čtvrtek 9. srpna 2012

Slovo

Včera jsem na internetu našla článek svojí kamarádky. Je v nemocnici skoro jako doma.
Její článek se mi moc líbil.
Když mě požádala o zveřejnění, ani minutu jsem neváhala.
Její článek mi připomněl můj loňský pobyt v nemocnici. Už je to rok, co jsem utekla hrobníkovi z lopaty a neustálé bolesti mi nadále znepříjemňují každý den..
Při čtení toho článku se mi vybavily vzpomínky, JAK jsem nevěděla, co se děje, co se mnou bude.. Nesnášela jsem, když přiběhl sanitář s kolečkovým křeslem a...rychle, rychle...sedejte, jedete na vyšetření...nevěděla jsem kam a proč...

KOMUNIKACE.
Na nedostatek komunikace umírá (dávno zemřelo) moje manželství. Marně se snažím prosit manžela, aby se mnou mluvil. Ani nezvedne zrak od notebooku nebo se znuděn a otráven otočí na druhou stranu.


Komunikace je jedna z nejdůležitějších věcí na světě.
Všechno se dá nějak řešit, když spolu lidé komunikují.
Prosím, nezapomínejte mluvit - se svými partnery, se svými dětmi, s přáteli, s lidmi na ulici, v obchodě, v nemocnici, kdekoliv....
Každé slovo je DAR. Važte slova, která vypustíte z úst... už NIKDY je nemůžete vzít zpátky.
Slova umí pohladit, utěšit, ale i hluboce zranit.


To mi připomíná: Mluvte prosím i s rodiči postižených dětí.
Handicap jejich dětí je často izoluje od společnosti.
Dítě s autismem tím více.


K nám už roky téměř NIKDO nechodí. A když náhodou, Jenda ječí jak utržený z řetězu a já kamarádku po hodině prosím, aby už jela domů, že ho pak nezklidním.... Před jednou kamarádkou Jenda zdrhá do ložnice a já ji mohu zvát jen tehdy, když je doma Šárka, aby ho v ložnici pohlídala.

Jedna kamarádka sem nechce chodit, protože se jí Eliška bojí a zavírá se před ní do pokojíčku.
Spousta dalších nechodí, nepíše, protože se bojí...
 Já vlastně ani nevím ČEHO - na jedné přednášce nám říkali, že se lidé bojí, že řeknou něco špatně, že se nějak dotknou dospělých nebo dětí, že nevědí, JAK reagovat  na autistické projevy dítěte, že nevědí, zda mluvit neutrálně nebo mluvit i o dětech, o autismu....
To je jedno, hlavně mluvte. :-)


Prosím, nebojte se....
Matky postižených dětí potřebují tyhle rozhovory, potřebují s někým mluvit. A klidně  i o autismu. Proč ne? Vždyť je to jejich denní chléb....nezbývá jim mnoho času na koníčky, na knihy, na výlety, na televizi, většinou jim autismus vyplňuje veškerý jejich čas. Vlastně málem (skoro) jediné téma k hovoru, které jim ještě zbývá....

To jsem odbočila.
Zdeni, promiň, že za TEBOU nemohu častěji, ale je to tak daleko....
A teď ten samotný článek:

Ležím už 4 týdny v nemocnici a přišla jsem na to, jak důležité je SLOVO.
Tedy přišla jsem na to už dýl, jsem totiž "špitální" člověk. Ležím si tu na pokoji a přemýšlím. V nemocnici se potkáte s ruznými lidmi a každý má jinou povahu. Nikdo není rád v nemocnici, teda nikdo normální. A většina z nás má z nemocnice strach.
A právě milé slovo dokáže potěšit, uklidnit a rozradostnit. Zavřou Vás tu na pokoj a nechají Vás čekat. Čekat na to, co s Vámi bude. A Vy se topíte v myšlenkách. Dnešní zdravotnictví už je sice na komunikaci s pacientem lepší, ale stále je dost co zlepšovat.
Většina lidí chce vědět, co se s nimi bude dít. Na jaké vyšetření půjdou, prostě co s nimi budou v nemocnici dělat. A bohužel to tak dost často není. A člověk se trápí a bojí. A ne každý je jako já, že si o informace říká a když mu nejsou dostatečně podány, udělá rozruch. Taky ne každý rozumí těm jejich lékařským výrazům, které si u vizity mezi sebou špitají. Nejsem výzvědná služba, ale většinou poslouchám i co si povídají o ostatních, abych jim to pak mohla přetlumočit do té naší normální řeči, když už oni to neudělají. Jenže já nejsem všude že? 



Ovšem nechci schazovat všechny lékaře!! Najdou se i vyjímky. A právě takovou super vyjímku znám. Nebudu toho lékaře jmenovat. ALe jeho SLOVO mě dnes tak mile pohladilo po duši. Ví že nespím a shodou okolností jsem zrovna na pokoji sama. Bylo 22hod. a on přišel (ne poprvé) a sedl si ke mě a mluvili jsme. Za ty 4 týdny se můj zdravotní stav nikam neposunul, ba se i částečně zhoršil. A přiznám se, moje psychika je dosti narušena. A on si příjde a promluví si se mnou jako člověk s člověkem. Byl tu u mě hodinu a půl a po rozhovoru s ním mám zase sílu bojovat. Ne že bych jí neměla. Měla,  hlavně díky rodině a přátelům. Ale teď mám sílu bojovat dál i s doktory, ne jen sama se sebou.
Zažila jsem spousty doktorů, kteří se sice snažili, ale vždy se chovali nadřazeně a člověk z toho měl pocit neupřímnosti a tudíž mu to nic nepřineslo. 




