čtvrtek 30. srpna 2012

Už nikdy s ním nepůjdu nakupovat!!!


Už nikdy s ním nepůjdu nakupovat!!!... ječí na mě Šárka, když vycházíme z obchodu.

Nedávno jsem byla nakupovat s Jendou a se Šárkou.
 S Eliškou Jenda nákupy zvládá "relativně" v pohodě.


Jenda je na Šárku úplně "vysazený". Pokud je nablízku, okamžitě ji "obtěžuje"...


Na nákupu na ni vystrkuje zadeček. Klidně si sundá do půli stehen i tepláky. Ještě že má tu plenu...


...čichá k ní, strká do ní...


...vyplazuje na ni jazyk...



..dělá na ní různé ksichtíky....


..a pořvává echolálie....


Marně mu říkám, že se to nedělá, marně nacvičujeme, jak se má k Šárce (a nejen k ní) chovat, marně se snažím odvádět jeho pozornost někam jinam...


...hází na ni věci...


A Šárka ječí,  odstrkuje ho, utíká od něj a nadává...


Jet s nimi na nákup je často horor...
Někdy mám chuť utéct a už se nevracet...


Ale když pak pomůže Jeníček s nákupem, tak vypadá (zase) jako andílek...


18 komentářů:

  1. Na vyplazený jazyk čokoládu, a utichne. a nebo taky ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Tenisáčku. Na první fotce má Kinder řez - jako odměnu za nákup. Pak už mu čokoládu dát nemůžu. Myslel by si, že za "nevhodné" chování následuje odměna.

      Vymazat
  2. Podotýkám,že vidět takové dítě, pomyslím si něco o výchově, ale co chodím na tvůj blog, zamýšlím se nad tím, proč to to dítě dělá a jestli je to opravdu výchovou.
    Rupnou ti někdy nervy?

    OdpovědětVymazat
  3. Tomu se nelze nedivit.A dostávají i holky odměnu,že vydrží takové nepříjemnosti ?Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě že dostávají odměnu. :-P Kromě lásky jejich maminky třeba nanuka, bonbóny, čokoládu, návštěvu Aquaparku ap.

      Vymazat
  4. Jenda se zřejmě baví a chudák Šárka z toho šílí.Je to asi takové sourozenecké škádlení, které Jeník jinak neumí. Snad to Šárka pochopí a určitě ho za to nemá míň ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je potřebo o tom hodně mluvit, tohle "obtěžování" se nelíbí nikomu. Ale izolovat děti od sebe mi nepřijde jako dobrý nápad.

      Vymazat
    2. Ono by to chtělo nastavit pevněji hranice,Jeníkovi,což asi není tak úplně možné,nebo to nejde,on to při svém handicapu nechápe.Je mi jasné,že je to velmi náročné,to jo a velmi zatěžující,existuje nějaká odborná,myslím i psychologická pomoc,poradna,i pro členy rodiny ?Nejde jenom o Jendu,jeho nemoc,ovlivňuje to i ostatní,v interakci s ním.Je to totiž velmi specifická situace,každého to může zatěžovat jinak.Kdyby taková pomoc byla,jistě by se Vám ulevilo,najít nějakou variantu,jak reagovat,neboť Jeník bude dospívat a zřejmě je třeba znát,či být připraven na další možný vývoj,či perspektivu.Hodně síly,tu fakt asi potřebujete,máky jsou pěkný,já je mám moc ráda,v polích a do polí mám taky daleko :-),ještě jednou pěkný den.

