čtvrtek 9. srpna 2012

Pospíchej pomalu

Jenda toho moc nejí.
Když něco nového sní, je to zázrak.
Naučil se jíst luncheon meat.
A dnes mě popoháněl.
- "Já chci masíčko, dej mi masíčko!!!!"..a pořád dokola, vytrvale ...


Chtěl ho okamžitě.


Spěchala jsem. A jako na potvoru to nešlo otevřít.


Samozřejmě vím, že nemám sahat na to víčko...jako kdybych se nepořezala už několikrát....
Nejen autisté jsou nepoučitelní...
Beru Warfarin, takže krve jak z vola...


A Jenda mě popoháněl dál.
- "Mamko zlá, hnusná, odpolná, děleeej, nebo umžu hlady!!!"...
- "Jeníčku, počkej chvilku, já jsem se řízla.


- "Mě to nezajímá, máš dvě luce."

To je fakt. :-P
Dlouho trvalo, než se krev zastavila a Jenda se rozčiloval dál.
Nakonec se zadařilo. Zastavit krev, dát na prst náplast i nachystat oběd.


- "Jeníčku, seš smutnej, že se maminka řízla?"
- "Jsem lád maminka žízla..." s úsměvěm odpověděl Jenda.




Ale jednu výhodu to mělo.


Když jsem loupala horké brambory, tak to přes tu náplast ani nepálilo...

 Jendu musím neustále hlídat. Když dojí jídlo a chce přidat, začne vší silou bouchat lžičkou nebo vidličkou do talíře nebo do misky a už dva kousky nádobí rozbil...
Tenhle rituál ho musím honem rychle odnaučit nebo "za chvíli" nebudeme mít z čeho jíst.

20 komentářů:

  1. jak často mu třeba opakujete to, že maminka není zlá a hnusná, ale hodná a má Jeníčka ráda? Ale jsou vidět pokroky a změny, za tu dobu co Vás čtu. Jendovy komentáře jsou fakt drsné, nechápu kde se v něm bere ta negativita. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to vůbec snadné... ale je vidět že ovoce to nese, alespoň jeho reakce na zapomenuté GPS. Jarka

      Vymazat
    2. Ale ano, ovoce to nese, dělá pokroky, ale ve skutečnosti je na tom (v sociálních situacích) pořád hůř než dvouleté dítě kamarádky. Někdy má chuť utéct hoodně daleko.

      Vymazat
    3. To se taky zlepší -neboj . Ale bude to dřina -puberťačky odsekávaj -tatínek ...škoda slov --těžko ho učit :(

      Vymazat
  2. Ach jo,tak nějak mi to přišlo líto i za Tebe,jak byl Jenda škaredý.Já vím,že to asi tak nemyslí,nebo prostě nedokáže pobrat,že to bolí na duši.Věřím,že i tohle ho časem naučíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, tím, že se to naučí, si nejsem moc jistá, i když se snažím a budu snažit samozřejmě dál. ALE tohle neumí ani manžel ani tchán...kolikrát mi vynadali, když jsem byla nemocná já nebo děti... a marné veškeré vysvětlování...pochopení NEEXISTUJE. MOHU jen doufat, že JENDA na tom (možná) bude někdy líp.

      Vymazat
    2. No víš... nechtěla jsem rýpat do bolavého,ale napadlo mě,od koho to asi slyšel. A máš pravdu,dědí se i špatné vlastnosti.

      Vymazat
  3. hele ho, malého upírka, vůbec mu nevadilo, že se maminka řízla ... :-)
    Ale hláška s dvěma rukama mě dostala :-)))) Jeníku, bod pro TEBE :-)a další dva pro mamču, že oběd dodělala a bere to vše s humorem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, on má rádost, když se mi něco stane, když mě něco bolí nebo když zkřivím obličej bolestí...kolikrát se tomu nahlas směje.