Také jsem zažila nespočet spolupacientů, kteří kvůli neinformovanosti, nadřazenosti, neupřímnosti a celkově kvůli špatnému přístupu vůči nim byli v naprosté depresi, kdy zažívali pocit bezmoci, zklamání a strachu a potom se samozřejmě hůře zotavovali, protože je známo, že když je člověk v psychické pohodě, lépe se léčí.




A přitom stačí tak málo aby se tak necítili. Stačí být prostě upřímný a čestný. Prostě být člověkem a mluvit,mluvit a mluvit.
Pokud s pacientem mluvíte, je klidný. A je známo že klid (a to hlavně v duši) léčí!!!! A právě proto je důležité slovo. 
Nedokáže vyléčit, ale v některých případech pomáhá žít!!!

13 komentářů:

  1. je mi to tak líto :( vypadá to hrůzostrašně :( co se týče komunikace:
    1.rodiny s autisty--v převážné většině ji sami blokují,z mnoha důvodů mluvit sami nechtějí.
    2.nemocnice--nějaký čas jsem poklízela na chirurgii a mohu za sebe říct,že i pokecání s uklízečkou dokáže mnoha pacientům zpříjemnit den i pobyt.
    3.všeobecně--není to v dnešní době žádná velká sláva,lidí si převážně hrají na vlastním písečku a maximálně se slušně pozdraví :( blbé ale je to tak,i když výjimky potvrzují pravidla :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Dano Liptáková Kučerová-no jenomže my co máme doma autíky,tak se bojíme někam jít i blbá návštěva někde vyvolá rozruch a lidi nechápou ,ale máš pravdu blokujem se dost sami a hrozně nás to ubíjí,ale není to prostě tak jednoduché stýkat se s lidmi,lidi toho ví o autismu ještě dost málo:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S JENDOU si nedovolím jít na návštěvu vůbec nikam, on by tedy ani nevylezl z auta. Kdo mě chce vidět, musí přijít sám... :-)

      Vymazat
    2. Justýnko já to všechno dobře vím,mám na svém domovském blogu něco kolem 90 lidí,kteří mi píší výhradně pouze na email a nechtějí aby o nich kdokoli z netu věděl,mám také doma Aspíka,jenže já sama jsem Aspík a kluka od mala tahám všude sebou at se to komu líbí nebo ne a ještě jsem schopná dořvat veřejnost že se nechová jak má,ale to jsem já a všichni nejsou takoví,odmítla jsem se doma izolovat jen proto,že junior je jiný i já jsem,okolí se muselo naučit nás přijímat jací jsme,ale někdy mu to tedy trvá :DDDDDD
      Přeju všem maminkám autíků a aspíků pevné nervy a moře odvahy v boji s tupým davem a děkuji za hezkou odpověd na můj komentář :)

      Vymazat
    3. Milé maminky, věřte, že někdy i trochu závidím těm z Vás, jejichž děti mají "jen" "podivné" chování.Nám už dávno začaly řídnout návštěvy, protože se dcera sama ujímala slova a nám často nezbylo, než jí neustále přitakávat (teď už si dá říci).Jedna přestala chodit z pudu sebezáchovy: po operaci endoprotézy ji dcera často kopala do operované nohy (měla období porážení malých dětí a kopání do starých lidí).Nemám auto ani nikoho jiného, bylo pro mne obtížné jít s ní jen na nákup. Skoro jsem zapomínala mluvit - když k nám přišel instalatér,zjistila jsem, že při hovoru s ním koktám (já,která jsem 26 let učila).Ještě, že teď máme slevu na telefon a mohu večer mluvit s kamarádkami, také mohu již několik let dceru nechávat samotnou - stejně kvůli strachu ze psů vychází z domu minimálně. (Přemýšlím stále, proč se tolik autíků bojí lidí - vždyť neštěkají ani na nikoho neskáčou...).Zdraví Jarmila

      Vymazat
  3. No a co se týče Amélko tvojí kamarádky je to hrůzostrašné,ach jo:-(Přeji mooooc ať se to lepší....

    OdpovědětVymazat
  4. Pri tom článku mi začali tiecť slzy. JA som TU ak ma bude hocikto potrebovať! SOM na blogu, na gmaili SOM TU vždy ak ma bude hocikto potrebovať. Ak sa bude chcieť niekto o hocičom pozhovárať, o svojich problémoch, alebo o tom, čo ho teší, alebo len tak... vždy tu budem... Samozrejme. Nemôžem prísť do nemocnice ale TU som.