      Vymazat
    3. Tady je každá rada drahá...Autista si vlastně žije "sám pro sebe" (od řeckého "autos" = sám), vůbec ho nezajímá, co se smí, nebo co se nesmí, absolutně se nedokáže vcítit do druhého a je mu lhostejné všechno,co nesouvisí s jeho "egem", jen když má potěšení on sám. Mně se osvědčila jedině lhostejnost, což ovšem nejde vždy a za všech okolností.Lída vždy,když někdo dával najevo nelibost či bolest, naopak "přitvrdila"- a někdy to nešlo nevykřiknout leknutím nebo bolestí.Šárce se nelze divit,jak reaguje, a Jeníčka to tím víc hecuje.Na to by žádný psycholog nevěděl radu. Jarmila

      Vymazat
  5. Niečo podobné sa deje aj u nás doma. Mám 2 aj niečo ročného bračeka a on bije, kope, vyplazuje jazyk a proste robí veci, ktoré nesmie... mamka po ňom zo začiatku kričala... ale potom sme prišli na to, že to robí náročky, aby nás nahneval... tak sme po ňom prestali kričať a ak robí niečo zlé, ignorujeme ho... a on potom sám od seba prestane... :D možno by ti táto "metóda" mohla pomôcť :) prajem pekný deň :D pa pá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi chytrá, Merry. Přesně to se snažím Šárku asi půl roku marně naučit - nereagovat na něj, odejít, nevšímat si ho ap. Ne. Šárka hned ječí, nadává, strká do něj..a ON na to divadlo čeká. Čím víc se Šárka vzteká, tím víc to dělá...

      Vymazat
    2. Marci,velmi s Tebou i s děvčaty v tomto směru soucítím - vím, co to je: Autíci jsou ve svém zlobení velmi vytrvalí a vydrží to třeba 3-4 hodiny.To je pak problém soustředit se i na takové pečení bábovky, kdy si třeba člověk jednotlivé ingredience musí pro sebe opakovat, aby to nezkazil, když dítko doráží a se smíchem už po třicáté opakuje tutéž větu.(Odvést pozornost nelze, protože nic v tu chvíli není tak zajímavé, jako zlobit maminku.) A do toho je třeba řešit i jiné problémy, které nepočkají do doby, kdy dítko bude spát... Jarmila

      Vymazat
  6. Amélko, jak tak koukám, tak Jeník to má porůznu. Tenkrát jsem u tebe četla, že Šárku má strašně rád, ale s Eliškou moc nevychází, pak jsem četla, že to bylo naopak. Nikdo Jeníčkovi do hlavičky nevidí a jen on ví, jak to zrovna má.
    Líbí se mi, že přes všechno Jeníka od holek nedržíš v ústraní, přesně jak píšeš, musí se klučík naučit, že se tohle nedělá, ale chce to hold čas. A také chápu Šárku, že se jí to nelíbí, ale (nechci aby to vyznělo ošklivě) bude muset Šárka zatnout zuby a bude si muset uvědomit, že s Jeníkem je to složitější.
    Přesto koukám jako blázen, jak se Jeník zlepšuje, co se nákupů, úřadů a venku všeobecně týká. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Jenda se mění, mění své rituály. A s holkama to střídá. Proto říkám, že je nepředvídatelný. Jednou tak, podruhé onak.

      Vymazat
  7. Na všem je třeba vidět to pozitivní. Tady je to nákup dovezený domů:) a závěrečné Jeníkovo zklidnění se. Šárka bude opravdu do života otrkaná...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Je mi Šárky líto:-(
    Míša

    OdpovědětVymazat
  9. Mám otázku,jak tohle řešíš na veřejnosti?Mám svolení od jedné maminky,která nechce být jmenována ani zařazena do žádné skupiny na Facebooku zveřejnit část jejích zkušeností s dvojčaty 6 let DA,mimo jiné má i 15 letého syna s Rettovým syndromem a dvě normální dcery,článek od ní popíšu večer na Facebooku svými slovy,protože celý ho tam dát nemohu.Je neuvěřitelné co se svými dětmi dokázala,zahodila část věcí co kde přečetla a co jí radili a nastolila ,,svůj,,systém.Děti jdou do běžné školy s integrací a asistentem a de facto se nijak moc neodlišují až na některé věci od svých vrstevníků.
    Tihle rodiče jsou vážně důkazem,že i autista spoustu věcí pochopit dokáže a spoustu věcí se naučit dokáže,metody které používá se však spoustě maminek nelíbí a odborníci zírají,má výsledky a to je důležité :))

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...