      Vymazat
    2. Toho se Marci tak neděs -je to pro něho třeba jen zajímavé ....synovec (4) to taky ,zbožňuje, -netušíme proč -ale krev je magnet a chce dokola vyprávět -jak se to stalo - a přitom je to celkem cíťa

      Vymazat
    3. Neděsím se. Naopak - vůbec mě to nepřekvapuje. Jen až díky Jendovi chápu necitelnost "dospělých" autistů v mém okolí.

      Vymazat
  4. Asi proto si Jeník oblíbil luncheon meat, že má barvu čuníka. Ta Jendova radost z tvého říznutí, to ale musí bolet, asi víc než říznutí, že. A myslíš, že má tento typ chování odkoukaný od otce, že ti za úraz nadává a přeje ti ho? Autista z mého okolí teda opakuje pořád: chudák bolí pofoukat, i když vidí krev u jiného. Okoukané - naučené. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý autista je jiný - já se bráním tomu, aby má 20letá dcera nezahlédla mé slzy (bila by mě za to) a když už, tak tvrdím, že je to alergie- to přijme.Včera jsem v předklonu stloukala rozbitou skříň, zády přidržovala její těžkou stěnu a zatínala zuby - jsem drobné postavy a nemám velkou sílu(dceru jsem nežádala o pomoc, nepochopila by, jak to chci podržet), dcera to komentovala "bít mámu,kopat mámu" a když jsem neovládla vzdech, dostala jsem ránu pěstí.Jarmila

      Vymazat
  5. S tím chvátáním to je přesně jako Míša. Těsně před obědem umírá hlady. Nosí si talířek, chodí do ledničky, kouká, kde by co smlsnul. Nic samozřejmě nedostane (maxmálně jablíčko). V okamžiku kdy je oběd, už hlad nemá. To musí brát člověk s humorem, nebo by ho musel zabít :-). S tou reakcí na říznutí by to bylo u Míši asi stejné. Oni bohužel nechápou, že to bolí a že úraz má přednost. Člověka to ale v dané chvíli moc nepotěší.

    OdpovědětVymazat
  6. Ameli když vás tu tak sleduju..nejsem si jistá jestli chápe souvislosti mezi říznout..krev...bolí, klidně si umím představit, že Jenda možná vůbec nerozlišuje, jestli se "křeníš" z bolesti nebo to má být zábava. Chjo, ale příjemné to jeho konstatování tedy určitě není. Ale líbí se mi ten jeho apetit..a chuť o přídavek! Jsi statečná, držte se!

    OdpovědětVymazat
  7. Existuje speciální otvírák na konzervy po kterém nejsou na plechu ostré hrany. Zdá se, že je čím dál tím agresivnější a to autistů, jak dospívají, bývá. :(

    OdpovědětVymazat
  8. Vy fakt jednou asi dostanete svatozar, Amelko. Ja bych to asi neunesla, hlavne tu poznamku o dvou rukach.To je neco tak cynickeho u takoveho prcka, ze mi to bere dech. A pritom absolutne logicky a spravne sedici.Cim dele Vas znam, tim vetsi mate muj obdiv. Ja vim,za to si clovek nic nekoupi, ale obdivuji Vas kazdodenni boj a to, ze se dokazete nad takoveto veci povznest.
    Myslite, ze to Jenicek opravdu trochu nezneuziva, ze si neni vedom, ze maminka hodne veci udela po jeho vuli,protoze chce predejit jeho vzteku a nekomanduje Vas obcas z "pleziru", jak se rika? Mozna se pletu, ale nekdy mi to tak trochu pripada.

    Hana

    OdpovědětVymazat
  9. Je to sice vůči mamince necitlivé, ale argument "mně to nezajímá, máš dvě ruce"-to má drsnou logiku. Nebo to má odposlouchané?

    OdpovědětVymazat
  10. Je smutné vidět, jak se chová jako úplně malé dítě bez citů, a musí to strašně zamrzet...:(

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...