunu a už bys neměla tolik starostí s financema.Moc moc Ti to přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško, není to o penězích. Zbohatnout se na tom určitě nedá.

      Vymazat
    2. Amelko já to nemyslela jako zbohatnutí,ale jako finanční výpomoc pro tebe.
      "Ale myslet znamená prd vědět."
      Tak teď doufám,že jsem se do toho vysvětlování nezamotala a chápeme se.

      Vymazat
  23. Amelie, to ti z celého srdce přeji! Skvělá zpráva. Aspoň vidíš, že ŽÁDNÁ tvá práce není k zahození! ;-)
    Však tvé články s láskou čtu a i když mě dost často píchne u srdce, jsem strašně ráda, že přes všechnu bolest, dokážeš stále pevně stát na zemi a neutíkáš. :-)
    Já osobně si neumím představit, co vše KAŽDÝ den prožíváš, nevyrůstala jsem v tom a žádného člověka s aspergerem neznám (mám namysli osobně). Takže i pro mne jsou tvé stránky vysoce naučné a otevřeli mi zase o něco více oči. :-)
    Myslím si, že je to skvělá věc, že tvé knihy prostě vyjít musí, aby všem lidem došlo, že tu nejsme jenom my "zdraví", ale že musíme koukat kolem sebe a být vysoce tolerantní. Já osobně znám holčinu (no dnes je to už žena) s Downovým syndromem a jsem hrdá, že jí znám a že se s ní mohu občas kontaktovat. Je to vysoce inteligentní a hlavně strašně moc tolerantní člověk. Tak i my bychom přeci měli být tolerantní a neházet hned všechny do jednoho pytle!!!!

    Amélko, před tebou se hluboce klaním, protože takových jako jsi ty je opravdu velice málo. :-)
    Držte se, uvidíš, bude líp. :-)
    Měj se krásně. :-)

    P.S.: Tvé knihy by měli být povinné pro pedagogické školy, aby se už nestávalo, že učitelky ve školkách děti s aspergerovým syndromem odmítají, protože nevědí, jak se o ně postarat! To je hanba v dnešním století!!! :-(

    OdpovědětVymazat
  24. To je určitě výborná zpráva! Srdečně blahopřeji a držím pěsti, aby tato kniha byla přínosem nejen pro rodiče a výchovné pracovníky, ale potažmo i pro Tebe, nějaký i menší honorář by se určitě hodil. Píšeš opravdu moc hezky a vidíš, že není nic zbytečné!

    OdpovědětVymazat
  25. Lidé mají opravdu mylnou představu o honorářích za knihy. :D

    OdpovědětVymazat
  26. Amélko, tedy teď před tebou smekám -napsat knihu. Mě dělaly ve škole problém slohová cvičení. Já se prostě neumím písmem vyjadřovat tak dobře. Takže každý, kdo něco takového ovládá má můj obdiv.
    Amélko, přeji ti úsměv na rtu i v duši ... Věra

    OdpovědětVymazat
  27. Amélie, upřímně blahopřeji k úspěchu a současně přeji hodně spokojených čtenářů.

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...