středa 8. srpna 2012

Příspěvek na péči u lidí s PAS

Pro rodiče dětí s PAS:


Přišlo mi mailem:

Vážení rodiče,
byli jsme osloveni sociálním pracovníkem APLA Praha, Střední Čechy, o.s. a zprostředkovaně paní Perchtou Kazi Pátou, ředitelkou nadačního fondu Mi Mundo(http://www.autismo-mimundo.com/index.php) a zároveň maminkou dítěte s autismem s žádostí o spolupráci. 
V průběhu září/října tohoto roku se pí Pátá chystá na jednání na MPSV v souvislosti s novelou zákona o sociálních službách. Konkrétně by se ráda zasadila o to, aby došlo ke změně v posuzování o příspěvek na péči u lidí s PAS.

Podrobné informace a celou výzvu naleznete v příloze tohoto emailu. Budeme rádi, pokud se k její výzvě připojíte, neboť situace posuzování lidí s poruchou autistického spektra za účelem získání příspěvku na péči a další sociální podpory je zcela nevyhovující. Pomozte tak sobě i dalším rodičům dětí s autismem. 
Děkujeme.

 APLA Jižní Čechy, o.s.

Příloha je ZDE:

Novela zákona o sociálních službách neumožňuje objektivní způsob posouzení.

Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb., o sociálních službách

Novelou zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. došlo ke změně posuzování nároku na příspěvek na péči. Od 1.1.2012 se nově hodnotí 10 oblastí základních životních potřeb místo 36 úkonů soběstačnosti a péče o vlastní osobu. Stanovuje bližší vymezení 10 základních životních potřeb. Toto vymezení je důležité pro nárok na přiznání příspěvku na péči a také pro nárok na přiznání příspěvku na mobilitu.

Příspěvek na péči

Příspěvek na péči se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby. Tímto příspěvkem se stát podílí na zajištění sociálních služeb nebo jiných forem pomoci podle tohoto zákona při zvládání základních životních potřeb osob. Náklady na příspěvek se hradí ze státního rozpočtu.
Dle mého názoru je tato novelizace naprosto nesmyslná, kontraproduktivní a ohrožující pro handicapované občany ČR. Je naprosto šokující, že více než polovina handicapovaných občanů, kteří byli mnoho let posuzováni na stupeň II. a III. v příspěvku na péči se takřka přes noc uzdravují díky nedokonale zpracované vyhlášce a příloze, která má za úkol posoudit 10 základních životních potřeb a stupeň závislosti a není umožněn objektivní způsob posouzení.

Je zcela jasné, že vymezení schopností zvládat základní životní potřeby a nefunkční dopad u lidí s poruchou autistického spektra v rámci tohoto hodnocení má zásadní význam.

Faktem zůstává, že novelizace přinesla také zvýšení příspěvku na péči stupně II., III. a IV. Na první pohled vše v pořádku. Stát handicapovaným zvýšil příspěvek na péči. Problém je však v tom, že díky novelizaci zákona o sociálních službách, jeho vyhlášky a přílohy č.1, více než polovina handicapovaných je převáděna ze stupně II. a III. na stupeň I. závislosti na pomoci druhé osoby.
V praxi to znamená : stupeň I. – 3000 Kč každý kalendářní měsíc, nárok na příspěvek na mobilitu zaniká, nárok na parkovací kartu pro handicapované zaniká, nárok na průkaz TP, ZTP, ZTP/P zaniká. U dětí po dovršení 10 let věku zaniká matce, otci či osobě která o dítě pečuje nárok na zdravotní a sociální pojištění hrazené u stupně II., III. a IV. Automaticky ze státního rozpočtu.
Od 1.1.2012 byl také plošně zrušen sociální příspěvek, který činil 3.500 Kč.
Všechny tyto faktory výrazně ztěžují situaci rodin, které pečují o své handicapované příslušníky.
V září/říjnu tohoto roku proběhne jednání na MPSV (Ministerstvo práce a sociálních věcí), kde spolu s NRZP (Národní radou pro zdravotně postižené) budeme vyjednávat o změně či úpravě podmínek pro posuzování lidí se zdravotním handicapem. K tomuto jednání, mimo jiné, potřebujeme posudky od rodičů, kterým byl příspěvek na péči snížen nebo jim byl přiznán nižší stupeň závislosti, než vyžaduje opravdový stav dítěte.

Žádám rodiče, kteří jsou ochotni poskytnout posudek svého dítěte vypracovaný lékařskou posudkovou službou, s nímž nesouhlasí, o zaslaní jeho kopie do konce srpna t.r. a to buď na můj email: perchtakazipata.autismus@seznam.cz nebo na adresu: Nadační Fond Mi Mundo, Karmelitská 373/25, Praha1, 118 00.

Vaše posudky budou přeposouzeny psychiatrem a psychologem se specializací na autismus tak, abychom mohli rázně argumentovat a poukázat na špatný systém posuzování konkrétních případů. Není nutné, aby posudek obsahoval osobní údaje (rodné číslo, jméno, atd). Pro případ, že by někdo poskytl posudek s osobními údaji, bude MPSV tento případ přednostně vyřizovat v průběhu našeho jednání.

Bez vaší pomoci (posudků) nebude možné efektivně jednat a následnou úpravu zákona dosáhnout.

V případě jakýchkoliv dotazů mě kdykoliv kontaktujte na můj e-mail: perchtakazipata.autismus@seznam.cz nebo telefonicky na : + 420 602 201 825.

Předem děkuji za spolupráci.

Perchta Kazi Pátá
Ředitelka nadačního fondu Mi Mundo pomáhající dětem s autismem
www.autismo-mimundo.com
Matka dítěte s autismem


V Praze dne: 26.7.2012

2 komentáře:

  1. Krátí se podpory kde se dá a většinou na špatných místech.

    OdpovědětVymazat
  2. taky mi to přišlo,snad už se s tím s naší pomocí něco udělá :(

    OdpovědětVymazat

Prosím, nepište mi nechutné, vulgární a urážlivé komentáře, já vám je také nepíšu.
Byla bych vám vděčná, kdybyste se podepsali, občas nemám chuť zveřejňovat anonymy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...