    Rada pomôžem. Je to veľmi pekný článok a prajem tvojej kamarátke, aj tebe, aby ste sa skoro uzdravili, a a by bol vždy niekto, s kým sa môžete porozprávať. Pán Boh vám pomáhaj na vašej ceste...

    Prajem veľmi pekný deň... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Merry, děkuju, stejně tak i já tu jsem pro Tebe, když budeš potřebovat.

      Vymazat
  5. Marcelo,díky za odpověď,k minulému příspěvku.Mně prostě přijde vše velmi vytržené z kontextu,útržek.Třeba dnes,lépe bych pochopila,kdyby jsem věděla,aspoň jakou nemoc mladá paní má.Být v nemocnici je trýznivé,určitě funguje,když to můžeme s někým sdílet.Říká se,že nemoc je voláním duše,stojí za to hledat i somatické příčiny,co nám příznaky sdělují,odkazy jsem už Vám dávno posílala.Mně se podařilo krkolomnou cestou se vypořádat s následky lymesské boreliozy,je to velká sranda,při akutním slepáku dostat,jako prezent streptokoka ve FN Krči.Ještě,že je můj kamarád patolog.Odbíhám.Zajímalo by mně,jakou nemoc slečna má,je to asi nějaká porucha srážlivosti krve,že ?Přeji jí touto cestou,co nejvíce zdraví a aby byla šťastná,přestože má zdravotní potíže,to je velký pilíř pro zdraví.Nemoci vznikají velmi často,jako následek něčeho,co neumíme zpracovat.Sama jsem se o tom přesvědčila,jak je vše provázané.Pro úplně beznadějné případy doporučuji literaturu od pana doktora Hnízdila - Mým marodům.Je skvělé najít jiný úhel pohledu a každý to musí prožít osobně,je to individuační proces,těžký,ale stojí to za to.Každá nemoc je pobídkou i ke změně života,k duchovnímu růstu,přes krizi může najít člověk cestu k uzdravení nápravě,i ke smrti.Všechno je možné.To,co jen nám dáno,je narodit se a zemřít,vše ostatní,jak život naplníme,záleží na nás,jen si to musíme ve své mysli uvědomit,prožít.Vycházím ze své vlastní osobní zkušenosti,milovala jsem svou babičku,která si velmi ukrátila život ustavičným kňouráním,žel,jinak neuměla zpracovat smutek a ztrátu,nad smrtí své dcery,která zemřela na leukémii,ve 14 letech,měla ji 5 let,ač dělali všichni možné i nemožné,nemohla se uzdravit,otec je z toho celý život v potlačeném traumatu,já se narodila 6,au,teď nevím přesně let poté,což mně též ovlivnilo,jako bych se narodila do krematoria,pletli si mně s Jitunkou,běhali po doktorech,na odběry.V pubertě jsem se s tím dost bouřlivě vyrovnávala.No a asi v 21 mně štíplo klíště.Infikované,jak jinak,proto asi o tom píšu,že má ošetřující lékařka,přezdívána dr.Mengele,dost přiléhavě,to trochu zkomlikovala,takže mi nemoc diagnostikovali,až v hlubokých závějích,na jiné klinice.Co dodat ?Říkala jsem si,v těch jarních závějích,že mám nemoc od štípnutí klíštěte a přišlo mi to dost zvláštní.Změnilo mi to život.Je to dávno a asi stále záleží,na jednotlivých lékařích,jejich osobních kvalitách,ne na celkové úrovni zdravotnictví.No a v knížce Mudr.Hnízdila najde zkroušený člověk cestu,nesmí se nechat,to je cesta ke smrti a na tu je vždycky dost času.A věřím tomu,vše jde změnit,nikoli okolí,ale sám sebe zevnitř,jen si to člověk musí usebrat a dle svého se vypořádat s konkrétními a individuálními požadavky.Uf,omlouvám se,za rozsáhlou epopej.Mějte se krásně !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím.Mám Crohnovu chorobu a Juvenilní artritidu.No a byla mi podávána biologická terapie.Po 5té dávce jsem dostala alergickou reakci ve formě Vaskulitidy.Krevní srážlivost mám naprosto v pořádku,tak jako krevní testy.A přesto se mi dělají bolestivé "modřiny".Už vyzkoušeli 3 léčby a nic nezabírá.Teď dostávám chemoterapii,ale zatím se nic neděje.Jsem exot jak doktoři tvrdí....Pokud by jste chtěla o mě vědět víc - http://zdenkaminarikova.blog.sme.sk/ Zdraví Zdenka

      Vymazat
    2. Zdeni držííím moooc pěsti

      Vymazat
    3. Milá Zdenko,určitě se ráda podívám na Váš blog a moc Vám držím palce v léčbě a ať se držíte,při pobytu v nemocnici,hlavně (už jsem se podívala a o to víc) Vám přeju co nejvíc zdraví,pevné nervy a ze všeho nejlépe,uzdravení.Mějte se moc krásně a palce držím o to usilovněji a kočičky tlapičky.

      Vymazat
    4. Milá Zdenko, myslím na Vás a držím palce, věřte, všechno bude zase dobré! Pohled Vám pošlu ještě dnes. Jarmila

      Vymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...